Kaj pomeni rjav izcedek?

10.12.2022

Zgotovo se je vsaka izmed vas že srečala z rjavim izcedkom iz nožnice. Nekatere temu niste posvečale prevelike pozornosti, druge vas je takšen izcedek zaskrbel, saj niste razumele, zakaj se pojavlja. Rjav izcedek iz nožnice se lahko pojavlja iz različnih razlogov. Lahko gre za povsem normalen pojav, lahko pa rjav izcedek nakazuje na neko patološko stanje, ki zahteva več pozornosti in obravnave, celo zdravljenja. Poglejmo si najprej, kdaj je rjav izcedek iz nožnice normalen.

Rjav izcedek, ko menstruacija pojenja

Veliko žensk se z rjavim izcedkom iz nožnice sreča ob koncu menstruacije oziroma, ko le ta pojenja. Ob začetku menstruacije se endometrij hitreje lušči, zato je krvi na začetku menstruacije več, njena barva pa je svetlo ali temno rdeča. Bolj kot gre menstruacija h koncu, bolj počasno je luščenje endometrija, zato je kri, ki mora preteči iz votline maternice skozi maternični vrat in nožnico, dlje časa izpostavljena zraku. Ker v tem času oksidira, se temneje obarva – v rjavo ali celo črno. Če se nekaj časa po menstruaciji, običajno od nekaj ur do tri dni, pojavlja rjav izcedek, to ni razlog za skrb, saj gre le za postopno naravno čiščenje telesa po tem, ko se v ciklusu ni zgodila oploditev.

Rjav izcedek ob ovulaciji

Rjav izcedek se lahko pojavi tudi na sredini menstrualnega ciklusa – v času ovulacije. Poznamo dva razloga za možen nastop ovulacisjke krvavitve. Ena razlaga govori o tem, da lahko folikli tik pred ovulacijo za kratek čas zastanejo v rasti, med tem pa se v kri izločajo visoke koncentracije estrogena, kar endometrij spodbudi k temu, da nekoliko zakrvavi, saj kapilare v endometriju popokajo, kri pa začne počasi iztekati proti zunanjemu delu spolovila. Druga razlaga pa govori o tem, da ovulacijska krvavitev nastane zaradi nenadnega padca estrogena takoj po ovulaciji, kar povzroči rahlo nestabilnost sluznice maternice, ta pa narahlo zakrvavi.

Ovulacijska krvaviev je šibka, lahko kapljična, roza, svetlo rdeče ali rjave barve, običajno pa traja od nekaj ur do nekaj dni. Ker je krvavitev v času ovulacije šibka, lahko ženska ob njej zlahka zazna tudi ploden tip izcedka (plodno sluz).

Nekatere ženske imajo ovulacijske krvavitve pogosteje, druge le redko, nekatere pa se z njo nikoli ne srečajo. Ženske lahko ob ovulacijski krvavitvi zmotno mislijo, da gre za šibko menstruacijo in se tako hitro “izgubijo” v lastnem menstrualnem ciklusu in si ga napačno interpretirajo.

Rjav izcedek pred menstruacijo

Pri nekaterih ženskah se prične rjav izcedek izločati iz nožnice od nekaj ur do dva dni pred menstruacijo. Za prvi dan menstruacije in menstrualnega ciklusa štejemo, ko je krvavitev izrazita, temno ali svetlo rdeče barve in je tako močna, da je potrebno ob tem uporabiti vložek ali menstrualno skodelico. Kapljična krvavitev, ki le zamaže spodnje perilo spada še v lutealno fazo menstrualnega ciklusa.

Rjav izcedek, ki se pojavi do dva dni pred menstruacijo je največkrat stara in oksidirana kri od prejšnje menstruacije. Manjša količina krvi je od prejšnje menstruacije zastala v materničnem vratu ali nožnici, rahlo krčenje maternice tik pred menstruacijo pa povzroči, da se izloči. Ker je bila kri dlje časa izpostavljena zraku, se je obarvala v rjavo.

Rjav izcedek lahko naznanja nosečnost

Rjav izcedek je lahko sporočilo, da gre za vgnezditveno krvavitev – začetek nosečnosti. Vgnezditvena krvavitev je običajno zelo šibka krvavitev, rožnate, svetlo rdeče ali rjave barve. Do te krvavitve pride, ko se oplojena jajčna celica (blastocista) pritrdi na maternično sluznico. Krvavitev ob ugnezditvi navadno nastopi od 6 do 12 dni po spočetju in traja nekje od enega dneva do šest dni. Rjav izcedek kot posledica vgnezditvene krvavitve je zgodnji znak nosečnosti in nastopi le v 15 – 25% primerov nosečnosti.

Edini način, ki ženski lahko pomaga prepoznati vgnezditveno krvavitev je ta, da je nekaj dni prej ovrednotila plodno obdobje in ovulacijo, v tem času pa je prišlo tudi do spolnega odnosa. Sum, da gre za krvavitev, ki je posledica vgnezditve, torej za nastop nosečnosti, dodatno potrdi (ali pa ovrže) nosečniški test.

Rjav izcedek med nosečnostjo

Rjav izcedek se lahko pojavi tudi v nosečnosti. S tem naj bi se srečala kar ena tretjina nosečnic. Rjavi izcedki ali šibke krvavitve so bolj pogoste v prvem tromesečju, kasneje le redko nastopijo. Rjav izcedek, ki se v nosečnosti pojavlja od nekaj ur do nekaj dni, največkrat ni razlog za skrb in je le posledica anatomskih sprememb rodil zaradi nosečnosti, lahko se pojavi tudi po spolnem odnosu ali po vaginalnem pregledu. Rjav izcedek, ki ni posledica patoloških stanj v telesu, je običajno brez pridruženih simptomov.

Rjav izcedek ob jemanju hormonske kontracepcije

Nekatere ženske, ki jemljejo hormonsko kontracepcijo, se srečujejo z občasnimi rjavimi izcedki. Razlog za takšen pojav je vpliv hormonov iz hormonskega preparata (tableta, obliž, maternični vložek) in vpliv telesu lastnega estrogena na endometrij maternice. Hormoni v tem primeru lahko povzročijo rahlo nestabilnost maternične stene, ob čemer kapilare v endometriju popokajo, to pa rezultira v kapljično krvavitev oziroma v prisotnost rjavega izcedka. Če jemljete hormonsko kontracepcijo in se pogosto srečujete z rjavimi izcedki, se o tem pogovorite z vašim ginekologom.

Poglejmo si primere, kdaj rjav izcedek lahko naznanja neko patološko stanje v telesu in zahteva več naše pozornosti in ukrepov.

Dlje trajajoč rjav izcedek po menstruaciji

V primeru, da rjavi izcedki po menstruaciji vztrajajo več kot štiri dni, to lahko nakazuje na neustrezno raven estrogena in progesterona. Ob tem smo pozorni tudi na druge simptome, ki se še lahko pojavljajo tekom menstrualnega ciklusa: kratka lutealna faza, izrazit PMS, boleče prsi pred menstruacijo, boleče menstruacije, težave pri zanositvi. V tem primeru se je dobro posvetovati s svetovalcem za naravno plodnost oziroma z ginekologom.

Dlje trajajoči rjavi izcedki po menstruaciji so lahko tudi posledica uporabe tampona med menstruacijo, saj se v tem primeru kri ni imela možnosti sproti izločati iz telesa. Če se srečujete z rjavimi izcedki po menstruaciji in pogosto uporabljate tampon, poskusite najprej opustiti uporabo tampona in opazujte, kaj vam bo to prineslo.

Rjavi izcedki tekom menstrualnega ciklusa

Rjavi izcedki, ki se pojavljajo tekom menstrualnega ciklusa in je ne moremo povezati z ovulacijsko krvavitvijo ali vgnezditveno krvavitvijo, je lahko posledica neustreznega hormonskega ravnovesja, vaginalnega vnetja, suhe nožnice, polipov ali miomov v rodilih, endometrioze, PCOS. Ob tem se lahko pojavljajo še drugi simptomi kot so, srbeča nožnica, bolečina v spodnjem delu trebuha, splošno slabo počutje, povišana telesna temepartura, rjav izcedek pa se lahko razvije v močnejšo krvavitev.

Če se vam zdi rjavi izcedek nenavaden, se ob njem pojavljajo tudi drugi simptomi ali pa vas takšen izcedek skrbi, se obrnite na vašega ginekologa.

Dlje trajajoč rjav izcedek pred menstruacijo

Rjav izcedek, ki se pojavlja v lutealni fazi menstrualnega ciklusa in je prisoten več kot dva dni pred menstruacijo, je največkrat pokazatelj prenizke vrednosti progesterona v telesu. Do tega prihaja zaradi motenj v ovulaciji, motenj v tvorbi rumenega telesa ali pa zaradi presežka estrogena. Ne tako redko je prav to razlog za težave pri doseganju zanositve ali spontani splav do osmega tedna nosečnosti. Progesteron je namreč pomemben hormon za nastop in vzdrževanje nosečnosti!

Ob prisotnosti rjavega izcedka v lutealni fazi ciklusa se lahko pojavljajo tudi drugi simptomi: boleče prsi, prekratka lutealna faza (krajša od 11 dni), izrazit PMS, boleče menstruacije, težave pri doseganju zanositve. V primeru, da pred menstruacijo opažate rjav izcedek, ki traja več kot dva dni, je pomembno, da se o tem pogovorite z vašim ginekologom. Najverjetneje vam bo predpisal hormonsko terapijo, ki bo v telesu pomagala pri stabilizaciji hormona progesterona.

Patološki rjavi izcedki med nosečnostjo

Omenila sem že, da se v prvem tromesečju veliko žensk sreča z rjavim izcedkom iz nožnice, ki pa največkrat ni posledica patoloških stanj v telesu, rjavi izcedek pa kmalu spontano izgine. Lahko pa je izcedek v času nosečnosti sporočilo, da se v telesu dogaja nekaj kar zahteva našo pozornost in ukrepanje. Kdaj se torej obrniti na zdravnika, če v nosečnosti opazimo rjav izcedek:

  • v primeru, da se rjav izcedek razvije v izrazitejšo krvavitev,
  • ob prisotnosti bolečine v spodnjem delu trebuha,
  • ob prisotnsti srbečice ali pekočega občutka v nožnici,
  • ob prisotnosti povišane telesne temperature,
  • ob izrazitem splošnem slabem počutju.

Vsekakor pa je posvet z zdravnikom na mestu že samo v primeru, da rjav izcedek opazite in vas ta pošteno zaskrbi. Že telefonski klic v ginekološko ambulanto vas bo lahko pomiril ali pa boste deležni ustreznih navodil, kako ob tem ukrepati.

Shopping Cart