Moč plodne sluzi

2.5.2018

Sluz, ki jo maternični vrat izloča pod vplivom hormonov, je glavni indikator za določanje plodnih in neplodnih dni menstrualnega ciklusa. Pomembna sta občutek in videz sluzi na področju zunanjega spolovila. Tisti, včasih kar nadležen občutek vlažnosti in mokrote tam spodaj, je znak, da se maternični vrat odziva na hormone in kaže na (potencialno) plodne dneve. Ko se ženska nauči biti vsak dan pozorna, na občutek in videz sluzi, opazi, da se intenzivnost mokrote in videz izločka celo spreminjata vse do vrhunca sluzi, ki je pokazatelj ovulacije. Z rastjo estrogena v krvi, ki ga izločajo folikli v jajčniku, se spreminja tudi sestava sluzi materničnega vratu. Poleg tega, da igra plodna sluz pomembno vlogo pri prehrani semenčic in njihovemu potovanju do jajcevodov, ima tudi druge pomembne lastnosti.

G sluz, neprehodnost materničnega vratu

V času nizke vrednosti estrogena, nekaj dni po menstruaciji in v obdobju po ovulaciji, sluz materničnega vratu izloča t.i. G – sluz. Sestavljena je iz mreže, vsebuje celično zasnovo, ki je del imunskega sistema in tako žensko varuje pred okužbami. Ta sluz tvori čep, zapira maternični vrat in je nepropustna za semenčice. Ker je sluz zgoščena v čep v zgornjem delu materničnega vratu, je ženska ne občuti in ne vidi. To je pokazatelj njenih neplodnih dni.

L sluz, preprečuje potovanje semenčecam slabše kakovosti

Kasneje se pod večjim vplivom estrogena prične sluz vedno bolj razvijati. G – sluzi se primeša še P – sluz, ki priteka iz zgornjega dela materničnega vratu in jo prične utekočinjati. Čep se raztopi. Utekočinjena sluz preide v t.i. L – sluz. Njena naloga je, da zadrži spermije slabše kakovosti in jih naredi nemobilne. S tem prepreči, da bi tiste semenčice, ki imajo slab genski zapis dospele do jajčne celice. Ta utekočinjena sluz počasi priteka po steni nožnice, ženska občuti vlažnost ali mokroto in lahko opaža gost moten ali bel izcedek. Ta občutek je pokazatelj delovanja hormonov, pomeni bližanje ovulacije in naznanja plodne dneve.

S sluz, visoka hranilnost za semenčeca

Še vedno razvijajoča se sluz kmalu preide v S – sluz. Zanjo je značilna visoka hranilnost, ki semenčicam omogoča prehranjenost in energijo. Tvori kanalčke po katerih visoko kvalitetne semenčice lahko potujejo proti jajcevodu. S in L sluz skupaj tvorita prozorne tanke strune in na področju zunanjega spolovila dajeta ženski občutek intenzivne mokrote in spolzkosti, ob tem pa lahko opaža prozorno raztegljivo sluz, podobno jajčnemu beljaku. Takšen občutek in videz sluzi naznanja, da je ovulacija že zelo blizu.

L in P sluz, znanilki ovulacije

Tik pred ovulacijo se ponovno poveča izločanje P – sluzi. Njegova naloga je, da razredči L in S sluz, zato videz prozornih strun lahko izgine, intenziven občutek spolzkosti pa ostane. Plodna sluz se tako razvije do vrhunca, kar se zgodi zelo blizu ovulacije in označuje najbolj plodne dneve. Ovulacija se zgodi na dan vrhunca sluzi ali pa najkasneje 48 ur po tem.

G sluz, ponoven čep

Po ovulaciji nivo estrogena pade, plodna sluz se prične umikati, progesteron aktivira žepke ob koncu nožnice. Žepki izločajo mangan in izsušujejo sluz, ki še priteka iz materničnega vratu. Ženska ne občuti več intenzivne spolzkosti ali mokrote, to je očiten pokazatelj prehoda iz plodnega v neplodno obdobje. Sluz se v materničnem vratu ponovno oblikuje v čep in pot je semenčicam ponovno zaprta.

povzetek

Če povzamemo, vidimo, da odigra sluz materničnega vratu zelo pomembne vloge pri oploditvi, od zaščite ženske pred okužbami, prehranjenosti semenčic in njihovega transporta, do zaščite jajčne celice pred semenčicam slabše kakovosti. Poleg tega se daje ženski tudi čutiti in opaziti, tako lahko ve, v katerem delu ciklusa je.

Narava je poskrbela, da ženska lahko sledi svoji cikličnosti in zaznava svoje plodne in neplodne dneve. Žensko je ustvarila vso čutečo, s prefinjenim občutkom zaznavanja in z močno intuicijo. Vedela je, da lahko občutek zaznavanja plodnosti položi prav v to, ga s tem shranila stran od oči sveta in ga tako naredila še bolj posebnega, intimnega, še bolj ženskega.

Shopping Cart