menopavza

Naravna neplodnost, ki ostane do konca življenja, nastopi, ko v jajčniku dozori in propade vsa zaloga ženskih spolnih celic. Ta prehod iz plodnega v neplodno obdobje traja več let.

ženska zrelih let v menopavzi

Ženska je eno izmed redkih bitji, ki živi dlje, kot traja njena reprodukcijska sposobnost. V starosti nad 50 let je večina žensk neplodnih, kljub temu, da so krvavitve lahko še vedno prisotne. V obdobju menopavze se prične ženska plodnost počasi poslavljati. Obdobje pred menopavzo in menopavza je za žensko čas velikih sprememb, telesnih in čustvenih. Vsaka ženska je unikatna in časa, kdaj se bodo pojavile spremembe, ni mogoče predvideti vnaprej. Nastop menopavze ni pogojen s tem, kdaj je nastopila menarha, niti s številom nosečnosti. V tem obdobju zaradi nihanja hormonov ženske opažajo neredne cikluse, ki so lahko zelo dolgi ali kratki, krajše krvavitve pred ovulacijo, zelo močne in dolge krvavitve, šibke ali kratke krvavitve in manjšo količino plodne sluzi ali celo odsotnost le-te. Telesni simptomi se kažejo v obliki vročinskih oblivov in mrzlice, suhosti nožnice in pogostih vnetij sečil, povečanja telesne teže, nespečnosti, spremembe kože, bolj krhkih kosti, občutkov tesnobe in sprememb v čustvovanju. Vsi simptomi so za to obdobje lahko zelo naporni, a povsem naravni.
Beseda menopavza pomeni zadnja ciklična krvavitev, a jo obenem uporabljamo tudi za poimenovanje celotnega obdobja, ki ga sicer delimo na tri dele.

Predmenopavza

Je prvo obdobje menopavze, ki se začne že 5 do 10 let pred zadnjo menstruacijo. Izločanje hormonov jajčnika se postopoma zmanjšuje, ovulacija se ne pojavi več vsak ciklus, plodnost se zmanjšuje. Prvi znak tega obdobja so lahko neredne krvavitve, ženska pa ob rednem opazovanju in beleženju ciklusa ne zaznava več ovulacij. Predmenopavza lahko nastopi že kmalu po 30. letu starosti.

Preimenopavza

Je obdobje resničnega prehoda. Začne se nekaj let pred zadnjo mesečno krvavitvijo in traja do približno enega leta po njej. V tem obdobju se plodnost izteče. Ženske lahko opazijo daljše cikluse in blage krvavitve, daljše cikluse in zelo hude krvavitve, krajše cikluse in šibke krvavitve ali kratke cikluse in dolge krvavitve. Njihovo telo se srečuje s simptomi, kot so slabokrvnost, vročinski oblivi in mrzlice, nespečnost, težave s kožo in s kostmi, porast telesne teže, večja poraščenost, spremembe v čustvovanju, …

Pomenopavza

Je zadnje obdobje menopavze. Začne se z dnem po zadnji mesečni krvavitvi. V tem obdobju lahko ženska še naprej doživlja simptome, ki so se začeli v predmenopavzi, pa tudi nove, ki so odraz velikih telesnih in hormonskih sprememb.

Vročinski oblivi v menopavzi

Skrb za zdravje

Skrb za zdravje je v tem obdobju zelo pomembno. Svetuje se redna in zdrava prehrana z dovolj sadja, zelenjave in tekočine. Prehrana z veliko vitaminov in mineralov igra pomembno vlogo še posebej v primerih, ko se zaradi pogostejših in močnih krvavitev pojavlja slabokrvnost. Kalcij in vitamin D sta pomembna za večjo kostno gostoto, ki se zaradi padca estrogena zmanjšuje, kar lahko privede do zlomov kosti ali osteoporoze. Svetuje se redna telesna dejavnost, kar vzdržuje telo v dobri kondiciji, omogoča energijo in preprečuje hitro zmanjševanje kostne gostote. Pomemben je počitek in dovolj spanca. V primeru težav z nespečnostjo in utrujenostjo sta počitek in čas zase nujna. Odsvetuje se kajenje in pretirano uživanje alkohola, saj oboje negativno vpliva na delovanje hormonov, poveča tveganje za srčno-žilne bolezni in za razvoj osteoporoze. Zaradi boljšega počutja so zelo pomembne aktivnosti, ki jih ima ženska rada in v katerih uživa. Svetuje se tudi reden pogovor z osebo, kateri lahko zaupa in ji lahko izrazi vse svoje stiske in tegobe. Pogovor je namreč za žensko dober način obvladovanja stresa. Najbolj od vsega pa je dragoceno negovanje partnerskega odnosa.

Mena in partnerski odnos

Poleg telesnih sprememb se ženska v tem obdobju sooča tudi s čustvenimi spremembami. Upade želja po spolnosti, prebujajo se trenutki žalosti in jok, lahko se pojavljajo občutki tesnobe, osamljenosti, zapuščenosti, neljubljenosti, … Vse je za to obdobje zelo normalno. Obenem se ženska prav v tem času pogosto srečuje še s težkimi življenjskimi situacijami, kot so odhod otrok od doma, finančne težave, odtujenost v partnerskem odnosu, … Vse vaje vzdržnosti iz preteklih obdobji, ki so prišle na vrsto, kadar s partnerjem nista želela spočeti novega življenja, pridejo v tem obdobju življenja še kako prav. Še posebej v tem obdobju pride na vrsto izkazovanje ljubezni tudi na drugačne načine, pogovor, objemi, skupen čas, darila, … Ženska potrebuje v obdobju menopavze in po njej več nežnosti in bližine. Tudi daljša in ljubeča priprava na spolni odnos je izrednega pomena, da prične žensko telo proizvajati več estrogena, kar spodbudi željo po spolnosti in navlaženost nožnice.