Kako s hčerko spregovoriti o menstruaciji

4.11.2018

Puberteta je čas številnih sprememb, tako telesnih kot čustvenih. Za deklice je prva krvavitev (menarha) prelomni dogodek. Številne raziskave še vedno kažejo, da imajo dekleta pred nastopom prve krvavitve napačne informacije, jih imajo premalo ali pa jih sploh nimajo. V takšnih primerih so dekleta prvo menstruacijo doživele z veliko mero strahu, panike, negotovosti, skrivnosti, joka in s pretiranimi skrbmi. Že sama kri je ljudem naravno sporočilo za nevarnost, bolečino in nekaj slabega, zato si mlada dekleta menstrualne krvi ne zmorejo same interpretirati kot nekaj normalnega, nenevarnega, še manj kot nekaj dobrega, saj so naši možgani naravnani tako, da se na stvari odzovejo na podlagi izkušenj in vedenj iz naše preteklosti. Za dekle, ki ni dovolj poučena o menstruaciji, je prva krvavitev lahko travmatični dogodek. Pristen pogovor o menstruaciji je torej ključnega pomena.

Mamina vloga je ključna

Po statistiki največ deklet o nastopu krvavitve najprej obvesti svojo mamo. Dekleta takrat iščejo razumevanje, sprejetost, besede, ki jih bodo pomirile in opogumile ob tem prvem srečanju z neznanim. Prav tako večina vprašanih deklet informacije in obrazložitev, kaj se dogaja z njenim telesom, pričakuje in išče pri svoji mami. Že res, da je danes veliko informacij mogoče dobiti na internetu, vendar pa splet ne ponuja razumevanja, sočutja in odgovorov, kako se spoprijemati z mešanico občutkov, ki se pojavljajo ob nastopu prve krvavitve. Prav tako računalnik in splet ne ponujata odnosa in človeškega stika, ki sta ob srečanju z nečim novim še kako pomembna.

Kaj pa oče?

Ob nastopu prve krvavitve večina deklet ne želi očetove prisotnosti, saj jim je z moškim o tem nerodno govoriti. Raje vidijo, da je le posredno vključen, zato ga običajno o nastopu krvavitve obvesti mama. V nekaterih državah se število družin z očetom samohranilcem povečuje, zato se bodo morali tudi očetje opremiti z informacijami o dekliškem razvoju telesa, menstrualnem ciklusu, čustvenih spremembah in o nastopu prve krvavitve, da bodo lahko o tem poučili svoje hčere. Nekateri očetje se po pomoč obrnejo k svojim mamam, sestram, tetam,.. Sicer pa je zelo dobrodošlo, da tudi moški razume, kako deluje žensko telo.

Kdaj se začeti pogovarjati

Vsekakor pred samim nastopom prve krvavitve. Povprečna starost dekleta ob prvi krvavitvi je v razvitejših državah sveta 12 let in pol, vendar pa se ta lahko pojavi že pri starosti 8 let. Navadno se pred nastopom menarhe prične dekliško telo spreminjati, saj se poveča delovanje androgenih hormonov, ki vplivajo na rast in zorenje telesa. Pred nastopom krvavitve se na primer povečajo prsi, pojavi se poraščenost, povečata se telesna teža in višina.

Zelo pomembno je, da dekleta dobijo prave in zdrave informacije od svojih staršev, še preden so teh deležne od sovrstnikov ali iz medijev, ki jih največkrat podajajo na neprimeren, popačen in posmehljiv način. Pogosto podajajo tudi nepopolne in celo neresnične informacije. Prav tako dobijo dekleta s tem občutek in potrdilo, da se s pomembnimi vprašanji in po nasvet lahko vedno obrnejo tudi na svoje starše.

Mamina odgovornost

Mame, ve ste tiste, ki morate načeti pogovor o menstruaciji. To je vaša skrb in dolžnost in ni odgovornost vaše hčerke. Mnoga dekleta sicer imajo vprašanja in so glede te teme radovedne, vendar pa še ne najdejo pravih besed in zato tudi ne bodo pristopile prve. Ve jim morate dati te besede.

Pogovor s hčerko načrtujte že prej, pripravite se. Tudi hčerko lahko pripravite na pogovor o menstruaciji in ji napoveste, da zanjo pripravljate prav poseben, pomemben in zanimiv dekliški klepet. Lahko uporabite tudi besedo odrasel, saj se otroci in najstniki ob tem počutijo pomembne.

Pred pogovorom se čim bolj umirite. Vedite, da ste prav vi najbolj pomemben in dragocen vir informacij za vašo hčerko. Vi ste ženska in njena mami, nemogoče je, da bi ji o tej temi spregovorili karkoli napačnega. Poleg tega pa že imate za seboj mnogo izkušenj in ste nekdo, ki ve, kako je živeti žensko cikličnost telesa.

Za pogovor o menstruaciji si izberite primeren in miren kraj, kjer vaju nihče ne bo motil. Poskrbite tudi, da bosta imeli dovolj časa in da boste vi zanjo tam toliko, kolikor bo hčerka potrebovala. Ni potrebno takoj na začetku pričeti z menstruacijo, ampak se lahko najprej navežete na odraščanje: »Danes se bova pogovarjali o dekliškem odraščanju.« Ali pa: »Danes bi ti rada povedala nekaj o odraščanju in o tem, kako se bo spreminjalo tvoje telo.« Nekoliko kasneje preidite na menstruacijo, ki je seveda tudi del odraščanja in telesnih sprememb: »K dekliškemu odraščanju spada tudi menstruacija.« Ali pa: »Ali ste se morda s sošolkami kdaj pogovarjale o menstruaciji?« Dobro je tudi, da preverite, katere informacije vaša hči že ima, ali so te pravilne in kakšen odnos ima do njih. Popravite napačne informacije, ki jih morda ima.

Podajanje informacij naj bo preprosto in konkretno, prilagojeno starosti vaše hčerke. Govorite samo resnico in ne izmišljujte si zgodbic. Vmes preverite, če ste razumljiva, lahko tudi malce utihnete in počakate, če ima morda že kakšne besede, ali pa jo sami povabite k vprašanju. Morda bo hčerka ob prvem pogovoru bolj tiho in vas bo samo poslušala. Njeni možgani bodo namreč naenkrat sprejeli veliko novih in pomembnih informacij, zato se bodo določena vprašanja porajala kasneje. Ne podajte prvič vseh informacij naenkrat. Povejte tisto, kar je najbolj nujno. Povejte ji, da se bosta o teh temah še pogovarjali. Povejte ji, da vas lahko o tej temi vpraša karkoli in kadarkoli.

Lahko pa bo imela že takoj veliko vprašanj in željo izvedeti čim več. Povejte ji vse, kar jo zanima. Povejte ji tudi, da boste zanjo vedno tam, ko se bo želela o tem pogovarjati. Lahko pa se že dogovorita za vajin naslednji »odrasli klepet,« morda kar ob tortici in vroči čokoladi.

Ob pogovoru si dovolite začutiti svojo hčerko. Opazujte, kako se med pogovorom odziva in začutite, kdaj je morda zanjo preveč informacij ali pa so te zanjo še nerazumljive. Ne preplavite je z informacijami in ne puščajte je z vprašanji brez odgovorov. Vi sledite njenemu tempu.

Ob koncu pogovora jo razbremenite še kakšnih morebitnih težkih občutij in jo vprašajte, kako se počuti. Ali pa ji celo pomagate najti besede za njeno počutje: »Danes je bilo pa veliko novih informacij, kajne?« Ali pa: »O tem se je pa kar malo težje pogovarjati, kaj?«

Informacije podajajte počasi in preprosto, prilagojeno njeni starosti. Bodite odprti za njena vprašanja. Ponovite, kar je potrebno ponoviti. Začutite svojo hčerko.

Včasih so ob prvi krvavitvi deklicam rekli, da so postale ženske. Kaj sploh pomeni biti ženska? Menstruacija vsekakor še ne definira ženske, poleg tega pa je to zanjo premočan in nepredstavljiv izraz. Ne govorite ji, da bo s prvo krvavitvijo postala ženska, lahko pa uporabite besedo dekle ali punca.

Katere informacije jo zanimajo?

Na začetku jih zanimajo čisto osnovne stvari: Od kje pride kri? Zakaj sploh ženske krvavijo? Zakaj fantje nimajo menstruacije? Zakaj med nosečnostjo ni menstruacije? Ali krvavitev boli? Koliko časa krvavitev traja? Koliko krvi se izgubi med menstruacijo? Zanima jih tudi kako se bodo ob krvavitvi počutile, kaj lahko takrat pričakujejo, kako bodo vedele, da je prišla menstruacija. Pomembni so jim tudi praktični nasveti: kako uporabljati vložke, kam jih spravljati, kako je s higieno v času krvavitve ipd. Med pogovori naj vam bo dober kompas tudi to, da pomislite, kaj ste si vi v starosti vaše hčerke želeli vedeti o menstruaciji in telesu, o čem vaša mama ni spregovorila pa bi vam morala in kaj ste vi v tistem času pogrešali od vaše mame. 

Med pogovori ji dajte vedeti, da so ženska telesa lepa, da je tudi menstruacija pomemben del ženskih teles, da ta ni slaba in naporna. Povejte ji, da je njeno telo zelo lepo in enkratno, da si to telo zasluži nežnost in spoštovanje. Morate ji je tudi povedati, da nima nihče na tem svetu pravice, da bi z njo in z njenim telesom kdaj počel nekaj česar noče in si ne želi. Njeno telo je namreč nedotakljivo in sveto.

Pogosto ženske ne vedo povsem natančno, kaj se v njihovem telesu dogaja v času krvavitve, zakaj je žensko telo ciklično in kakšen pravzaprav je menstrualni ciklus. Da se boste mame lahko opremile z informacijami in tako lažje pripravile na pogovor o menstruaciji z vašo hčerko, vam spodaj prilagam datoteko z opisom delovanja ženskega telesa.

Shopping Cart