Velika dirka, ali kdo osvaja?

18.4.2018

Moška sposobnost osvajanja se začne že na samem začetku, preko moške spolne celice. Semenčica so tista, ki morajo prepotovati dolgo pot, zdržati do konca in zmagati v množici sotekmovalcev ter osvojiti eno in edino žensko jajčno celico.

Začetek velike dirke

Ko semenčica prispejo v žensko telo, se velika dirka proti cilju šele zares začne. Dirka je omogočena le v času plodnih dni, ko je maternični vrat odprt in širši, napolnjen s plodno sluzjo. Semenčica, ki želi biti kos tako veliki tekmi med milijoni ostalih semenčic, mora biti najprej zdrava in imeti zadostno zalogo hrane za energijo. Poškodovane in nezdrave spermije ujame sluz materničnega vratu, “jih zaklene” in jim onemogoči nadaljnje potovanje. Zdravim semenčicam pa plodna sluz omogoča prehrano in hitro potovanje do cilja. Za prvo mesto ne zadošča, da je tekmovalec najhitrejši in najmočnejši, najti mora tudi najlažjo in najkrajšo pot. Semenčica za pot od nožnice do jajcevoda, kjer bo na oploditev čakala ženska jajčna celica, potrebuje tudi več ur, z vsemi vmesnimi postanki. Nekaj semenčic med to naporno in dolgo potjo ostane zataknjenih v materničnem vratu, nekaj v gubicah endometrija, nekatere zavijejo v napačen jajcevod, nekatera semenčica preprosto obnemorejo in svojo pot kmalu končajo.

Levo ali desno

Ob ovulaciji se iz jajčnika in folikla sprosti zrela ženska jajčna celica in v jajcevodu čaka na oploditev od 12 do največ 24 ur. V tem času nežno lebdi in se rahlo premika med resicami jajcevoda. Ne trudi se, le čaka na zmagovalca, na prvega osvajalca.

Semenska dirka med tem še vedno poteka. Semenčicam, ki je s pomočjo plodne sluzi uspelo prebrodit kanal materničnega vratu, prepotovati maternično votlino in ohraniti dovolj energije, se znajde na križišču, levo ali desno? Levi ali desni jajcevod? Le v katerem čaka na oploditev pripravljena ženska jajčna celica? Nimajo vsa semenčica sreče. Nekatera pač zavijejo v napačno smer. Semenčica, ki prispejo v pravi, nekoliko bolj razširjen jajcevod, čaka še dirka čez ovire. Notranja površina jajcevoda namreč spominja na “grobo pokrajino,” podobno koralnemu grebenu. Prebijanje v tem delu ni lahka naloga in mnogim zopet zmanjka energije in obnemorejo.

Le peščici uspe. Ti najdejo žensko jajčno celico čakajočo in pripravljeno. Ženska jajčna celica je obdana z luknjičasto ovojnico skozi katero mora najhitrejša semenčica še uspešno prevrtati. Dospela semenčica se nagnetejo okoli velike jajčne krogle in začno mrzlično vtirat pot v njeno notranjost. Ženska jajčna celica je že skoraj popolnoma osvojena, a uspelo bo samo enemu!

Osvajalec je znan

Najhitrejši, najmočnejši in najbolj energični semenčici uspe predreti vse zunanje ovoje. Kakor hitro prvo semenčice prodre skozi opno jajčne celice, se zgodi nekaj osupljivega! Kemična sestava jajčne celice doživi hitro preobrazbo, ioni spremenijo električni tok v opni in vsem drugim semenčicam je a tem vstop onemogočen. Zmagovalec tik pred vstopom v notranjost odvrže rep, ki je služil plavanju. V notranjosti ženske jajčne celice je citoplazma z jedrom, kjer je shranjen ženski genski zapis.

V citoplazmi se znajdeta žensko in moško jedro. Jedri se morata sedaj združiti. Moški del jedra izvede še svoj zadnji “osvajalski podvig,” iz moškega jedra poženejo pajčevinasto tanke cevaste nitke, pritegnejo žensko jedro na svojo stran in ju povežejo. Jedri se neustavljivo privlačita. Končno se zares srečata in združita. Prav v tem hipu se ustvari edinstven genski kod – človek.

Za semenčico je bilo potrebno kar nekaj truda, a zgodilo se je, moški del je osvojil ženski del in nastalo je novo življenje!

Shopping Cart