Metoda naravnega načrtovanja družine

10.8.2018

V zadnjem času se ljudje spet obračamo v naravo in se zanimamo za tisto kar je poimenovano naravno ali bio. Vse bolj nam je pomembna skrb zase in za lastno zdravje, zato postajamo pozorni na to kaj dajemo nase in vase. V to rubriko spadajo tudi naravne metode oziroma naravno načrtovanje družine.

Alternativa kontracepciji

Danes se o dejstvu, da je uporaba hormonske kontracepcije (tablete, obliži, maternični vsadki, injekcije) škodljiva za žensko telo in širše okolje, ne molči več. Prav zaradi tega so ljudje, predvsem nežnejši spol, začeli iskati alternativne možnosti, ki bi ohranjale naravno spolnost, brez grobih in umetnih poseganj v telo, ob enem pa bi še vedno dosegale visok procent zanesljivosti pri izogibu zanositve. Zanimanje za naravne metode, ki omogočajo natančno določanje plodnih in neplodnih dni, je v zadnjih letih zopet v porastu, ugotavljajo v centru WOOMB (World Organisation of Ovulation Method Billings) v Avstraliji.

Nepopolne naravne metode

Včasih so metode naravnega načrtovanja družine, kot sta koledarska in temperaturna metoda, veljali za staromoden in nezanesljiv način izogibanja zanositvi. Prva metoda temelji na določanju plodnih dni glede na predhodne cikluse. Metoda je nepopolna in ima nizek procent zanesljivosti, saj dolžine ciklusov nihajo. Neuporabna pa je za ženske z nerednimi ciklusi. Temperaturna metoda zahteva redno vsakodnevno merjenje bazalne temperature pri čemer se ta, zaradi delovanja progesterona, po ovulaciji dvigne za nekaj desetink stopinje. Pomanjkljivost temperaturne metode je v tem, da je neplodne dneve mogoče določiti komaj po ovulaciji, kar v primeru dolgih ciklusov zahteva dolgo obdobje vzdržnosti. Metoda pa je neuporabna v času bolezni, v obdobju daljših stresov in v času dojenja.

Razvoj zanesljive in varne metode

Zaradi pomanjkljivosti zgoraj omenjenih metod in ker mnogi zdravniki niso bili naklonjeni uporabi in legalizaciji hormonske kontracepcije, so začeli raziskovati in razvijati novo metodo, ki bi bila zanesljiva, neškodljiva in uporabna za vsako žensko. Leta 1950 je avstralski nevrolog dr. John Billings pričel z razvojem nove metode. Po opravljenih številnih raziskavah in študijah so prišli do zaključka, da ima plodna sluz, ki jo v času pred ovulacijo pod vplivom hormonov izloča maternični vrat, velik pomen. Ne le, da je nujna pri prehrani in transportu semenčic, je tudi pokazatelj nastopa plodnih dni in približevanja ovulacije. Sprva so metodo opazovanja sluzi materničnega vratu uporabljali v kombinaciji s koledarsko ali temperaturno metodo, kasneje pa so jo z mnogimi preiskavami in poizkusi potrdili, kot samostojno, dovolj varno in zanesljivo metodo.

Po meri vsake ženske

Metoda je zasnovana tako, da ženska vsak dan posebej določa ali je to njen plodni ali neplodni dan, torej ne gre za predvidevanje in preračunavanje, kdaj naj bi v prihajajočih dneh nastopili plodni dnevi. Prav sprotno opazovanje in vrednotenje ciklusa omogoča, da lahko ženska prepozna neplodne dneve tudi v prvem delu ciklusa, pred ovulacijo, kar pa pripomore k temu, da daljša obdobja vzdržnosti niso potrebna. Ta način sprotnega in vsakodnevnega določanja plodnih in neplodnih dni omogoča, da ženske lahko metodo uporabljajo v katerikoli fazi plodnega obdobja, v mladosti, v obdobju najvišje plodnosti, v času dojenja in v obdobju po dojenju ter v menopavzi. Metoda je primerna in uporabna za vse ženske, tudi v primeru nerednega ciklusa. Dolgoletne študije, raziskave in iskanje bolj zanesljive metode je tako prineslo naravno metodo, ki je narejena po meri vsake ženske.

Spremljanje lastnega ginekološkega zdravja

S tem, ko je v šestdesetih letih vse več žensk opazovalo in beležilo svoj menstrualni ciklus – sluz materničnega vratu, krvavitve in druge izločke na področju zunanjega spolovila, so ugotovili, da to ob enem daje tudi dober vpogled v zdravstveno stanje ženske. Je namreč pokazatelj delovanja hormonov, prek menstrualnega ciklusa pa se izrazijo tudi simptomi, ki kažejo na odsotnost ovulacije, nevarnost spontanega splava, endometriozo, PCOS, okužbe, … Sluz materničnega vratu in krvavitev sta ena izmed vitalnih znakov, kot je srčni tlak, utrip, dihanje, telesna temperatura. Billingsovo metodo so kasneje začeli uporabljati tudi, kot pomoč pri odkrivanju vzrokov za zmanjšano plodnost, neplodnost in spontane splave. Ženska s pomočjo opazovanja in beleženja lastnega menstrualnega ciklusa tako ne določa le plodnih in neplodnih dni, ampak zna prepoznati simptome, ki so lahko pokazatelj hormonskih neravnovesij in drugih patoloških stanj v njenem telesu. Na ta način sama prevzame odgovornost za lastno zdravje in zna pravočasno prepoznati morebitna bolezenska stanja.

Naravne metode so način življenja

Billingsova metoda ni zgolj metoda, ampak je način življenja – zajema stik z lastnim telesom, spolnosti daje pravo mesto, saj jo ohranja v službi užitka in podaritve drug drugemu, paru pa pomaga graditi globlji odnos.

“Ko sem začela spoznavati svoje telo in svoj menstrualni ciklus, sem začela bolj živeti v stiku s seboj in s svojim telesom, ne le na fizični, ampak tudi na čustveni ravni. Čudovito se mi je zdelo, ko sem spoznala, kaj vse moje telo sporoča in kaj vse zmore. Tudi zato si znam danes bolj prisluhniti in znam poskrbeti zase.” (Lisa, 25 let)

“Kar nekaj let sem uporabljala hormonsko kontracepcijo, a je to vplivalo name tudi tako, da sem začela izgubljati željo po spolnosti in telesnem stiku z možem. Zato sva se odločila, da tablete opustim in poskusiva z naravnimi metodami. Sprva je trajalo, da sva metodo osvojila, moje telo pa je potrebovalo čas, da ni bilo več pod vplivom sintetičnih hormonov. Tudi partnerski odnos sva čisto drugače ovrednotila. Danes se več pogovarjava, tudi o spolnosti in iščeva drugačne oblike intime. Ni vedno prav lahko, je pa vredno in bolj izpolnjujoče. Včasih mi je kar žal, da naravnih metod nisva poznala že prej.” (Sara in Tim)

Pari in ženske se za Billingsovo metodo odločajo iz različnih razlogov;

  • Ker želijo svojo intimo živeti bolj celostno
  • Iz želje živeti v skladu z naravo in biti v stiku z lastnim telesom
  • Zaradi etičnih in moralnih zadržkov pred uporabo hormonske in mehanske kontracepcije
  • Zaradi verskih razlogov
  • Iz zdravstvenih razlogov
  • Kot pomoč pri odkrivanju vzrokov za zmanjšano plodnost ali neplodnost
  • Kot pomoč pri odkrivanju vzrokov za spontane splave
  • Zaradi težav pri zanositvi in želje po zanositvi na naraven način

Billingsovo metodo danes poznajo in uporabljajo po vsem svetu, od najbolj revnih do najbolj razvitih predelov sveta. Marsikje jo poučujejo tudi v klinikah, v ginekoloških ambulantah, v osnovnih in srednjih šolah. Matere svoje znanje o fiziologiji ženskega telesa in menstrualnega ciklusa prenašajo na svoje hčerke in na podlagi lastne izkušnje Billingsovo metodo poučujejo kar same.

Naravne metode v Sloveniji

V Sloveniji imajo pari, poleg Billingsove metode, možnost učenja tudi FertilityCare sistema, ki je soroden Billingsovi metodi in Simptotermalne metode pri kateri določanje plodnih in neplodnih dni temelji na opazovanju sluzi materničnega vratu in merjenju bazalne temperature. V Sloveniji so naravne metode zaenkrat še slabo poznane v primerjavi z nekaterimi drugimi Evropskimi državami, Hrvaška, Italija, Francija, Nemčija, Španija, …, kjer imajo tudi centre za poučevanje metod – naravno načrtovanje družine. Razlog temu je najbrž nepoznavanje metod s strani ginekologov, žensk pa posledično ne usmerjajo k iskanju in posluževanju tovrstnih možnosti. Drug razlog pa je, da učiteljev in svetovalcev, ki učijo naravno načrtovanje družine v Sloveniji ni prav veliko, zato je tudi informiranost glede tega majhna.

Vendar pa glede na to, da ljudje vse bolj strmimo k naravnemu in zdravemu, da pojav neplodnosti in spontanih splavov narašča, ljudje pa smo vse bolj čustveno zahtevni, se bo zanimanje za metodo – naravno načrtovanje družine – gotovo povečalo tudi pri nas.

Shopping Cart