plodnost v mladosti

Plodnost deklic se prične razvijati ob nastopu prve krvavitve. Za prvi dve leti je značilno nihanje hormonov, neredne krvavitve, opaziti je kosmičasto sluz, ciklusi so pogosto še brez ovulacij, oploditev ni možna.

obraz mlade deklice

Plodnost ženske se prične razvijati, ko deklica dobi prvo krvavitev (menarha). Vsaka deklica ima v možganih lastno unikatno “biološko uro”, ki sproži prvo krvavitev in delovanje menstrualnega ciklusa. To se zgodi v puberteti, običajno med 11. in 14. letom starosti, lahko pa tudi že pri starosti 8 let ali šele pri 17 letih. Zgodi se takrat, ko je organizem dovolj močan in pripravljen na tako pomemben ženski ciklični proces, ki bo trajal vse do konca obdobja menopavze (med 45. in 55. letom starosti). Prva krvavitev vedno nastopi ravno ob pravem času.

Neredne krvavitve

Večina deklic ima eno ali dve leti po nastopu menarhe neredne krvavitve. To pomeni, da je lahko obdobje med eno in drugo krvavitvijo krajše ali daljše od 28 dni. To je obdobje nihanja hormonov in igra zelo pomembno vlogo v procesu razvoja mladega ženskega organizma. Deklice lahko v času med krvavitvami na področju zunanjega spolovila še vedno opažajo belo ali motno kosmičasto sluz. Pozneje se ciklusi postopoma ustalijo in izoblikuje se bolj ali manj konstanten vzorec menstrualnega ciklusa, ki je od začetka krvavitve pa do zadnjega dne pred začetkom naslednje krvavitve navadno dolg od 23 do 35 dni.

Kosmičasta sluz

Še pred nastopom prve krvavitve in tudi po njej dekleta v epizodah na področju zunanjega spolovila (na spodnjih hlačkah) opazijo belo lepljivo ali kosmičasto sluz, ki jo drugače imenujemo tudi beli tok. To sluz pod vplivom delovanja hormonov izločajo maternični vrat in epiteljne celice nožnice. Je znak zdravega delovanja hormonov, jajčnikov in materničnega vratu in naznanja zdravo zorenje ženskega telesa.

Naravna neplodnost

V prvih dveh letih po začetku krvavitve večina deklic nima ovulacij, v jajčnikih namreč jajčne celice še ne zmorejo dozoreti do te mere, da bi bile sposobne oploditve. Sluz, ki naznanja ovulacijo in plodne dneve, ni prisotna. Deklice v tem času še niso plodne in spočetje ne bi bilo mogoče. Krvavitve so le posledica nihanja hormonov, ki pa še ni tako močno, da bi lahko sprožilo tudi ovulacijo. Žleze, ki izločajo hormone, se počasi pripravljajo na redno in popolno delovanje.

tablete hormonske kontracepcije

Pomoč s hormoni?

Dekleta in njihove starše včasih prestraši, ko vidijo, da so krvavitve neredne, da je razpon med eno in drugo krvavitvijo zelo dolg in drugič nekam kratek. Vprašajo se, kje je tistih 28 dni in “Kaj je narobe z mano?” Na noben način naj ne bi poskušali urejati naravnih nepravilnosti v dolžini ciklusa s kontracepcijskimi tabletami ali drugimi hormoni! Za dekle, ki se komaj razvija bi bil to pregrob poseg v telo in v naravni razvoj plodnosti, kar pa lahko čez leta prinese neprijetne posledice, tudi zmanjšano plodnost ali celo neplodnost. Neredni ciklusi, dolgi in/ali kratki razponi med krvavitvami so posledica postopnega zorenja telesa in ženske cikličnosti. Plodnost je dragoceno darilo narave in si za svoj prihod vedno vzame dovolj časa. Neredne krvavitve po nastopu menarhe so čisto običajne in naravne.

Menstruacije ni in ni

Razpon, v katerem nastopi prva krvavitev, je zelo dolg, menarha namreč lahko nastopi med 8. in 17. letom starosti. Nastopa prve krvavitve ni mogoče predvideti, vemo pa, da na to vpliva splošen način življenja in način življenja posameznega dekleta. Deklice v manj razvitih državah na primer predvideno telesno težo, ki je primerna za sprožitev menstrualnega cikla (cca. 40 do 45 kg), dosežejo kasneje v primerjavi z deklicami v razvitejšem svetu. Šport in intenzivna telesna aktivnost vplivata na to, da začnejo hormoni menstrualnega ciklusa delovati kasneje, zato ni pozen nastop prve krvavitve nič nenavadnega za dekleta, ki redno trenirajo. Včasih se zgodi, da po nastopu prve krvavitve sledi dolgo obdobje brez krvavitev in nastopi tako imenovana amenoreja. V določeni meri je to v tem življenjskem obdobju dekleta nekaj povsem normalnega in bo redno delovanje menstrualnega ciklusa prej ali slej nastopilo. Kadar pa takšno stanje traja dve leti, je potrebno raziskati morebitna bolezenska stanja, prisotnost motenj hranjenja in vpliv težkih in dolgotrajnih stresov. V tem primeru je potrebno poiskati tudi zdravniško pomoč.

Skrb za zdravje

Na dobro delovanje hormonov in na zdrav ženski ciklus vpliva tudi redna skrb za zdravje. Pomembno vlogo igra zdrava prehrana, dovolj tekočine, telesna aktivnost in gibanje v naravi, obvladovanje stresa, dovolj spanca in izogibanje škodljivim snovem, kot so cigareti, alkohol in droge. Poskrbi za vsakodnevno uživanje sadja in zelenjave. Predvsem zvečer se izogibaj sadju, sladkarijam in težkim OH (kruh, krompir, testenine). Dnevno spij dovolj tekočine, od 1,5 l do 2 l navadne vode ali nesladkanih čajev. Gibaj se! Pogosto počni, kar imaš rada in razgibaj svoje telo. Sprehodi v gozdu, kolesarjenje, rolanje, tek, preskakovanje s kolebnico, aerobika, ples, … Večkrat se odpravi v naravo, opazuj zeleno barvo in se odpočij od uporabe računalnika in mobilnega telefona. Imej nekoga, s komer se lahko pogovarjaš o svojih stiskah in tegobah, saj tudi pogovor ženskam predstavlja način obvladovanja stresa. Poskrbi, da se naspiš. Spi vsaj 8 ur, počitek je namreč zelo pomemben za dobro delovanje hormonov ter regeneracijo telesa. Izogibaj se cigaretom, alkoholu, drogi in drugim škodljivim snovem, saj zelo škodljivo vplivajo na delovanje hormonov, menstrualni ciklus in plodnost.