7 razlogov za Billingsovo metodo

20.4.2022

S pomočjo Billingsove metode lahko ženska vsak menstrualni ciklus zanesljivo prepozna dneve v katerih s partnerjem lahko spočetje dosežeta in dneve, ko zanositev zanju ni mogoča. A Billingsova metoda je več kot samo to in razlogov, zakaj se je metode koristno (na)učiti, je več.

1. RAZUMEVANJE VAGINALNIH IZCEDKOV

“Končno lahko razumem te rumene zasušene madeže na spodnjem perilu!” Vsaka ženska se od svojih najstniških  let dalje  srečuje z različnimi vaginalnimi izcedki. Čisto vsaka se je poleg krvavitve (menstruacija) srečala tudi z motnimi, prozornimi, rjavimi, belimi, rumenimi, zasušenimi, gostimi, kremastimi ali vlecljivimi izcedki. Ta paleta vaginalnih izcedkov največkrat ni razlog za obisk zdravnika, ampak so izcedki eden izmed pokazateljev ženskega hormonskega stanja in dajejo informacijo o tem, ali je ženska v plodni ali neplodni fazi svojega menstrualnega ciklusa.

2. SKRB ZA SVOJO PLODNOST

Menstrualni ciklus lahko razdelimo na štiri faze: menstruacija, folikularna faza, ovulacija in lutealna faza. Vsaka faza menstrualnega ciklusa ima določene kriterije, ki potrjujejo ginekološko in reproduktivno zdravje ženske. Na drugi strani pa so faze menstrualnega ciklusa pokazatelj tudi neustreznega hormonskega stanja, kot posledica življenjskih sprememb, neustreznega življenjskega sloga ali kot posledica nekaterih bolezenskih stanj. Ko se ženska nauči opazovati in pravilno vrednotiti vaginalne izcedke, lahko prepozna tudi posamezne faze menstrualnega ciklusa in na ta način do določene mere preverja svoje ginekološko in reproduktivno zdravje.

Zabeleženi menstrualni ciklusi nam lahko pomagajo pri sumu na zmanjšano plodnost, odsotnost ovulacij, prenizko vrednost progesterona, endometriozo, PCOS, bolezni ščitnice itd. Ko ženska razume, kaj se dogaja na področju njenega ginekološkega zdravja, lahko ustrezno poskrbi zase, za svoje zdravje in svojo plodnost.

3. UGLAŠENOST IN POMIRJENOST S SEBOJ

“Pred menstruacijo sem razdražljiva in tečna, poleg tega pa bi se lahko scmerala za vsako stvar.” Spolni hormoni poganjajo tudi ženske možgane in s tem spreminjajo in delujejo tudi na njen “notranji svet”. Billingsova metoda ženski ne pomaga le pri tem, da se bolje spozna in razume v svojih telesnih spremembah tekom enega menstrualnega ciklusa, ampak, da se bolje spozna, razume in sliši tudi v svoji psihološki in čustveni spremenljivosti. Prav uglašenost z lastno cikličnostjo pa je velik potencial za več zadovoljstva in biti pomirjena sama s seboj.

4. ODLAGANJE ZANOSITVE BREZ KEMIJE

Billingsova metoda paru pomaga, da se zanositvi lahko zanesljivo izogibata oz. jo odlagata brez, da bi za to morala uporabljati hormonsko kontracepcijo za katero danes že vemo, kako zelo škodljiva je. Zanesljivost Billingsove metode pri izogibanju oz. odlaganju zanositve je po najnovejših raziskavah 99,6%. Uporabno zanesljivost Billingsove metode pa vsak par določa sam in je odvisna od njunega razumevanja metode in doslednosti uporabe.

5. POVEČAJTA MOŽNOST ZA NARAVNO ZANOSITEV

S pomočjo Billingsove metode lahko ženska v menstrualnem ciklusu prepozna in pravilno določi čas ovulacije. Ovulacija je v menstrualnem ciklusu najkrajše obdobje in je hkrati tudi edino obdobje v katerem par lahko doseže zanositev.  Spolni odnos v obodbju ovulacije bistveno poveča možnost za uspešno zanositev.

6. PRAVILEN IZRAČUN PDP-ja

Če ženska spremlja in pozna svoj menstrualni ciklus, ve kdaj je ovulacija nastopila in sta obdobje ovulacije izkoristila za spolni odnos z namenom spočetja, potem lahko z večjo zanesljivostjo vemo, kdaj je prišlo do zanositve. Natančnejše določanje časa zanositve prinese tudi natančnejši izračun predvidenega datuma poroda (PDP).

7. POMAGA RAZUMETI, ZAKAJ ZANOSITEV (ŠE) NI NASTOPILA

Spremljanje, beleženje, vrednotenje menstrualnega ciklusa (faze menstrualnega ciklusa, plodno in neplodno obdobje) po Billingsovi metodi in shrajevanje zgodovine zabeleženih ciklusov, nam daje določen vpogled v ginekološko zdravje ženske in v stanje njene plodnosti. Če na to, damo še informacijo, kdaj ima par v menstrualnem ciklusu spolne odnose, lahko posumimo v čem je morda razlog, da do oploditve ali do ugnezditve ne pride, torej zakaj zanositev pri njima še ni nastopila?

Parom so v nekaterih primerih predlagani tudi nadaljnji diagnostični postopki, ki jih potem urejajo pri svojem osebnem zdravniku, ginekologu oz. specialistu.

Shopping Cart