zanositev

Moški so zmožni oploditve ves čas, ženska plodnost pa je ciklična. Billingsova metoda omogoča tako odložitev nosečnosti, kot tudi zagotavljanje večje uspešnosti pri spočetju.

ženska s pozitivnom testom nosečnosti

Pri ženskah se plodno in neplodno obdobje izmenjujeta. Plodni dnevi in s tem možnost spočetja nastopijo v prvem delu menstrualnega ciklusa, enkrat med prvim dnem menstruacije in ovulacijo. Nekaj dni pred ovulacijo prične maternični vrat pod vplivom hormonov izločati plodno sluz, ki jo ženska na področju zunanjega spolovila začuti in opazi. Ženska se nauči iz opazovanj vzorcev izločka in sluzi materničnega vratu prepoznati svoj unikaten osnovni vzorec neplodnosti, ki naznanja neplodne dneve ter vrhunec sluzi, ki je pokazatelj ovulacije.

Osnovni vzorec neplodnosti

Osnovni vzorec neplodnosti je nespremenjen vzorec, ki ga ženska po krvavitvi opaža nekaj dni zapovrstjo in je pokazatelj neplodnih dni. Osnovni vzorec neplodnosti je za vsako žensko unikaten in lahko se izraža kot:

  • vzorec suhosti, občutek suhosti brez prisotnosti sluzi
  • vzorec nespremenjenega občutka suhosti ali lepljivosti ter nespremenjenega izcedka, ki je po videzu običajno gost
  • kombinacija obeh vzorcev, kar je značilno za dolge cikluse 

Razvoj plodne sluzi

Kadar osnovni vzorec prekine plodna sluz, kar ženska zazna s spremembo v občutku in videzu sluzi, je to znak pričetka plodnih dni in bližanja ovulacije. Občutek na področju zunanjega spolovila se nekaj dni stopnjuje in postaja vse bolj intenziven. Pojavi se občutek spolzkosti, naoljenosti in je izredno pomemben za prepoznavanje najvišje plodnosti. Tudi videz sluzi se stopnjuje in postaja vse bolj prozorna, tekoča in raztegljiva.
​Nato pride po nekaj dneh do izrazite spremembe v občutku in videzu sluzi. Ni več občutiti spolzkosti in mokrote, sluz pa ponovno postane gosta in motna. Ta sprememba kaže, da je bil prejšnji dan zadnji dan intenzivne spolzkosti, kar označuje vrhunec sluzi. Vrhunec sluzi je torej mogoče prepoznati dan po tem – preko jasne spremembe občutka in videza sluzi. Je znamenje ovulacije, saj ta vedno nastopi na dan vrhunca sluzi ali pa najkasneje 48 po vrhuncu sluzi.

intima in vzdržnost

Dnevi vzdržnosti

Obdobje pred ovulacijo je spremenljive dolžine in ni mogoče napovedati, koliko časa bodo pred nastopom plodne sluzi trajali neplodni dnevi. Zato ženska vsak dan posebej zvečer ovrednoti, ali je to njen neplodni dan ali pa so se plodni dnevi morda že pričeli. Pri odlaganju zanositve je potrebno upoštevati dejstvo, da semenčice s pomočjo plodne sluzi preživijo od 3 do 5 dni. S plodno sluzjo potujejo do jajcevoda in tam počakajo na iztis jajčne celice iz jajčnika. Ob prekinitvi njenega osnovnega vzorca neplodnosti, ko ženska zazna plodno sluz, s tem nastopijo plodni dnevi in par se v primeru, da si zanositve ne želi, spolnih odnosov vzdrži. Dnevi vzdržnosti so priložnost za izkazovanje ljubezni na drugačne načine in za raznolikost intime, ki jo par najde tudi v objemih, poljubih, držanju za roke, pogovoru, sprehodih, v skupnem preživljanju časa, preko skupnih aktivnosti, … Vse to pripomore k globlji medsebojni povezanosti in rasti odnosa. Po tem, ko je bil vrhnec sluzi zaznan in je ovulacija mimo, do konca ciklusa nastopijo neplodni dnevi. Jajčna celica je odmrla, spočetje ni več mogoče. Par se lahko do konca ciklusa poslužuje spolnih odnosov kadarkoli. Obdobje od ovulacije do naslednje krvavitve traja od 11 do 16 dni.

Doseganje zanositve

Enkrat, ko par razume vzorec plodnosti in neplodnosti, lahko Billingsovo metodo uporablja tudi z namenom doseganja zanositve. Semenčice s pomočjo plodne sluzi preživijo le od 3 do 5 dni, jajčna celica pa največ 24 ur po tem, ko se je sprostila iz jajčnika. Prepoznavanje plodnih dni in čas ovulacije je najboljša možnost za uspešno in hitro doseganje zanositve. Da pride do zanositve, mora v telesu vstrezno delovati več stvari hkrati. Najprej mora biti v krvi zadostna količina hormonov, ki uravnavajo menstrualni ciklus. Jajčniki morajo biti zdravi in omogočati ovulacijo. Jajčna celica in semenčice morajo biti zdravi in sposobni oploditve. Maternični vrat mora biti zdrav in odziven na hormone, da lahko izloča plodno sluz, ki je nujno potrebna za potovanje semenčic. Če pride do združitve ženske in moške jajčne celice, mora ta potovati iz jajcevoda do maternične votline, kjer se ugnezdi. Tudi jajcevodi morajo biti dobro delujoči, saj s krčenjem pripomorejo, da jajčna celica v maternično votlino dospe ob pravem času.

Zagoavljanje največje plodnosti

Vrhunec sluz je pokazatelj ovulacije in daje najboljše možnosti za zanositev. Svetuje se, da se par spolnih odnosov vzdrži, ko ženska prepozna prekinitev osnovnega vzorca sluzi, nato naj opazuje in čaka, da se njena sluz razvije do občutka spolzkosti. To čakanje pri obeh zagotavlja najvišjo plodnost. Pri ženskah se ovulacija zgodi na dan vrhunca sluzi ali pa 48 ur po vrhuncu sluzi. Tudi pri moških vzdržnost zagotavlja večjo plodnost. Ponavljajoča se ejakulacija namreč lahko zmanjša količino semenske tekočine in posledično se zmanjša tudi število spermijev, predvsem število zdravih in za oploditev sposobnih spermijev.