Alison Kogoj

Alison Kogoj je licencirana svetovalka za naravno plodnost z večletnimi izkušnjami, sistemsko-relacijska terapevtka, dipl. med. sestra, predavateljica in samostojna podjetnica.

učiteljica billingsove metode Alison Kogoj
Moja vizija

V življenju me je vedno vodilo to, da želim dobro in delam dobro – vsemu in vsakomur. Želja, da pomagam drugim, je zame domača, naravna in del mene. Študij, delo in življenjske (pre)izkušnje so me pripeljale do tega, da lahko svetu največ dam in ljudem pomagam tako, da jim predam znanje, ki bi nam moralo biti s strani staršev, šole in ostalih institucij predano že v času odraščanja.

Alison Kogoj pomaga

Ženskam pomagam tako, da ...

jih naučim spremljati in poslušati svoj menstrualni ciklus,

jih informiram o uporabi hormonske kontracepcije in o naravnih ter bolj varnih
metodah,

jih informiram in učim kako preventivno skrbeti za svoje ginekološko in
reproduktivno zdravje.

Parom pomagam tako, da ...

jih naučim uporabe naravnih metod z namenom odlaganja ali doseganja
zanositve,

jih informiram in podprem na poti doseganja zanositve.

Mladostnikom pomagam tako, da ...

jim glede na njihovo starostno obdobje nudim kvalitetno in primerno spolno
vzgojo,

starše, zdravstvene in pedagoške delavce informiram, učim in opolnomočim za
spolno vzgojo otrok in mladostnikov.

Moja pot

Že kot najstnica sem čutila, da hormonska kontracepcija, ki so nam jo zdravniki ponudili na sistematskih pregledih in na šolskih urah spolne vzgoje, ne more biti edina izbira. Občutek, je bil, da mora obstajati še kakšen način, ki kemično ne posega v človeško telo. Imela sem srečo in v srednji šoli me je prijazna farmacevtka seznanila, da obstajajo tudi metode naravnega načrtovanja družine. Takrat sem si od vsega povedanega zapomnila samo to, da ženska lahko s pomočjo opazovanja lastnega menstrualnega ciklusa prepozna, kdaj nastopijo njeni plodni dnevi.

Moja pot

sem se vpisla na Zdravstveno fakulteto v Ljubljani in med študijem samoiniciativno raziskovala in prebirala literaturo o naravni plodnosti.

sem se odpravila na 5 humanitarno-medicinskih odprav, ki so vsaka zase trajale več mesecev. V tem času sem kot medicinska sestra in prostovoljka delala na klinikah, šolah, v sirotišnicah in celo v misijonih v daljnih deželah; Paragvaj, Ruanda, Kenija, Uganda, Indija, Tajska in Papua Nova Gvineja.

sem diplomirala iz naravnega načrtovanja družine na oddelku za babištvo in prejela naziv diplomirana medicinska sestra.

Plodnost, fiziologija menstrualnega ciklusa, ženskost, moškost in naravno načrtovanje družine, so me v tem času še bolj zanimale, saj sem čutila, da si želim nadgraditi znanje in vedenje o teh tematikah.
Vpisala sem se na izobraževanje za učiteljico naravnega načrtovanja družine – Billingsove metode, v okviru centra Billings life, Leaders in Fertility education v Avstraliji.

Konec istega leta sem se tudi zaposlila kot medicinska sestra v referenčni ambulanti v Zdravstvenem domu Ljubljana.

sem opravila vse izpite in opravila praktični del usposabljanja,  ter  prejela akreditacijo za poučevanje Billingsove metode.

Zaradi svoje želje po delanju dobrega sem ženske in pare pričela poučevati Billingsovo metodo. Predavala in pisala sem članke o spremljanju ciklusa, preventivi ginekološkega in reproduktivnega zdravja, o naravni plodnosti, naravnih metodah, saj sem opazila, da tega znanja v slovenski družbi primanjkuje.

sem se ob delu vpisala na študij družinske in zakonske terapije v Ljubljani. Pridobljeno znanje mi je omogočilo boljše razumevanje dinamike osebnih, partnerskih in družinskih odnosov, hkrati pa mi je omogočilo, da terapevtski pristop in veščine komunikacije uporabim tudi  pri poučevanju Billingsove metode. 

sem zaradi želje po popularizaciji naravnih metod pričela z informiranjem preko svoje spletne strani ABili – naravna plodnost. Na eni spletni strani sem poskusila združiti vse pomembne informacije o naravni plodnosti, ki bi jih ljudje po mojem mnenju morali poznati.

Zaradi informacij na spletni strani, me je vse več žensk in parov prosilo za individualno pomoč pri iskanju odgovorov na vprašanja  o naravnih metodah, fiziologiji ženske in moške plodnosti, plodnih obdobjih ženske, spolnem razvoju mladostnikov, spremljanju menstrualnega ciklusa, o ginekološkem in reproduktivnem zdravju,…

sem zaradi želje po novih izzivih, zaključila z delom medicinske sestre v referenčni ambulanti in pričela delati kot medicinska sestra v pediatrični in šolski ambulanti v ZD Metelkova v Ljubljani. Del mojih delovnih nalog je bila tudi zdravstvena in spolna vzgoja za osnovnošolce in srednješolce, zato sem velik del prostega časa namenila tudi raziskovanju in izobraževnaju spolne vzgoje otrok in mladostnikov.

Ob tem sem zaključila študij zakonske in družinske terapije in ustanovila svoje podjetje.

Ustanovitev podjetja mi je omogočila, da sem ženske in pare lahko izobraževala in učila Billingsovo metodo. Pri tem, sem razvila svojevrsten in celostni pristop dela z ženskami in pari – ABili pristop, ki združuje moje življenjske izkušnje in znanje, ki sem ga pridobila tekom svojega šolanja. ABili pristop združuje znanje in veščine iz zdravstva, Billingsove metode, NaPro tehnologije in RDT terapije.

Za lažje predajanje znanja sem izdala prvi priročnik Billingsove metode v slovenščini. Moja sestra Nina in prijatelj Matej pa sta mi pomagala, da smo  razvili in izdelali ABili aplikacijo, ki parom in ženskam pomaga pri beleženju in vrednotenju menstrualnega ciklusa.

Pri študiju družinske in zakonske terapije sem se zavedla, da dosledna in uspešna uporabnost naravnih metod v partnerstvu v osnovi izvira predvsem iz varnega, spoštljivega in ljubečega partnerskega odnosa. Z namenom, da bi parom pomagali pri krepitvi in ustvarjanju varnih, spoštljivih in ljubečih partnerskih odnosov, sva s prijateljico, dužinsko in zakonsko terapevtko Martino Medved razvili kartice z imenom Kartice za partnersko rast – 52 ZA LJUBEZEN. Gre za Kartice z napisanimi izzivi / nalogami zanj in zanjo, par vodijo skozi proces, ki ga je potrebno opraviti, da bi lahko krepili, varen, spoštljiv in ljubeč partnerski odnos.

sva z Martino v okviru projekta …ZA LJUBEZEN pričeli graditi zgodbo, ki nudi izjemno koristne vsebine namenjene parom. Vsebujejo procese in vsebine, ki koristijo in omogočajo osebno in skupno rast. V ta namen sva izdali in na trg ponudili prej omenjene Kartice za partnersko rast – 52 ZA LJUBEZEN. Ob tem pa sva pričeli organizirati in voditi tudi večdnevna izobraževanja za pare pod imenom Vikend za partnersko rast – 48 ZA LJUBEZEN.

Ponovno sem začutila, da v okviru svoje službe v ZD Ljubljana ljudem ne uspem pomagati na način, ki bi mi bil pisan na kožo. Preselila sem se na mojo ljubo Primorsko in pričela službo v ZD Nova Gorica, v centru za duševno zdravje – skupnostna psihiatrična obravnava. Kot medicinska sestra sem del multidisciplinarnega tima, ki vključuje tudi psihologa, psihiatra, delovnega terapevta in socialnega delavca.

Trudim se, da bi do znanja o spremljanju menstrualnega ciklusa, naravnih metodah in pomembnosti zdravih partnerskih odnosov prišlo kar čim večje število ljudi. Zaradi vse večjega povpraševanja po učenju metode in individualnih svetovanj ter zaradi situacije, ki nam omejuje stike, danes nudim možnost podajanja vsebin, učenja, svetovanja in individualnega spremljanja tudi preko  online delavnic in video posvetov.

Hkrati pa se soočam z izzivi, kako s pomembnimi informacijami v poplavi rumenih novic priti do ljudi. Odkrivam in iščem nove medijske kanale, ki bi mi omogočili, da bi ljudi lahko motivirala za učenje novih znanj. Veseli me, da mi z deljenjem mojih vsebin preko družbenih omrežij tudi vi pomagate pri doseganju mojih ciljev.

Shopping Cart