Ženska čustvena cikličnost

10.4.2018

Ženska cikličnost se odvija tako na telesnem, kot na čustvenem nivoju pri čemer imajo ključno vlogo hormoni. Ženska lahko z opazovanjem svojega menstrualnega ciklusa sledi svojim notranjim procesom. Vse kar se dogaja v telesu, je mogoče zaznati preko zunanjih vidnih znakov. Potem je tu še vpliv na ženski čustveni svet, ki je od telesnega še bolj unikaten, skrivnosten in zabaven. Narava je namreč žensko obdarila s sposobnostjo za globlja čutenja in z izjemno intuicijo. Ta dar ji omogoča, da je lahko previdna, skrbna, sočutna, nežna v svoji moči in močna v svoji ranljivosti. Vse to žensko dela ženstveno in nekoč materinsko.

Estrogen, hormon moči

V prvi fazi menstrualnega ciklusa se pred ovulacijo prične izločat hormon estrogen. Estrogen pripravlja telo na morebitno ugnezditev oplojene jajčne celice, pripravlja ga na sprejem novega življenja.
Estrogen je hormon moči. Ženski daje energijo in zagon, zato v tem obdobju več zmore, več lahko razmišlja, je polna idej, ustvarjalnosti, strasti. Takrat je družabna, bolj komunikativna, išče stike in je pripravljena na odnose. To so njena obdobja vrhunca. Kakor njen telesni svet, je taka zagnana in močna tudi navzven, pripravljena na nekaj novega in pomembnega.

Pomlad

Obdobje po menstruaciji je obdobje ženske pomladi. To je obdobje prebujenja, zorenja, rasti. Je priprava na nekaj velikega. Telo se takrat pripravlja na morebiten sprejem novega življenja. Za žensko je to čas moči, veselja in idej. Takrat se najlažje loti novih projektov in izzivov, išče družbo, stike, bližino, odnose.

Poletje

To zorenje dozori ob ovulaciji. Ovulacija je vrhunec, obdobje vrhunca je poletje. Vse kar je bilo prej v popku zacveti. Dozori. Vsa njena moč je na vrhuncu, je kakor polna luna, močna, sijoča, opazna, privlačna, izpolnjena. Tu je priložnost za aktivnosti. Je najlepši čas. Čas za komunikacijo, stike, dotike, strasti, ..

Progesteron, prostor ranjivosti

Vsakemu vzponu in vrhuncu sledi padec, to je življenja krog. Padec je obdobje po ovulaciji. Estrogen se znižuje in počasi umika. Priložnost za spočetje novega življenja je mimo, telo se umirja. Takrat se tudi ženske strasti umirijo. To je obdobje ranljivosti, šibkosti. Obdobje v katerem je potreben počitek, umik v notranji svet. Ženske takrat iščejo mir, tišino. Razočaranje, žalost, obup in bolečina pridejo prej do izraza. Tudi te stvari si zaslužijo biti občutene, slišane in iščejo svoj prostor. Tudi to je prav in nujno potrebno, je del procesa. Prav to je tisto kar omogoča rast, je kakor pognojena zemlja, iz katere potem zraste cvet.

Jesen

Po ovulaciji se cikel prevesi. Jesen. Jajčna celica odmre in je pripravljena, da se izloči. Priložnost podariti novo življenje je mimo. Telo se začne umirjati, tudi sama se obrne v svoj notranji svet. Postane neposredna in želi biti manj pomembna za okolico. Išče stik s seboj in je čas, da se poglobi vase in poveže s svojo duhovno naravo. Ženska jesen je obdobje ranljivosti, šibkosti in nemoči.

Zima

Nato nastopi menstruacija, ženska zima. Telo se čisti. To je obdobje počitka, miru, spokojnosti. Tu vse slabo umira, vse dobro pa se prečiščuje in prenavlja. Ženska je še vedno ranljiva, v tem obdobju najhitreje prepozna kaj je pri njej neopaženo, neizživeto, neizpolnjeno. Zopet je podobna luni, prazni, komaj opazni luni. Zima je čas vizij, navdihov in zamisli. Je tiha priprava na novo pomlad.

Menstruacija ni slaba, nepotrebna in ni znamenje muke in nesmiselnega trpljenja. Takrat se telo čisti, da lahko čez čas ponovno ponudi prostor novemu življenju. Je vidno znamenje, da žensko telo zmore velikih reči in je nenazadnje potrditev nečesa večjega. Vsaka menstruacija je mala smrt. Je smrt za novo življenje. Vsakemu spustu in padcu sledi ponoven vzpon, prebudi se nova pomlad.

Shopping Cart