Spolno dozorevanje dečkov

2.12.2018

Spolno dozorevanje dečkov se prične v času pubertete, nekje med 10. in 17. letom starosti. Spolno dozorevanje je najbolj opazno na telesi ravni – razširitev prsnega koša in ramen, poraščenost po telesu, sprememba kože in mozoljavost, sprememba glasu. Kdaj se pri posameznem dečku pričnejo pojavljati vidne zunanje spremembe je različno, zato se lahko isto stari fantje en od drugega po videzu zelo razlikujejo; medtem, ko so eni videti še zelo otroški, drugi že dobivajo odraslo podobo telesa. Spolno dozorevanje sicer postane najbolj očiten proces v fazi pubertete, vendar pa se v resnici spolni razvoj in dozorevanje pričneta že v maternici. Poleg tega pa so za razvoj spolnosti najbolj odgovorni možgani in ne hormoni, kot so to mislili še nedolgo nazaj.

Spolno dozorevanje se prične v maternici

Moški in ženski možgani se razlikujejo že od trenutka spočetja. Moška celica ima kromosom Y, ženska pa ne. Ta majhna a pomembna razlika se začne v možganih že zelo zgodaj, ko geni pripravljajo prostor, da se bodo kasneje moške značilnosti pod vplivom androgenih hormonov še okrepile. Že osem tednov po spočetju začnejo moška moda proizvajati testosteron, ki preplavi možgane in vpliva nanje na način, da prične spodbujati razvoj tistih možganskih tokokrogov (prevajanje informacij), ki bodo v odrasli dobi pomembni za spolnost, okrepljeno tvegano vedenje, raziskovalno vedenje, fizične reflekse in grobe mišične gibe.

Otroška puberteta

Obdobje dečkov od rojstva pa do starosti enega leta znanstveniki po novem imenujejo »otroška puberteta«. Njegove možgane takrat še vedno oblivajo zelo visoke ravni testosterona, kar pomaga spodbujati mišice k večji rasti in razvoju prefinjene motorične spretnosti. Vse to dečka pripravlja na nekoliko kasnejše obdobje, ko se bo pri njem povečala potreba po grobi igri, raziskovanju, tekmovanju, primerjanju in ravsanju. Po letu dni otroške pubertete raven testosterona strmo pade. Ostaja pa visoka raven moških hormonov MIS, ki njegove tokokroge v možganih še bolj okrepijo, kar dečka spodbuja k zanimanju za premikajoče se predmete, raziskovanju, nenehnem gibanju ter k igram, ki prinašajo napor in tveganje. Že takrat se prične kazati preizkušanje meja in izražanje lastne moči. Kadar se dečki lahko ravsajo in se izpostavljajo nevarnemu, to spodbudi izločanje dopamina, to je hormon, ki omogoča občutek ugodja. To občutje postane tako pomembno in ob enem tako močno deluje na delovanje njegovih možganov, da starševskih opozoril pred nevarnim sploh ne slišijo, poleg tega pa jim blokira občutek za zavedanje posledic.

Erekcija pri dojenčku?

Že pri nekaj tednov starem dojenčku se dogaja, da njegov lulček otrdi. To je povsem normalen pojav, ki pa nikakor ni povezan s stanjem vzburjenosti. Gre za naraven mehanizem, ki ga nezavedno povzroči simpatično živčevje. Tudi kadar se to pojavi pri starejši starosti dečka, to ni stanje vzburjenosti in ni povezano z mislimi na spolnost, saj možgani te povezave še ne omogočajo. Otroci navadno ta pojav pokažejo svojim staršem ali pa povedo, da jih »lulček tišči«. Tu je pomembno, da starši nanj ne reagirajo na način, ki bi pri otroku vzbudil občutek sramu, krivde ali da je z njim nekaj narobe. Naj bo dečku predstavljeno, da je vse “okej” , da gre za normalen pojav, ki bo sam od sebe tudi minil, se bo pa zagotovo še pojavil.

Deški vonj

Približno med 11. in 12. letom starosti se prične obdobje otroštva v dečkovem svetu iztekati. Eden izmed očitnih znakov, da vstopa v povsem drugačno življenjsko dobo je nov vonj, ki ga prične oddajati njegovo telo. Njegove znojnice so pod vplivom testosterona in te začnejo oddajati manjše količine feromona androsterona. To povzroča vonj, ki ni več podoben sladkobnemu vonju otroštva in ni še čisto zares vonj moškosti.

Mrkost, zdolgočasenost, prezir in odsotnost

Ugotovitve v zadnjih letih kažejo, da postanejo dečki v obdobju, ko se obdobje nizke vrednosti testosterona končuje, nekje med 10. in 14. letom, zdolgočaseni, zamorjeni, odsotni, skrivnostni in bolj zaprti vase. Starši včasih občutijo, kot da je obstoj njihovega sina nekam izginil. To je obdobje, ko na milijone receptorjev v njegovem telesu čaka na veliki prihod moškega stvaritelja – na visoke količine hormona testosterona. Dečkovo telo se namreč pripravlja, da testosteron dokončno okrepi njegove moške veščine, ki so se začele razvijati že v maternici.

Testosteronski bum

Okrog 14. leta starosti hipotalamus sproži izločanje visoke ravni testosterona in njegova vsebnost se poveča kar za dvajsetkrat. Testosteron naenkrat preplavi deško telo, oživi možganske tokokroge in vpliva na nenaden razvoj telesnih sprememb. Povečajo se moda, razširijo se ramena in prsni koš, penis se odebeli in podaljša, aktivira se rast mišic in kosti, sproži se rast brade in sramnih dlak, pojavijo se kožne spremembe in mozoljavost, poglobi se glas. Testosteron vpliva tudi na to, da pričnejo moške spolne celice v modih, ki so tam prisotne že od prenetalnega obdobja tudi spolno dozorevat in tako postanejo sposobne oploditve. Eden izmed pokazateljev dozorevanja moških spolnih celic v modih so nočni izlivi ali mokre sanje. Izlivi so včasih povezani s sanjami, ki povzročijo občutke ugodja, niso pa sanje ob izlivih vedno prisotne. Eden izmed razlogov za nočne izlive je ta, da ima telo med počitkom mir, da lahko vadi mehanizem izliva, kar bo kasneje zelo pomembno za njegovo poslanstvo razmnoževanja. Prisotnost in pogostost nočnih izlivov se od dečka do dečka zelo razlikuje, nekateri jih doživijo bolj zgodaj, drugi kasneje, to namreč sovpada z njihovim spolnim dozorevanjem.

Misli na spolnost

V tem obdobju se aktivirajo tudi tisti tokokrogi, ki so v hipotalamusu odgovorni za dovzetnost na dražljaje povezane s spolnostjo. Fantje se v tem obdobju začnejo pospešeno zanimati za vse kar je povezano s spolnostjo. Področje v njihovih možganih, ki je odgovorno za spolnost, je dvakrat bolj aktivno, kot pri dekletih v isti starosti. Pri fantih se začnejo naenkrat pojavljati tudi erekcije – otrditev penisa, kot posledica povečanega dotoka krvi v glavico penisa. Ta pojav lahko sproži že pogled na dekliško podobo, bežen dotik. Nočni izlivi in nenadne erekcije se, po tem ko se v moškem telesu uravna divjanje hormonov, umirijo. Delovanje hormonov najstnika in vse kar je s tem povezano prebuja moško telo in ga pripravlja na nekaj velikega in zelo pomembnega, na reprodukcijo in skrb za potomstvo.

Odgovornost staršev in vzgojiteljev

Najstniku je v tem obdobju potrebno dati dovoljenje, da se lahko zgolj opazuje v svojih čustvih, mislih in telesnih odzivih. Treba mu je dati tudi vedeti, da mu ni potrebno prehitro eksperimentirati v spolnosti, da bi se preizkusil. Čudovito je, če ima najstnik občutek, da lahko vpraša starše karkoli in mu bodo brez prikrivanja odgovorili. Nemogoče je, da starši ne bi čutili zadrege ob njegovih vprašanjih ali ob njegovem vedenju. Pomembno pa je, da tega nelagodja starši ne potlačijo z neprimernimi šalami ali celo z umikom. Najstnik bo manjkrat začel pogovor kot otrok, vendar so ti pogovori toliko bolj pomembni. Ni narobe, če starši sami začnejo pogovor, ko npr. vidijo, da je njihovemu sinu nadvse privlačna reklama z veliko gole kože. Starši naj ne moralizirajo, naj govorijo jasno in spoštljivo.

Mediji in kultura

Kot so glavna ciljna publika kozmetičnih izdelkov mlada dekleta, čeprav tega na zunaj ne bodo priznali, so primarna ciljna publika pornografske industrije najstniki. Prav zaradi zgoraj omenjenih tokokrogov, ki so v hipotalamusu odgovorni za dovzetnost na spolne dražljaje in so v obdobju rasti in razvoja ti centri še bolj vzdraženi, so to najbolj primerna leta za polaganje temeljev zasvojenosti s spolnostjo. Najstnik se tej kulturi ne more izogniti, saj je zanj ključno, da ostane v zdravem stiku s sošolci in prijatelji. Če mu starši in vzgojitelji na tem mestu ponudijo dobro čustveno oporo, če mu omogočijo veliko časa in izzivov brez računalnika, tablic in telefona, ter mu znajo predstavit pozitiven pogled na telo in spolnost, bo najstnik tudi negativne informacije iz medijev in kulture znal bolj pravilno filtrirati in interpretirati. Pomembno je, da posameznik v najstniškem obdobju dobi občutek za odgovornost in svobodo. S slednjo bo lahko razvil svoj lasten in zdrav odnos do spolnosti, četudi mu bo ta večkrat vsiljena na sprevržen način.

Vazopresin, beli vitez

Ni pa spolnost edina stvar, o čemer razmišlja najstnik. Visoka količina testosterona spodbuja k izločanju tudi hormona vazopresin. Vazopresin je hormon, ki je odgovoren za varovanje teritorija, za željo po dokazovanju moči in izražanju tekmovalnosti. Prične se boj za hierarhijo, zato sprejemajo tveganja, ki jih bodo morda za ceno tega, da bi postali pomembni in opaženi, potisnile v težave.

Spalni cikel

V času pubertete se pri fantih spremeni tudi spalna ura. Testosteronski receptorji resetirajo možganske celice za uro v superkiazmalnem jedru in jih pripravijo do tega, da fantu omogočajo budnost dolgo v noč in potrebo po tem, da bi zjutraj lahko dolgo spal. Spalni cikel fantov je pri isto starih dekletih premaknjen vsaj za eno uro. Zgodnje vstajanje za v šolo je zadnja stvar, ki paše v naravo fanta v najstniških letih. Čeprav najstniki delujejo, kot da ne potrebujejo veliko spanja, je resnica ravno obratna. Starši so za to na poseben način povabljeni, da postanejo varuhi najstnikovega spanja tudi tako, da preprečijo motilce spanja kot so televizija, mobilni telefon, nočni izhodi ipd. Enako velja za prehrano. Najstniki delujejo, kot da lahko dolgo preživijo tudi brez hrane ali z nezdravo prehrano, vendar pa je zdrava prehrana izredno pomembna za njihov optimalni razvoj. Kot v vsakem življenjskem obdobju, je pri najstništvu še posebej pomembno, da so telesne potrebe po spanju in prehranjevanju ustrezno zadovoljene, saj se bo tako lažje soočil tudi s hitrim spreminjanjem svojega telesa in bo lažje razločeval, katere potrebe izvirajo iz naslova spanja, katere iz prehranjevalnega in čustvenega naslova in katere potrebe izhajajo iz naslova spolnosti.

Napisala:
Alison Kogoj, dipl. med. sestra in učiteljica Billingsove metode
Jani Jeriček, teolog in terapevt zakonske in družinske terapije
Viri:
The man brain (Louann Brizedine, 2010)
Vihar v glavi, moč najstniških možganov (Daniel J. Siegel, 2014)
Anatomija ljubezni (Helen Fischer, 2017)

Shopping Cart