nosečnost

Traja od oploditve jajčne celice do rojstva otroka. V tem času se menstrualni ciklusi prekinejo, da ne bi prišlo do ponovnega spočetja. Žensko telo v tem času namenja vso energijo rasti in razvoju novega življenja.

mlada nosečnica

Oploditev se zgodi v času ovulacije, ko se zrela jajčna celica sprosti iz jajčnika v jajcevod. V jajcevodu se jajčece ujame med resice in tam čaka na oploditev semenčice. Če je do spolnega odnosa prišlo nekaj dni pred ovulacijo, so v jajcevodu lahko že prisotne semenčice, ki čakajo na sprostitev jajčne celice. Semenčice lahko le s pomočjo plodne sluzi materničnega vratu dosežejo jajcevod. Med potjo jih veliko odmre ali pa se ujamejo v resice endometrija in jajcevoda. Le nekaj 100 semenčic dospe do jajčne celice in se nagnete okoli nje. Jajčno celico obdajajo ovojnice, ki jih morajo semenčice prevrtati in raztopiti, da dospejo v njeno notranjost do citoplazme in do jedra, kjer se nahaja ženski genski zapis. Pri oploditvi le eno semenčice dospe v jedro jajčne celice in se z njo spoji. Jajčna celica se takoj zatem za vse ostale semenčice zapre. Takoj po oploditvi se prične oplojena jajčna celica deliti. Začne se novo življenje in za žensko obdobje nosečnosti.

Ugnezditev

S pomočjo krčenja mišic jajcevoda ter migetanja resic, ki pokrivajo notranjost jajcevoda, potuje oplojena jajčna celica proti maternici. Za pot potrebuje od 2 do 3 dni, vmes pa se večkrat deli. V maternico dospe ravno času, ko je endometrij pripravljen na ugnezditev. Preden se ugnezdi, v maternici izbira primerno mesto, kamor se bo lahko pripel. Približno 6 do 8 dni potrebuje za ugnezditev. Še preden pa jajčna celica ustvari trdnejši stik s povrhnjico maternice, se razdeli na dva ločena dela, od katerih notranji skupek celic postane zarodek, zunanja plast pa posteljica. Posteljica se trdno oprime povrhnjice maternične sluznice, nekatere celice se spremenijo v krvne žilice in se povežejo z žilami v maternični steni. To omogoča, da otrok dobiva kisik in hranila. Ko se oplojena jajčna celica ugnzedi v zadebeljen endometrij, ta lahko nekoliko zakrvavi in ženska opazi nekaj dni trajajočo blažjo krvavitev.

Naravna neplodnost

Nekatere celice v posteljici proizvajajo pomemben hormon, humani horionski gonadotropin (hcG), ki hipofizi in jajčnikom sporoča, da je ženska noseča. Ta hormon zavira izločanje FSH hormona, kar pomeni, da ostaja nivo estrogena nizek in posledično tudi ovulacij in menstruacij ne bo. Rumeno telesce v jajčniku dobi sporočilo, da proizvede še več progesterona, ki skrbi za zadebeljenost maternične stene, kar otroku zagotovi ustrezno bivalno okolje. Po treh mesecih nosečnosti prične posteljica sama proizvajati progesteron, rumeno telo pa propade. Ob spočetju se začne hormonski cikel spreminjati, kar ženska tudi hitro začuti – še preden lahko nosečnost potrdi. Njene prsi postanejo občutljive, okrepi se zaznavanje vonjev in okusov, ko izostane menstruacija, pa se njeni sumi lahko potrdijo. V ženskem telesu se prične razvijati novo življenje, obenem to zanjo pomeni, da nadaljnjih nekaj mesecev ne bo vzorcev plodnosti, saj je nastopila naravna neplodnost.

Novo življenje

Kakšen teden po ugnezditvi prej brezoblična celična gmota postane ovalna, nato pa podolgovata. Da se to lahko zgodi in da se prične razvijati, mora zarodek preko posteljice vzpostaviti močno vez z materinim krvnim obtokom. Kadar mu to ne uspe, pride do spontanega splava. Že zelo zgodaj, kakšen teden po ugnezditvi, se pričnejo razvijati možgani in možgansko deblo. Iz možganskega debla poženejo živčna vlakna in začne se oblikovati hrbtenjača. Približno petnajsti dan življenja se začnejo oblikovati prve živčne celice in že začnejo ustvarjati prve iskrice zavesti.