neplodnost

Pri parih, ki se soočajo s težavami pri zanositvi, je pogosteje kot neplodnost prisotna zmanjšana plodnost para. Billingsova metoda zagotavlja večjo uspešnost pri spočetju in pomaga odkriti vzroke neplodnosti.

razočarana ženska z negativnim testom nosečnosti

Zmanjšana plodnost

Zmanjšana plodnost para pomeni, da je par zmožen spočeti novo življenje na popolnoma naraven način, a jima to lahko uspe le nekajkrat na leto.Starost ženske nad 30 let, pogosti in dolgotrajni stresi, sodoben način življenja, ki vključuje slab način prehranjevanja, škodljive snovi in sintetični hormoni v okolju, zloraba drog, alkohola in kajenje, vse to vpliva na nepopolne in redkejše ovulacije. Kljub temu, da so krvavitve še vedno redne, niso vedno nujno posledica ovulacije, ampak le dviga in spusta hormonov v telesu. Te krvavitve niso menstruacija, ampak tako imenovane pregradne krvavitve, ki po videzu in trajanju niso nič drugačne od menstruacije. Nekatere ženske lahko ovulirajo le nekajkrat na leto, tudi samo dvakrat, trikrat, štirikrat…

Pri moških sposobnost oploditve pojema po 50. letu starosti. Takrat proizvajajo manjšo količino semenčic, ki so zdrave in zmožne oploditve. V enem izlivu je približno 200 milijonov semenčic, vendar je le 15 % semenčic takih, ki lahko oplodijo jajčno celico. Pri semenski tekočini ni pomembna le količina semenčic, ampak tudi kvaliteta in njihova sposobnost oploditve. Na slabšo kvaliteto semenčic vpliva pretiran in dolgotrajen stres, zloraba drog, alkohola in kajenje, pogosta izpostavljenost visokim temperaturam, pretesna oblačila in prepogosti izlivi. Redni spolni odnosi brez uporabe mehanske ali hormonske zaščite torej marsikje še niso dovolj za doseganje zanositve.

mlad par z diagnozo neplodnost

Billingsova metoda in zmanjšana plodnost

Spolni odnos z namenom doseganja zanositve v času, ko ženska prepozna najvišjo plodnost, in čas ovulacije poveča možnost za zanositev, ne glede na njuno starost. Ta preprost nasvet je pomagal zanositi mnogim parom, ki so se tudi po več let soočali s težavo pri zanositvi, tudi pri parih, ki so imeli za seboj neuspešno zanositev s pomočjo IVF. Billingsova metoda torej omogoča, da ženska z opazovanjem sluzi materničnega vratu lahko natančno določa plodne in neplodne dneve ciklusa in s tem prepozna dneve, ko je možnost oploditve največja. Obenem pa spremlja tudi svoje ginekološko zdravje. V primerih, ko prepozna patološka odstopanja in s tem morebiten razlog za težave pri zanositvi, se svetuje dodatne preiskave in ustrezno zdravljenje, kadar je to potrebno. Billingsova metoda je lahko v veliko pomoč pri odkrivanju vzrokov za težavno zanositev, ne omogoča pa zdravljenja patoloških stanj.

Neplodnost

Neplodnost pomeni, da par zaradi določenih telesnih pregrad ne zmore zanositi. Neplodnost je lahko začasna ali trajna. Postala je resen problem sodobne družbe, o kateri se premalo govori na glas. Medicina o neplodnosti govori takrat, ko pri paru ne pride do zanositve po enem letu rednih, nezaščitenih spolnih odnosov. Vzrok za neplodnost je v 30% pri ženski, 30% pri moškem, v 30% je vzrok za neplodnost pri obeh, v 10% pa vzrok za neplodnost ni znan.
Najpogostejši razlogi za žensko neplodnost so policistični jajčniki, endometrioza, neprehodni jajcevodi. Drugi pogosti vzroki za žensko neplodnost so še razvojne nepravilnosti maternice, miomi, spolno prenosljive bolezni, sistemske bolezni, kot je sladkorna bolezen in bolezni ščitnice ter neplodnost, kot posledica uporabe hormonske kontracepcije.
Moška neplodnost se izraža skozi količino semenčic, njihovo gibljivost ter obliko oziroma morfologijo. Čim več je semenčic v ejakulaciji, čim bolj so gibljive ter pravilnih oblik, tem lažje bodo prišle do jajčeca in ga oplodile. Na moško neplodnost najpogosteje vpliva povečan venski pletež nad modom, kar vodi v povečano temperaturo in slabšo proizvodnjo zdravih semenčic, spolno prenosljive bolezni, motnje v spuščanju moda, hormonska neravnovesja in kromosomske nepravilnosti, prevelika pristnost estrogena v okolju… Danes se z neplodnostjo sooča že vsak sedmi par. V primerih, ko je vzrok za neplodnost odstranjen, lahko par zanosi po naravni poti.

Billingsova metoda in neplodnost

Billingsova metoda ne zdravi neplodnosti, je pa v veliko pomoč pri odkrivanju vzrokov za žensko neplodnost. Kadar se iz beleženj ciklusa prepozna patološka odstopanja, se svetuje nadaljnje preiskave pri specialistu. Ženske prav zaradi prepoznavanja lastnih vzorcev menstrualnega ciklusa pogosto še pravočasno odkrijejo ginekološke težave in poiščejo ustrezno pomoč. Tudi med in po zdravljenju vzrokov neplodnosti se svetuje opazovanje menstrualnega ciklusa in zapis opažanj. Tako ženska lahko prepozna spremembe v ciklusu in znake plodnosti.
Včasih se vzrokov za neplodnost ne da odpraviti ali pa se vzroka za to sploh ne odkrije, par pa kljub poznavanju menstrualnega ciklusa in poznavanju sluzi materničnega vratu ne zanosi. Neplodnost je za par krivica in velika stiska. Je boleč proces, skozi katerega se morata naučiti sprejemati svojo nezmožnost podarjanja življenja in čez čas morda iskati svojo rodovitnost na drugačen način. Kljub temu je par lahko iskreno srečen. Dva namreč prideta skupaj zaradi sebe, ker se je med njima vnela ljubezen in ne le zato, da bi imela otroka.