ženski ciklus

Žensko in moško telo je že biološko tako ustvarjeno, da lahko živita svojo spolno življenje na popolnoma naraven način. Poznavanje teh bioloških danosti je dobra podlaga za razumevanje Billingsove metode.

ženski ciklus

Ženska in moška plodnost se pričneta razvijati v obdobju pubertete. Medtem ko moški svoje spolne celice neprenehoma proizvajajo in so oploditve ves čas zmožni, v ženskem telesu dozori le ena spolna celica na ciklus in tako se znotraj ciklusa izmenjajo plodni in neplodni dnevi. Poglejmo, kaj se v ženskem telesu dogaja in se dotaknimo fiziologije menstrualnega ciklusa …

Menstrualni ciklus

Začne se s prvim dnem menstruacije in konča en dan pred prvim dnem naslednje menstruacije. Ko se zaključi en ciklus, se takoj prične naslednji. Menstrualni ciklus razdelimo na folikularno in lutealno fazo. Folikularna faza nastopi pred ovulacijo in traja od prvega dne menstruacije do ovulacije. Ta del je spremenljive dolžine in določa dolžino menstrualnega ciklusa. Lutealna faza nastopi po ovulaciji in traja od ovulacije do dneva pred prvim dnem naslednje menstruacije. Ta del je vedno enako dolg in traja od 11 do 16 dni. Možgani so najbolj odgovorni za začetek menstrualnega ciklusa. Hipotalamus pošlje signal hipofizi, da prične izločati dva hormona, ki sta za delovanje ciklusa zelo pomembna – FSH hormon (folikelstimulirajoči hormon) in LH hormon (luteinizirajoči hormon).

Faza pred ovulacijo

V folikularni fazi, torej v začetku ciklusa, pričnejo možgani z izločanjem FSH hormona. Količina tega hormona nekaj dni narašča in ko doseže svoj prag, spodbudi hitro rast in zorenje jajčnih celic v jajčniku. V enem ciklusu se razvije od 10 do 20 jajčnih celic, imenovanih folikli. Folikli pričnejo izločati hormon estrogen. Estrogen vpliva na rast plasti v maternici – endometrij. Endometrij se zadebeli in postane bolj prekrvavljen ter pripravljen na morebitno ugnezdenje oplojene jajčne celice. Estrogen hkrati vpliva tudi na maternični vrat in ga spodbudi k izločanju plodne sluzi. Ta sluz je pomembna za preživetje semenčic in za njihovo potovanje do jajcevoda, kjer na oploditev čaka jajčna celica.

plodna sluz

Prisotnost maternične sluzi: plodni dnevi

Sluz materničnega vratu počasi teče po nožnični steni v spodnji del nožnice, kjer jo ženska tekom dneva tudi začuti in vidi. To naznanja, da so se pričeli plodni dnevi in se približuje ovulacija. Medtem ko se maternica z endometrijem pripravlja na morebitno ugnezditev, maternični vrat pa izloča vedno več plodne sluzi, se v jajčniku samo en folikel razvije do konca in postane sposoben oploditve, ostali folikli propadejo. Ta dozoreli folikel začne izločat zelo visoke vrednosti estrogena in s tem spodbudi hipofizo, da prične z izločanjem LH hormona.

Ovulacija

LH hormon sproži ovulacijo. Pri tem se zrela in na oploditev pripravljena jajčna celica iztisne iz folikla in iz jajčnika v jajcevod. Proces ovulacije traja približno 15 minut. Iztisnjena jajčna celica se premika po jajcevodu, tam dokončno dozori in čaka na semenčico. Jajčna celica je po ovulaciji sposobna oploditve od 12 do 24 ur. Če do oploditve ne pride, propade in se izloči ob menstruaciji.

Faza po ovulaciji

Folikel, v katerem se je razvijala in rasla jajčna celica, se pod vplivom LH hormona v jajčniku spremeni v rumeno telo, ki prične izločati hormon progesteron. Visoka vrednost progesterona vpliva na endometrij tako, da ga sprva še bolj zadebeli in prekrvavi ter pripravi na morebitno ugnezditev oplojene jajčne celice. Obenem vpliva na maternični vrat – poskrbi, da se nekoliko zapre in zapolni z gosto sluzjo, ki ustvarja čep in s tem onemogoči prehod semenčicam.

Odsotnost maternične sluzi: neplodni dnevi

Dvig progesterona povzroči, da plodna sluz hitro izgine. Maternični vrat je že ustvaril gost čep, sluz, ki še priteka po nožnični steni, pa izsušujejo manganovi žepki na koncu nožnice, ki so aktivirani s strani progesterona. Prav ta nenadna sprememba v odsotnosti sluzi pripomore, da ženska prepozna vrhunec sluzi in s tem čas ovulacije ter prehod iz plodnega v neplodno obdobje.

Menstruacija

Kadar do oploditve ne pride, se rumeno telo v jajčniku zabrazgotini in vsebnost progesterona prične padati. Nizka vrednost estrogena in progesterona v krvi vpliva na endometrij, da ta ponovno uplahne in se prične luščiti. Luščenje endometrija nastopi v obliki krvavitve, menstruacija. Menstruacija nastopi 11 do 16 dni po ovulaciji. Nizka vrednost hormonov v krvi je signal za hipotalamus, da mora sprožiti nov ciklus. Hipotalamus pošlje to sporočilo hipofizi, ki prične s ponovnim izločanjem FSH hormona in ciklus se ponovi.