Pralni vložki in menstrualna skodelica

21.12.2018

Zadnja leta smo ljudje začeli bolj stremeti k stvarem, ki so naravne in bio. Zdi se kakor, da bi želeli svetu v katerem se nepogrešljiva sodobna tehnologija hitro razvija, omogočiti ravnovesje. Ena izmed stvari, ki jo prav tako uvrščamo v tisto kar paše k naravnemu, je tudi to kako ženske v času mesečnega perila poskrbijo za svoje zdravje in higieno. Veliko žensk se je, zaradi občutljive kože, pogostih vnetij nožnice, močnejših menstruacij, boljšega odnosa do okolja ali pa zaradi kakšnih drugih razlogov, odločilo navadne vložke za enkratno uporabo in tampone zamenjati za druge, telesu bolj prijazne pripomočke. Na trgu sta trenutno dve alternativi, pralni vložki in menstrualna skodelica.

Pralni vložki

Že v času naših babic in prababic so ženske za vložke ob menstruaciji uporabljale kose blaga, ki so jih potem prale na roke in sušile na svežem zraku. Današnji pralni vložki so narejeni iz različnih materialov: 100% bombaža, mešanice bambusa in poliestra ter mešanice bombaža in elastana. Spodnja plast je iz bombaža in poliestra ter ima poliuretanski premaz, da ne prepušča tekočine. Vložki so v različnih dimenzijah in so primerni tudi za močnejše krvavitve. Pralni vložki so za večkratno uporabo in jih je potrebno po vsaki uporabi oprati in posušiti. Vložke se lahko opere tudi v pralnem stroju skupaj z drugimi oblačili ali pa na roke. Svetuje se, da se vložke čimprej po uporabi splakne z mrzlo vodo, da se kri ne zasuši in ne zažre v blago. Nato se jih posuši na vrvici ali radiatorju in tako so pripravljeni za nadaljnjo uporabo.

Mensrualna skodelica

Menstrualna skodelica je mehka, narejena iz silikona. Uporablja se jo na podoben način kot tampon, ustavi se jo v nožnico, kjer se s pomočjo podtlaka in mišic sama namesti in prisesa na notranjost nožnične stene in tam zbira tekočino. Pri menjavi je potrebno kri samo izliti iz skodelice, jo oprati ali obrisati in jo nato ponovno uporabiti. Pri ustavljanju je potrebno paziti na čistočo, po koncu vsake krvavitve pa se svetuje prekuhavanje. Ima to sposobnost, da lahko zbere in zadrži večjo količino krvi, zato pogosta menjava tekom dneva ni potrebna (priporočena menjava največ na 6 ur). Primerna je tudi za uporabo v vodi. Uporabna naj bi bila celo za več let. Glavne prednosti obeh pripomočkov so: varnost in neškodljivost za žensko telo in njeno zdravje, prijaznost do okolja in varčnost.

Varno za žensko telo

Okužbe sečil so ena najpogostejših vnetij. Zaradi krajše sečnice se te pogosteje pojavljajo pri ženskah. Vnetje sečnice in mehurja se najpogosteje začne z vnetjem nožnice (vaginitis). Normalno vaginalno mikrofloro predstavljajo različne bakterije, med katerim so najpogostejši laktobacili, ki vzdržujejo normalno kislost nožnice (pH je nižji od 4,5) in s tem zavirajo rast drugih, škodljivih bakterij. Kadar se to ravnovesje poruši, laktobacili izgubijo svojo moč in prevladovati začnejo patogene bakterije, paraziti, glivice ali virusi. Ob tem se lahko pojavi nenormalen vaginalni izcedek neprijetnega vonja in drugačne barve, suhost, oteklina, srbenje ali pekoč občutek. Najpogostejši vzroki, ki privedejo do vnetja nožnice so: porušen imunski sistem, pogosto dolgo zadrževanje urina, menjavanje spolnih partnerjev, suhost nožnice, preslaba higiena ali pretirana higiena z uporabo močnih in odišavljenih mil, prepogosto uživanje OH, pogosto uživanje alkohola in kajenje, nošenje tesnih oblačil iz umetnih materialov, ki okrog telesa zadržujejo toploto in vlago, jemanje nekaterih tablet, kot so kortikosteroidi in kontracepcija ter uporaba vložkov in tamponov iz umetnih in odišavljenih materialov. Minus tamponov je tudi ta, da onemogočajo naravno in sprotno iztekanje krvi iz telesa in jo po več ur zadržujejo v notranjosti. To lahko privede do hitre okužbe ali tako imenovanega sindroma toksičnega šoka, ki ima v skrajnih primerih tudi usoden izid. Dejavnikov tveganja za razvoj vnetij in okužb je seveda več, vendar pa z uporabo bolj prijaznih materialov, ki ženskega telesa v času krvavitve ne dražijo, ne izsušujejo nožnične sluznice, ne povzročajo zadrževanja vlage in ob enem dopuščajo večjo zračnost na področju zunanjega spolovila ter omogočajo sprotno iztekanje krvi iz telesa, pa ženska pripomore k temu, da se možnosti za vnetja in okužbe bistveno zmanjšajo.

Varčevanje

Ciklično kupovanje vložkov ali tamponov za enkratno uporabo prinese na leto kar velik strošek. Po hitrem izračunu za eno žensko to nanese od 80 do 100 € na leto. Če zaokrožimo, da mora ženska redno uporabljati pripomočke za krvavitev 40 let, to nanese od 2.960 do 3.700 €. Cena menstrualne skodelice ali kompleta pralnih vložkov se giba nekje od 30 do 50 €, lahko pa tudi več, odvisno od kompleta. Glede na to, da je oboje mogoče uporabljati več mesecev ali celo let, je to vsekakor naložba, ki se v nekaj mesecih povrne, na dolgi rok pa zmanjša veliko porabo denarja.

Okolju prijazni

Uporaba pralnih vložkov in menstrualne skodelice pripomore k zmanjšanju odpadkov v domu. Vložki za enkratno uporabo in tamponi so iz umetnih materialov, kar pomeni, da za razgradnjo potrebujejo več let, umetne snovi pa pronicajo v okolje. Vsaka ženska proizvede nekje od 30 do 50 odpadkov na ciklus, odvisno od dolžine krvavitve, od tega kako močne so menstruacije in pogostosti menjavanja. Na leto to nanese za približno 480 odpadkov na žensko, kar v družini z npr. štirimi ženskami prinese dodatnih 1.920 odpadkov na leto. Uporaba pralnih vložkov in menstrualne skodelice pripomore k velikemu zmanjševanju odpadkov. ​

Kaj so Abili povedale uporabnice...

Pred nekaj meseci sem za mnenje glede uporabe pralnih vložkov in menstrualne skodelice vprašala uporabnice teh pripomočkov. Predvsem so me zanimali njihovi razlogi za uporabo, razlika, ki so jo pri sebi opazile pri uporabi v primerjavi z navadnimi vložki in tamponi, ali je uporaba pralnih vložkov in menstrualne skodelica za žensko večja naložba in zakaj, kakšni so njuni minusi ter primerjava med uporabo pralnih vložkov in menstrualno skodelico. Moj namen je bil predvsem pridobiti realna mnenja in izkušnje glede uporabe, tudi takšna, ki bi morda govorila o slabi kvaliteti ali nezadovoljstvu pri uporabi. Na vprašalnik objavljen na mojem osebnem profilu socialnega omrežja, se je oglasilo in nanj odgovorilo 17 žensk v starosti med 25 in 35 let. Od vprašanih 11 žensk redno uporablja menstrualno skodelico, 6 jih uporablja pralne vložke, 4 ženske pa imajo tudi izkušnjo uporabe obeh pripomočkov. Poglejmo povzetek njihovih odgovorov.

1. RAZLOGI ZA UPORABO PRALNIH VLOŽKOV / MENSTRUALNE SKODELICE
Za najbolj pogost razlog uporabe tovrstnih pripomočkov navajajo, da se na ta način izognejo škodljivim kemikalijam, ki bi lahko vplivale na njihovo telo, varčevanje, ki ga prineseta na dolgi rok ter odnos do narave in okolja, saj se na ta način proizvodnja odpadkov zmanjša. Uporabnice menstrualne skodelice navajajo tudi daljši čas uporabe, saj pogosta menjava tekom dneva ni potrebna.

2. RAZLIKA MED UPORABO PRALNIH VLOŽKOV / MENSTRUALNE SKODELICE IN NAVADNIMI VLOŽKI / TAMPONI
Večina uporabnic navaja, da so se pogosta vnetja nožnice, okužbe sečil ali srbeča koža na področju zunanjega spolovila bistveno zmanjšale, tri pa celo navajajo, da so te težave popolnoma izginile. Nekatere poudarjajo, da je izginil neprijeten vonj in da se počutijo bolj čisto. Kot plus pri uporabi obeh pripomočkov izpostavljajo tudi, da jih pri gibanju in športnih aktivnostih nič ne moti ali tišči. Uporabnice pralnih vložkov pogosto navajajo občutek udobja in nepropustnost krvi. Pri uporabi menstrualne skodelice pa pogosto navajajo tudi omogočeno kontrolo nad količino izgube krvi ter oceno njene barve. Dve celo izpostavljata, da so se, od kar uporabljata menstrualno skodelico, boleči krči zmanjšali.

3. MINUSI PRALNIH VLOŽKOV IN MENSTRUALNE SKODELICE
Pri minusu najpogosteje navajajo več dela pri pranju in čiščenju. Oba pripomočka je po uporabi potrebno oprati in očistiti, posušiti, shraniti in na ta način pripraviti za nadaljnjo uporabo. Več dela imajo predvsem na javnih wc-jih, saj takojšnje in priročno splakovanje ter čiščenje ni mogoče. Pri pralnih vložkih dve za minus navajata, da se po večkratni uporabi kljub rednemu čiščenju na svetlejših vložkih poznajo sledovi krvi. Pri menstrualni skodelici je pogosto naveden minus tudi ta, da skodelica pušča, če ni pravilno nameščena in da se je po vstavljanju sprva potrebno navaditi občutka tiščanja, ki pa kasneje ni več prisoten.

Ženske te minuse navadno rešujejo z majhnimi toaletnimi torbicami, ki imajo na notranji strani nepropustno plast ali pa s plastično vrečko z zapiranjem, kamor na javnih wc-jih po uporabi začasno shranijo pralne vložke in jih doma namočijo v mrzli vodi in operejo. Uporabnice menstrualne skodelice pa si pomagajo s plastenko vode ali z vlažilnimi robčki s katerimi lahko skodelico takoj očistijo in jo nato shranijo v toaletno torbico ali pa jo takoj ponovno uporabijo.

4. DOBRA NALOŽBA?
Skoraj vse od vprašanih, kljub navedenim minusov odgovarjajo, da so pralni vložki in menstrualna skodelica vsekakor pametna in dobra naložba, predvsem z vidika zdravja, ekologije in financ. Pet uporabnic za dobro naložbo izpostavlja tudi to, da jim je tovrstna uporaba omogočila, da danes bolj sprejemajo krvavitev, kot del ženskega telesa in njene narave in jim to ne predstavlja več stresa, napora in umazanije. Dve od vprašanih sta po nekaj mesecih uporabe menstrualno skodelico opustili, saj so njune izkušnje minusov pretehtale prednosti uporabe.

5. PRALNI VLOŽKI ALI MENSTRUALNA SKODELICA?
Od vprašanih imajo 4 ženske izkušnjo uporabe obeh pripomočkov. Pri njih gre za kombinacijo in poleg pralnih vložkov uporabijo tudi menstrualno skodelico, ki pa jo največkrat uporabijo za čez noč, med športno aktivnostjo ali pa v vodi.

Moje mnenje

Kot diplomirana medicinska sestra na uporabo tovrstnih pripomočkov gledam najprej in predvsem z vidika varnosti, čim manj škodljivih vplivov na telo in tistega, kar pomaga ohranjati žensko zdravje. V primeru zmanjšanja vaginalnih vnetij, okužb sečil ter izogibanje škodljivim snovem, ki jih v večji meri najdemo pri vložkih za enkratno uporabo in pri tamponih, to vsekakor odtehta delo, ki ga prinaša redno splakovanje, pranje, prekuhavanje, sušenje in shranjevanje pralnih vložkov in menstrualne skodelice. Velik plus se mi zdi tudi dejstvo, da ima ženska možnost, ob neposrednem stiku z lastno krvjo, ki se pri uporabi obeh omenjenih pripomočkov pojavlja v večji meri in je ta skoraj neizogiben, razviti bolj primeren odnos do menstruacije in lastnega telesa ter ciklično krvavitev sprejme, kot nekaj povsem naravnega, zdravega in nenazadnje tudi pomembnega za njen ženski svet. Na drugem mestu bi izpostavila tudi občutek udobja, ki je v času krvavitve za žensko prav tako nepogrešljiv in zelo pomemben. Tu se mi zdi dobro, da ženska sama najde tisto, kar ji poleg zdravja v času krvavitve prinaša tudi občutek udobja. Za nekatere to morda pomeni, da morajo izmed vseh menstrualnih pripomočkov svojo izbiro najprej pretehtati in zase najti najboljšo možnost oz. kombinacijo.

Uporaba menstrualnih pripomočkov v obdobju menopavze

Ženskam v obdobju menopavze pa navadno najraje priporočam pralne vložke. Raven estrogena začne namreč takrat upadati, zaradi česar se stene nožnice stanjšajo, postanejo bolj suhe in manj prožne. Nožnica je v tem primeru še bolj dovzetna za vnetje, posledično so tudi okužbe sečil pogostejše. Pralni vložki pripomorejo k preprečevanju in zmanjšanju pogostih vnetij, hkrati pa se z njimi ženska izogne draženju in poškodbi stene nožnice, ki bi jo morda povzročila uporaba tampona ali menstrualne skodelice. Varnost, zdravje in udobje so vsekakor stvari, ki smejo pripadati prav vsaki ženski.

Shopping Cart