čas najvišje plodnosti

Po tem, ko žensko telo dozori in se delovanje hormonov ustali, postanejo tudi menstrualni cikli bolj redni, krvavitve se pojavljajo v razponu od 23 do 35 dni. Ciklusi so ovulirani, ženska je sposobna spočeti otroka.

ženska v najvišji plodnosti

Ko se ženska plodnost razvije in ustali, pri zdravi ženski navadno nastopijo bolj ali manj urejeni menstrualni ciklusi z rednimi krvavitvami v razponu od 23 do 35 dni. Ciklusi so ovulatorni, kar pomeni, da je ženska sposobna spočeti otroka. Sposobnost spočeti in donositi otroka doseže vrh v starosti 25 let. V starosti od 30 do 40 let zmožnost zanositve že počasi upada, kar pomeni, da kljub rednim krvavitvam ovulacija ni več prisotna vsak ciklus. V času najvišje plodnosti so pri zdravih ženskah ciklusi redni, ovulacije so pogoste, to je namreč čas, ko je možnost doseganja zanositve najvišja.

Čustvena zrelost

V odrasli dobi ne dozori le telo in delovanje hormonov, ampak tudi čustveni svet. Takrat je telo sposobno izločati zadostno količino hormonov, ki so odgovorni za čustveno navezanost in za ustvarjanje odnosa. Pri ženskah za to skrbita predvsem oksitocin in estrogen, pri moških pa testosteron in epinefrim. Zadostna količina in delovanje teh hormonov omogoča, da se par tudi kemijsko poveže med seboj. Zrelost in sposobnost ustvarjanja partnerskega odnosa je pokazatelj odgovornosti, biti odgovoren pa obenem pomeni pripravljenost na vlogo starševstva.

ženska čustvena cikličnost

Vpliv stresa na plodnost

V razvitem svetu je veliko stresa, njegov intenziven in dolgotrajen vpliv deluje tudi na hormone in na plodnost. Stres predvsem in bolj močno prizadene ženski spol, najpogosteje prav v obdobju najvišje plodnosti. Skrbi, neprijetni pritiski, napetosti, negativna čustvovanja, nespečnost, spremembe v prehrani, … Vse to vpliva na delovanje organizma in, ker se želi telo zaščititi, ustvarja določene telesne blokade. V prvi vrsti so blokirani nekateri mehanizmi glavnega telesnega centra – možganov. Posledično se spremeni delovanje tudi tistih hormonov, ki so odgovorni za menstrualni ciklus, predvsem se zmanjšata količina in delovanje teh hormonov. Ovulacija je zato je odložena in krvavitev zamuja, menstrualni ciklus se podaljša. Velikokrat se zgodi, da zaradi premajhne količine FSH hormona ali estrogena ovulacije niso popolne, krvavitve niso menstruacija, ampak t.i. pregradne krvavitve, ki so le posledica dviga in spusta estrogena. Taki ciklusi niso plodni in spočetje ni mogoče. Pod vplivom intenzivnih in dolgotrajnih stresov telo spremeni mehanizme delovanja spolnih hormonov in ga naredi začasno neplodnega.