Od celulita do prvega spolnega odnosa

6.5.2018

Mladi v času spolnega dozorevanja žal pogosto poslušajo le o uporabi hormonske ali mehanske kontracepcije, premalokrat pa slišijo o pomenu čistosti in o zorenju telesa, ki s seboj počasi prinaša tudi zrelost za prvi spolni odnos.

Plodnost je pri človeku tako dragoceno darilo narave, da si za svoj prihod vedno vzame dovolj časa. Prva krvavitev nastopi takrat, ko je telo deklice dovolj zrelo in pripravljeno. To se lahko zgodi v razponu med 8. in 17. letom starosti. Kadar nastopi, vedno nastopi pravi čas, to ni nikoli prezgodaj ali prepozno. Za prvih nekaj mesecev ali let, je značilno, da ciklusi niso plodni, saj so ovulacije nepopolne. Torej spočetje ni mogoče. Delovanje hormonov niha in niso še dovolj močni, da bi bili zmožni sprožiti ovulacijo. Posledica tega so neredne krvavitve in motna, gosta, kosmičasta sluz, ki jo je v epizodah moč opaziti med krvavitvami.

Maščobne blazinice so pomembne

Poleg razvoja plodnosti, se razvija tudi telo. Dekliško telo postaja žensko telo. Veliko vlogo pri tem igra hormon estrogen, ki ga v jajčniku med zorenjem pričnejo izločati ženske spolne celice in nadledvična žleza. Estrogen vpliva na rast in razvoj ženskih organov – dojke, nožnica in zunanje spolovilo, vpliva tudi na porast dlak po telesu, na trdnost kosti, na spremembo kože, … . Dekleta v tem času pridobijo tudi na telesni teži. Maščoba se poveča predvsem okrog trebuha, stegen in zadnjice. Poveča se količina maščobnih blazinic – celulit. Vsa ta maščoba, ki jo pogosto okličemo za nadlogo, je pomembna, saj predstavlja vir energije, tudi za rast in razvoj telesa. Ta maščoba je v nekoliko kasnejših letih nadvse pomembna za to, da bo telo lahko spočelo novo življenje, da bo v njem rasel in se razvijal otrok. Ženske, ki se trudijo doseči standarde izklesanih teles z naslovnic, pogosto težko zanosijo ali pa so celo nezmožne spočeti otroka.

Bujenje čustvenega sveta

Poleg razvoja telesa, se razvija tudi čustveni svet. Ne le zaradi delovanja hormonov, ampak tudi zato, ker se v tem obdobju obnavljajo možgani, prihaja do nihanj v razpoloženju. Dekleta intenzivneje občutijo jezo, bes, žalost, razočaranje in tudi veselje. Začnejo jih privlačiti prvi fantje, prebujati se začne zaljubljenost. Te prve izkušnje hrepenenja in privlačnosti so nujne, saj obljubljajo nekoč ustvarjanje intimnega odnosa, v katerem se bo imel človek priložnost notranje izpolnit. Ženska čustva sežejo nekoliko globlje od moških. Za ženske je to pomembno, saj ji bo to nekoč omogočalo povezanost z otrokom, s tem bo začutila njegove potrebe, otrok pa bo ob njej lahko razvil varno čustveno navezanost.

Prvi spolni odnos

V zgodnji mladosti začnejo dekleta, pa tudi fantje, razmišljati o spolnosti, se zanjo zanimajo, jo odkrivajo in jo skušajo razumeti. Prične se pojavljati želja po spolnosti, kar je zelo naravno, hormon estrogen pri dekletih spodbuja tudi libido, pri fantih pa za to skrbi hormon testosteron. Prav preko želje po spolnosti je narava poskrbela za reprodukcijo in potomstvo. V tem obdobju pa žal mlada dekleta in fantje pogosto poslušajo le o uporabi hormonske in mehanske kontracepcije in jih s tem tiho spodbujajo k zgodnjim, prezgodnjim spolnim odnosom, še preden so sploh zreli ustvarjati odnos in intimo. Premalokrat pa slišijo o tem, kako globoko spolnost vpliva na človeka in ga zaznamuje. Premalokrat slišijo o pomenu čistosti in o zorenju telesa, ki s seboj počasi prinaša tudi zrelost za prvi spolni odnos. Spoznali smo že, da se človeška plodnost razvija postopno in počasi, razvoj čustvovanja pa poteka še počasneje. Lahko bi rekli, da telo “prehiteva” čustva. Sposobnost naveze drug na drugega in ustvarjanje odnosa, za kar so zopet odgovorni tudi hormoni, je mogoče komaj v odrasli dobi, ko so ti prisotni v zadostni količini in so v polnosti dejavni. Torej pri prezgodnjih spolnih odnosih ni mogoče ustvariti čustvene navezanosti drug na drugega, ki je za partnerski odnos in pri spolnosti ključna. Vlogo pri prezgodnji spolnosti odigra le telo, odnosa pa še ni. Spolnost brez čustvene navezanosti rani, prebuja sram, je v službi izkoriščanja in telo močno zaznamuje. Prezgodnja spolnost je lahko tudi povod v telesno odvisnost, kjer postane spolni odnos le mašilo notranjim stiskam, človek pa ne zmore zares ljubiti in se podarjati. Fantom in dekletom, ki so se prezgodaj spustili v spolne odnose in s tem iskali lažno potrditev ljubezni, je za to pogosto zelo žal.

V obdobju mladosti, rasti in zorenja je pred prvim spolnim odnosom, čas za druge stvari, za iskanje in izpolnitev svojih želja, za poslušanje sebe, za ustvarjalnost in telesno aktivnost, za vedoželjnost in raziskovanje sveta, odnosov in vsega kar okolica ponuja, … Drugače povedano, najprej je potrebno znati hoditi, da potem lahko tečeš

Shopping Cart