Billingsova metoda

Billingsova metoda omogoča, da ženska prepozna plodne in neplodne dneve svojega menstrualnega ciklusa in ob enem spremlja svoje ginekološko zdravje. Je način življenja, ki paru omogoča naravno spolnost, brez umetnih posegov v telo.

Billingsova metoda simbol

Billingsova metoda je plod dolgoletnih raziskovanj na področju naravne plodnosti. Želeli so razviti način, da bi ženske mogle same prepoznati svojo plodnost. Leta 1953 je to uspelo nevrologu dr. Johnu Billings, njegovi ženi Evelyn Billings in ekipi raziskovalcev. Spoznali so pomen sluzi materničnega vratu, kot znamenje ovulacije. Opazovanje in poznavanje te sluzi omogoča, da ženska lahko natančno določi svojo plodno in neplodno fazo menstrualnega ciklusa.

Kako Billingsova metoda deluje?

Glavni indikator za prepoznavanje plodnih in neplodnih dni je občutek in videz sluzi na področju zunanjega spolovila, ki jo pod vplivom hormonov jajčnika izloča maternični vrat. Ženska se nauči iz svojih vzorcev sluzi natančno prepoznati ali je to njen plodni ali neplodni dan. Par lahko metodo uporablja z namenom izogibanja ali doseganja nosečnosti. S pomočjo opazovanja sluzi, krvavitev in drugih izločkov nožnice, ženska ob enem spremlja tudi svoje ginekološko zdravje in zna prepoznati morebitna bolezenska stanja. Billingsova metoda je v pomoč tudi pri odkrivanju vzrokov za zmanjšano plodnost in neplodnost para.

Razlago Billingsove metode si lahko ogledaš tudi na tem posnetku.

Menstrualni ciklus

Plodni in neplodni dnevi

Plodni dnevi nastopijo le v prvem delu ciklusa, enkrat med menstruacijo in ovulacijo. V ciklusu z dolžino 23 do 35 dni trajajo plodni dnevi v povprečju 7 dni. Ženska je večino časa neplodna, kar pomeni, da par večino časa ni zmožen spočetja. Po ovulaciji in do dneva pred naslednjo menstruacijo nastopijo neplodni dnevi, saj jajčna celica od 12 do 24 ur po ovulaciji odmre. Billingsova metoda je diagnostična metoda kar pomeni, da ženska vsak večer zabeleži dnevna opažanja in ovrednoti ali je to njen plodni ali neplodni dan. Par v času plodnih dni prilagodi svojo spolnost glede na to ali si nosečnosti želi ali se ji želi izogniti. Ko se par odloči, da je čas za dojenčka, metodo uporabita za doseganje nosečnosti. Razumevanje kako prepoznati plodno obdobje para in vrhunec ženske plodnosti optimizira možnost za spočetje.

Billingsova metoda in uporabnost

Billingsova metoda je uporabna v vseh plodnih obdobij ženske, namenjena je mladostnicam ob začetku razvoja plodnosti, v obdobju največje plodnosti (med 20. in 30. letom starosti), v času dojenja in po odstavitvi, v obdobju menopavze in po prenehanju uporabe hormonske kontracepcije. Uporabna je ne glede na to ali je ciklus ženske urejen ali neurejen.

Metoda ni uporabna za ženske, ki uporabljajo hormonsko kontracepcijo, saj pod vplivom umetno dodanih hormonov, njen ciklus ni naraven. Prav tako ni primerna za ženske, ki pogosto menjajo spolnega partnerja.

Billingsova metoda in zanesljivost

Pri zanesljivosti govorimo o zanesljivosti metode, ki je po najnovejših raziskavah 99,6 – odstotno zanesljiva pri izogibanju zanositvi, ter o uporabni zanesljivosti, ki jo par določa sam in je odvisna od njunega razumevanja metode ter njune doslednosti pri uporabi.

Billingsova metoda ima zelo visoko zanesljivost tudi pri parih, ki se soočajo z zmanjšano plodnostjo in nezmožnostjo zanositve. Par prevzame popolno odgovornost za načrtovanje družine, za svoje spolno življenje, za reproduktivno zdravje in za odnos.

naravno načrtovanje družine

Način življenja

Billingsova metoda ni le metoda, ampak način življenja. Omogoča, da par živi uglašeno z žensko cikličnostjo in hkrati spodbuja, da par živi bolj izpolnjujoč odnos in naravno spolnost, brez umetnih poseganj v telo. Spodbuja, da si par v času plodnih dni, ko se spolnih odnosov vzdrži, ljubezen izkazuje tudi na drugačne načine in tako živi svojo intimo raznoliko in celostno. V dneh vzdržnosti je še posebej čas za objeme, poljube, dotike, ki ne privedejo nujno do spolnega odnosa, za pogovor, sprehode, za aktivno preživljanje skupnega časa, … Vse to daje odnosu svežino, ga utrjuje in poglablja. Tudi raziskave kažejo, da imajo pari, ki živijo po načelih naravne plodnosti močnejšo povezanost in bolj trden odnos.

Shopping Cart