Zakaj je dobro spremljati svoj menstrualni ciklus?

15.1.2019

Vsaka ženska bolj ali manj spremlja svoj menstrualni ciklus, vendar pa v največ primerih vedo le to, kako dolga so obdobja med posameznimi krvavitvami, koliko dni krvavitev traja in kako močna je. Vsaka pa si zasluži še mnogo več kot samo to, svoj ciklus si zasluži razumeti v vsej polnosti in celoti. Najprej ji pripada razumevanje, kako je žensko telo sploh ustvarjeno, kakšna je fiziologija menstrualnega ciklusa in ženske plodnosti ter kaj se med posameznimi fazami ciklusa dogaja na fizični, psihološki, čustveni in tudi na duhovni ravni. Potem pa ji pripada, da razume in natančno prisluhne svoji cikličnosti, ki je tako unikatna, kot ona sama.

Spremljanje menstrualnega ciklusa zajema prepoznavanje in vrednotenje plodnih in neplodnih dni, spremljanje ginekološkega zdravstvenega stanja, sledenje čustveni cikličnosti in skozi vse to živeti v neposrednem stiku s samim seboj.

Prepoznavanje plodnih dni

Skozi en menstrualni ciklus se izmenjajo plodni in neplodni dnevi, neplodnih dni je več kot plodnih. Natančno spremljanje menstrualnega ciklusa pomeni, da ženska pozna svoj edinstveni osnovni vzorec neplodnosti, ki naznanja neplodne dneve, da zazna sluz materničnega vratu, ki govori o nastopu plodnih dni ter napoveduje približevanje ovulacije, ter da prepozna vrhunec sluzi, ki naznanja nastop ovulacije in s tem prehod iz prvega dela menstrualnega ciklusa v njegov drugi del.

​S tem, ko zna določati plodne in neplodne dneve, lahko razume, kdaj se njeno telo odpira življenju in kdaj je priložnost za podaritev novega življenja mimo. To dragoceno znanje in zavedanje lastne plodnosti, ki ga lahko pridobi že v obdobju mladosti, postane nepogrešljivo za kasnejše obdobje v partnerskem in zakonskem odnosu in za načrtovanje družine.

Spremljanje ginekološkega zdravja

Ženska, ki spremlja svoj menstrualni ciklus z namenom prepoznavanja plodnosti, ob enem spremlja tudi svoje ginekološko zdravje. To ji namreč omogoča, da lahko sama redno sledi dvigu in spustu dveh, za ženski ciklus najpomembnejših, hormonov, estrogena in progesterona. Na ta način ima sama sproten uvid v to ali sta njuna prisotnost in delovanje zadostna in popolna. Poznavanje zgodovine lastnega menstrualnega ciklusa je včasih celo bolj pomembno od meritve hormonov v krvi, saj ta preiskava zaradi naravnega cikličnega spreminjanja vrednosti, prikaže sliko stanja hormonov le za določen in enkraten čas. O ginekološkem zdravju ženski veliko pove tudi opazovanje krvavitve in drugih izločkov iz nožnice. Na ta način lahko pravočasno prepozna odstopanja od fiziološkega stanja in simptome, ki nakazujejo na kakšno ginekološko bolezen. Zna pa prepoznati tudi tiste znake, ki govorijo o zmanjšani plodnosti, večjem tveganju za spontane splave in celo o neplodnosti. Ob vsem tem pa bo vedela tudi, kdaj mora pravočasno in primerno ukrepati. Na ta način postane bolj odgovorna za svoje ginekološko in reproduktivno zdravje.

Vsak ciklus pripoveduje svojo zgodbo

Očetje Billingsove metode so zapisali: »Vsak menstrualni ciklus pripoveduje svojo zgodbo.« Menstrualni ciklus ima svojevrsten jezik in ko ženska enkrat razume govorico svojega, bo znala iz njega marsikaj razbrati. S pomočjo natančnega opazovanja lahko razbere, v katerem plodnem obdobju se nahaja in kdaj prehaja iz enega življenjskega obdobja plodnosti v drugo. Iz zapisa ciklusa lahko razberemo tudi, kdaj se ženska sooča s težkimi in napornimi življenjskimi situacijami, kar največkrat sporočajo podaljšani in neredni ciklusi ter ciklusi brez ovulacij. Močne ali hudo boleče menstruacije pogosto pripovedujejo o neslišanih in globokih ranah duše. Skozi menstrualni ciklus se lahko marsikaj izrazi. Nekatere ženske so za določene spremembe prej in bolj dovzetne, nek ciklus se lahko pokaže drugače že ob spremembi okolja, prehrane, telesne aktivnosti, … Zanjo je to hkrati tudi priložnost, da razume kdaj in kako se njeno telo odzove na spremembe in kdaj nastopi tista meja, ko mora naslednjič nekaj narediti drugače.

Prisluhniti telesu

​S tem, ko ženska živi sinhrono s svojim ciklusom, bo zelo hitro prepoznala tudi svoje potrebe in si bo znala dati tisto, kar v določenem obdobju potrebuje. V začetku menstrualnega ciklusa, v dneh krvavitve, bo pogosteje zaznala potrebo po počitku, miru, umiku v svoj notranji svet, razumevanju, nežnosti in sočutju. Telo bo hrepenelo po večjem vnosu hrane, saj zaradi krvavitve izgublja veliko energije ob enem pa se pripravlja na novo ciklično pot. Tako je ženska lahko pozorna tudi na to, da telesu zagotovi tista hranila, ki jih takrat najbolj potrebuje. Običajno so to živila bogata z železom, vitaminom C in vitaminom B12.

Po koncu menstruacije se bo energija počasi dvigala. Bolj kot bo njeno telo bližje ovulaciji, več bo zagona, idej, želje po fizični aktivnosti, sile po ustvarjalnosti, iskanju bližine in potrebe po komunikaciji. Takrat bo imela največ moči, več bo zmogla in postorila, zato si lahko kakšna pomembna dela pušča prav za to obdobje ciklusa. Njeno telo pa bo bolj hrepenelo po prehrani bogati z beljakovinami.

Po ovulaciji se bo njen ciklus prevesil v njegov drugi del, zaradi postopnega padca hormonov bo pogosteje zaznala nihanje razpoloženja, napetosti, tesnobo, utrujenost. Njeno telo se takrat namreč pripravlja na ponovno krvavitev, na čiščenje telesa in na to, da iz njega odnese vse tisto, kar je slabo, škodljivo in nepotrebno. V tem obdobju bo več želje po sladkorju, saj njeno telo zbira energijo za pomemben proces čiščenja.
S tem, ko ženska živi v harmoniji svoje cikličnosti in si zna prisluhniti, se začne zavestno zavedati svoje pomembnosti in lastne vrednosti ter na ta način gradi lep in zdrav odnos do sebe. To pa je tisto, kar jo naredi bolj izpolnjeno, zdravo, posebno in privlačno.

Živeti v stiku s seboj

​Imeti pozornost na menstrualni ciklus ženski omogoča, da živi v neposrednem stiku sama s seboj, ne le s telesom, ampak tudi s svojim čustvenim svetom. Prav skozi to se nauči zaznati lastne potrebe in želje, jih zadovoljiti in izpolniti. Zaznati zmore tudi bolečino in stisko, jo poimenovati in posledično imeti nad njo kontrolo, jo ubesediti ali pa z njo samo zdržati. Spremljanje cikličnosti je učenje samozaupanja, saj se ženska vsakič znova pojavlja pred izzivom, kako zaupati svojemu telesu. Samo ženska, ki zmore imeti stik s seboj in se zaveda svojih resničnih čustev, lahko zares uresniči hrepenenja svoje biti in tako bolj izpolnjujoče živi svojo žensko naravo. Prav ta uresničenost sebe je nepogrešljiva popotnica za pot materinstva, saj bo kot mama prav ona tista, ki bo morala prva zaznati potrebe še nekoga drugega, potrebe svojega otroka in jih na ustrezen način tudi zadovoljiti.

Kdaj je primeren čas za začetek spremljanja?

Da ženska pozna svoje telo in svojo cikličnost, ji ni potrebno čakati na resno zvezo in na čas, ko nastopi načrtovanje družine. Natančnega spremljanja bi se morala učiti že mlada dekleta, saj bi skozi to lahko zgradila lep, primeren in zdrav odnos do sebe, lastnega telesa, menstrualnega ciklusa in do spolnosti.

Treba je poudariti tudi to, da se natančnega spremljanja ciklusa ne da naučiti čez noč ali v samo nekaj dneh. Na začetku je za to potrebno nekaj časa in potrpežljivosti. V povprečju so potrebni najmanj trije menstrualni ciklusi, da si lahko nabere dovolj izkušenj, ki jo pripeljejo k temu, da postane bolj suverena in zna svoja zaznavanja ter opažanja umestiti tja, kamor spadajo. Spremljanje menstrualnega ciklusa postane čez čas nekaj vsakdanjega, enostavnega in rutinskega tako, kot npr. umivanje zob.

Povedale so

Na IG profilu ABili_naravna_plodnost je bilo zastavljeno javno vprašanje, zakaj je dobro spremljati svoj menstrualni ciklus. Poglejmo si nekaj odgovorov:

  • “Pozitivno vpliva na razumevanje same sebe in na partnerski odnos.”
  • “Ženska na ta način točno ve, kdaj bo nastopila menstruacija.”
  • “Preko poznavanja menstrualnega ciklusa odkriva in poglablja svojo ženstvenost.”
  • “S tem, ko pozna svoje telo, se v njem dobro počuti in ga ceni.”
  • “Na ta način bolj spremlja tudi svoja čustva in ve, kdaj določeno stvar potrebuje in česa ne potrebuje.”
  • “Na ta način ženska prevzame vso odgovornost za lastno zdravje in plodnost.”
  • “S tem, ko ženska razume delovanje svojega menstrualnega ciklusa, svojemu moškemu omogoči, da razume njo.”
Shopping Cart