Kondom vs. diafragma

30.4.2024

V tem članku lahko podrobneje spoznaš, kako deluje mehanska kontracepcija v smeri preprečevanja zanositve; kondom, diafragma in spermicidi. Nekateri pari se pri preprečevanju zanositve, raje kot naravnih metod, poslužujejo načina zavedanja plodnosti pri čemer ženske spremljajo svoj menstrualni ciklus in določajo plodni in neplodni čas, v (potencialno) plodnih dneh pa pari v spolnosti, namesto abstinence, izberejo uporabo mehanske oblike kontracepcije in se na ta način izognejo daljšemu obdobju vzdržnosti.

Pri tem je potrebno povdariti, da je zanesljivost takšnega načina pripisana uporabi mehanske kontracepcije, ki jo pari v plodnih dneh menstrualnega ciklusa uporabljajo. Najpogostejše oblike mehanske kontracepcije so kondom, diafragma in spermicidi.

Kondom

Kondom je zelo tanka gumijasta cevka iz lateksa, ki med spolnim odnosom prekrije penis. Med ejakulacijo se semenska tekočina ujame na koncu gumijaste cevi, da se ne razlije v nožnico. Ob pravilni uporabi je zanesljivost kondoma 96–98 %.

Nasveti za učinkovitejšo uporabo kondoma

 • Kondomi naj bodo pravilno shranjeni: v hladnem in suhem prostoru, stran od ostrih predmetov, naj ne bodo izpostavljeni sončni svetlobi.
 • Preden odpreta kondom, vedno preverita rok uporabnosti in se prepričajta, da na embalaži ni luknjic – ko stisnete ovoj, bi morali čutiti majhen zračni mehurček. Če je kondom strgan, suh, trd ali lepljiv, ga zavrzita.
 • Glede uporabe upoštevajta navodila proizvajalca.
 • Ovoj previdno odprita, da se kondom ne poškoduje (ne uporabljajta zob ali škarij).
 • Moški naj kondom namesti na penis, ko je v erekciji in pred penetracijo.
 • Prepričajta se, da je kondom pripravljen na zvijanje pravilno: rob mora biti na zunanji strani, da je videti kot majhen klobuk, tako se bo zlahka odvil. Če si kondom pomotoma nadenete navznoter, ga ne obrnite in ponovno uporabite, ampak uporabita novega.
 • Pred penetracijo se prepričajta, da je kondom pravilno nameščen: penis mora biti v celoti prekrit. Moški naj stisne konico kondoma in jo položi na glavico penisa, na vrhu kondoma mora biti malo prostora za zbiranje semenske tekočine.
 • Moški naj odvije kondom po celotnem penisu navzdol proti telesu.
 • S kondomi iz lateksa ne uporabljajte ničesar, kar vsebuje olje (vazelin, losjon, otroško olje, maslo ali jedilno olje). Kondomi so že premazani z gelom, kar omogoča boljšo drsljivost med spolnostjo, dodatek olja pa lahko poškoduje kondom in ga strga!
 • Po izlivu semena naj moški prime penis in rob kondoma ter ga izvleče iz nožnice. Penis in kondom naj izvleče iz nožnice, še preden se penis zmehča.
 • Moški naj kondom sname s penisa stran od bližine nožnice, da se semenska tekočina ne bi razlila.
 • Ne uporabljajta enega kondoma večkrat!

Če vaju ob uporabi kondoma še vedno skrbi, da bi zanosila, in glede uporabe nista še čisto sproščena, lahko (na začetku) kondom uporabljata skupaj z metodo umika, pri čemer moški penis umakne iz nožnice še pred izlivom semena in se izliv zgodi v kondom izven ženskega telesa. Druga možnost pa je, da poleg kondoma uporabljata še spermicide, s čimer se ustvari dvojna zaščita. Tako kot pri vsaki stvari velja tudi za uporabo kondomov: vaja dela mojstra. Večkrat ko jih bosta uporabila, bolj bosta pri tem suverena in bolj bosta zaupala njihovi uporabi.

Kondom in spolno prenosljive bolezni

Kondom do neke mere zaščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi (SPB). Večje tveganje okužbe s SPB obstaja pri posameznikih, ki nimajo stalnega partnerja ali pa so imeli v preteklosti več spolnih partnerjev. Vendar pa je tudi kondom za nekatere viruse še vedno prepusten in ne predstavlja stoodstotne zaščite pred okužbo.

Diafragma

Diafragma je oblika mehanske kontracepcije, ki si jo ženska vstavi v nožnico. Izdelana je iz medicinskega silikona, njena uporaba pa je primerljiva z uporabo tampona ali menstrualne skodelice. Sodobnejše diafragme so ergonomske, kar pomeni, da se v nožnici prilagodijo ženski anatomiji. Hkrati to pomeni, da se enotna velikost diafragme prilega večini žensk. Ženska lahko diafragmo vstavi v nožnico do dve uri pred spolnim odnosom. Diafragmo se namesti na zgornji del nožnice, med sramno kostjo in vaginalnimi stenami. Pravilno vstavljena diafragma s sredinskim membranskim delom prekriva ustje nožnice (maternični vrat) in s tem semenčicam onemogoči prehod skozi maternični vrat in potovanje po rodilih navzgor ter tako prepreči možnost za zanositev. Po spolnem odnosu mora diafragma ostati v nožnici še šest ur, da prepreči zanositev. Ne sme pa biti v nožnici več kot 24 ur, saj obstaja nevarnost razrasti bakterij in razvoja okužbe. Diafragma je namenjena večkratni uporabi, uporabna je do dve leti.

Diafragmo se uporablja skupaj s kontracepcijskim gelom. Gel vsebuje mlečno kislino, ki zaradi spremenjene kislosti onesposobi aktivnost spermijev. Vsebuje tudi viskozno celulozo, ki ustvarja dodatno mehansko pregrado. Diafragma in kontracepcijski gel predstavljata dvojno obliko mehanske zaščite pred neželeno nosečnostjo. Ob pravilni uporabi je zanesljivost diafragme 96–98 %.

Uporaba in prednosti diafragme

Če sta se odločila za uporabo diafragme, natančno sledi navodilom za vstavitev diafragme, najdeš jih tukaj. Najbolje je, da jo prvič poskusiš vstaviti pred prvim spolnim odnosom, da dobiš občutek in več zaupanja. Pred njeno vstavitvijo s palcem skozi nožnico zatipaj konico materničnega ustja (maternični vrat). V neplodnih dneh je maternični vrat zaprt in spuščen nižje v nožnico, na otip pa je podoben konici nosu; medtem ko je v plodnih dneh bolj dvignjen proti maternici, zato ga je težje otipati, na sredini je odprt, na otip pa je podoben mehkim, sproščenim ustnicam. Ko boš vstavila diafragmo, se prepričaj, da je Konica materničnega ustja prekrita z membrano diafragme.

Prednosti diafragme:

 • Uporaba diafragme je enostavna.
 • Uporabi se jo lahko večkrat in je uporabna do dve leti.
 • Danes jo je mogoče kupiti brez recepta, včasih je bilo namreč potrebno odmerjanje materničnega ustja pri ginekologu, nato pa je ženska dobila recept.
 • Ženska si diafragmo lahko vstavi že pred spolnim odnosom.
 • Med spolnostjo se diafragme ne čuti in ni moteča.

Če vaju ob uporabi diafragme še vedno skrbi, da bi zanosila, in glede uporabe nista še čisto sproščena, lahko (na začetku) diafragmo uporabljata skupaj z metodo umika, pri čemer moški penis umakne iz nožnice še pred izlivom semena in ejakulira izven ženskega telesa. Diafragme ni priporočljivo uporabljati do šest tednov po porodu in pri ženskah s ponavljajočimi se vaginalnimi vnetji. Prav tako ni uporabna pri spremenjeni legi materničnega vratu, v tem primeru bo zelo verjetno izziv že sama vstavitev diafragme.

Sodobna in najbolj učinkovita ergonomska diafragma je Caya, najdeš jo v spletni trgovini pri Dr. Gorkič, ob nakupu lahko uporabiš kodo ABili13, ki ti prinaša popust.

Spermicidi

Spermicidi so kemične snovi, ki preprečujejo, da bi semenčice dosegle jajčno celico. Na tržišču so v obliki kreme, gela, pene, nožničnega vložka, svečke in pršil. Delujejo na dva načina:

 • blokirajo vhod v maternični vrat,
 • upočasnjujejo plavanje spermijev.

Pred spolnim odnosom jih je treba namestiti globoko v nožnico. Običajno se jih uporablja za dodatno zaščito v kombinaciji z mehansko kontracepcijo, npr. s kondomom. Če pa jih par uporablja samostojno, so manj učinkoviti. Spermicide je mogoče kupiti brez recepta, ponujajo jih npr. lekarne in drogerije.

Pozor! Pogosta in dolgotrajna uporaba spermicidov lahko dolgoročno spremeni pH nožnice, kar poveča tveganje za vaginalna vnetja in lahko vpliva na doseganje zanositve.

Pri spolnih odnosih uporabljajta tisto zaščito, ki se vama trenutno zdi najbolj učinkovita in se bosta z njeno uporabo dobro počutila.

Shopping Cart