6 razlogov, da začneš beležiti svoj menstrualni ciklus

21.10.2022

Vsaka ženska bolj ali manj spremlja svoj menstrualni ciklus, vendar pa v največ primerih vedo le to, kako dolga so obdobja med posameznimi krvavitvami, koliko dni traja krvavitev ter kako močna in boleča je.

Vsaka pa si zasluži še mnogo več kot samo to, svoj ciklus si zasluži poznati bolj celostno, kar ji pomaga, da se lažje razume v svojih cikličnih spremembah, ki pa se ne odvija le na telesni ravni, temveč tudi na mentalni, čustveni in celo na ravni partnerskega odnosa.  

Ženska, ki želi spremljati in razumeti svoj menstrualni ciklus, mora svoja opažanja redno in vsakodnevno tudi beležiti. Poglejmo si kakšne prednosti ji to prinaša.

1. Vedela boš kdaj nastopijo tvoji plodni dnevi

Najpomembnejši dogodek menstrualnega ciklusa je ovulacja. Prepoznavanja ovulacije in s tem tudi plodnega časa se moraš najprej naučiti. Ovulacijo lahko napovedo različni kazalci plodnosti: vrhunec sluzi, dvig bazalne temperature, sprememba lege materničnega vratu in pozitiven ovulacijski test.

Vsaka ženska bi se morala sama naučiti, kako prepoznati in določiti ovulacijo. Aplikacije, ki napovedujejo plodne dneve so nenatančne in nezanesljive!

2. Razumela boš svoje ginekološko zdravje

Beleženje menstrualnega ciklusa ponudi vpogled v tvojo zgodovino menstrualnih ciklusov. Na ta način lahko spoznaš svoje ponavljajoče se vzorce plodnosti in razumeš, kaj je zate v posamezni fazi menstrualnega ciklusa normalno, kaj je drugače, a še vedno sprejemljivo in kaj je pokazatelj nekega bolezenskega stanja.

Poznavanje vzorcev plodnosti je včasih celo bolj pomembno od meritve hormonov v krvi, saj ta preiskava, zaradi naravnega cikličnega spreminjanja vrednosti, prikaže sliko stanja hormonov le za določen in enkraten čas. Če je ženska pri spremljanju menstrualnega ciklusa dovolj natančna, zna prepoznati tudi tiste znake, ki govorijo o zmanjšani plodnosti in večjem tveganju za spontane splave, tako pa ima možnost še pravočasno ukrepati.

3. Lahko se bosta posluževala naravne spolnosti

Z vpogledom v menstrualni ciklus in z določanjem plodnih in neplodnih dni, bosta s partnerjem veliko bolj mirna, ker bosta razumela, kdaj v menstrualnem ciklusu do spočetja lahko pride in kdaj ne, brez, da bi ob tem uporabljala hormonsko ali mehansko obliko kontracepcije v kolikor si tega ne želita.

4. Razumela boš svojo čustveno spremenljivost

Ali opažaš kako se spreminjaš tekom enega menstrualnega ciklusa?

Obdobje krvavitve običajno prinese več pomanjkanja energije in utrujenosti, v plodnih dneh se prebudi želja po več aktivnosti, druženju, načrtovanju in usvarjanju novega ter spolni intimi. Ob ovulaciji ženska doseže vrhunc svoje moči in energije, pred menstruacijo pa lahko pride do nihanja razpoloženja, razdražljivosti, utrujenosti in PMS-ja.

S tem, ko ženska spremlja in beleži svoj menstrualni ciklus in živi v skladu z njim, bo znala zelo hitro prepoznati tudi svoje potrebe in si bo zmogla dati tisto, kar v določenem obdobju menstruanega ciklusa potrebuje.

5. Lahko planiraš v skladu s tvojo cikličnostjo

Ker boš vedela, kaj tebi prinaša obdobje menstruacije, obdobje po menstruaciji, čas ovulacije in obdobje po ovulaciji, boš lahko nekatere svoje plane in življenjski slog (prehrano, telesno aktivnost in počitek) prilagodila glede na potrebe, potenciale in zmožnosti, ki jih posamezna faza menstrualnega ciklusa prinaša.

Takšen način bo zagotovo podprl tvoj menstrualni ciklus, prinesel ti bo več reproduktivnega zdravja in boljše počutje!

6. Vedela bosta, kdaj je prišlo do zanositve

S spremljanjem in beleženjem menstrualnega ciklusa bosta lahko s partnerjem, ne le načrtovala nosečnost, ampak bosta tudi vedela, kdaj v menstrualnem ciklusu je do zanositve prišlo.

Shopping Cart