Suha nožnica

3.6.2024

Suha nožnica ali atrofični vaginitis je stanje, ki najpogosteje nastane zaradi pomanjkanja estrogenov. Estrogen izločajo jajčniki in je odgovoren za primerno vlažnost nožnice, za njeno prožnost in ustrezno kislo okolje. Primerna vlažnost nožnice in ustrezen pH pa v nožnici ustvarja naravno mikro-okolje, ki preprečuje vnetje nožnice in sečil. Ob pomanjkanju estrogena se ta naravna obramba zmanjša, sluznica nožnice se stanjša in izgubi svojo elastičnost, zaradi česar pride hitreje do mikro-poškodb in vnetij.

Kaj povzroča suho nožico?

Najpogostejši vzrok za pomanjkanje estrogenov in posledično suho nožnico je staranje ženske oziroma menopavza (suhost nožnice v menopavzi nastopi kar v 83%). Slabše delovanje jajčnikov in upad hormona estrogena je v tem obdobju naraven, zato se večina žensk s suho nožnico sreča v zrelih letih. Nižja raven estrogena in suha nožnica pa se lahko pojavljata tudi ob drugih stanjih kot so denimo:

 • obdobje po porodu,
 • dojenje,
 • med ali po uporabi hormonske kontracepcije,
 • perimenopavzalno obdobje,
 • amenoreja,
 • zdravila, ki zavirajo estrogen,
 • odstranitev jajčnikov (ooforektomija),
 • nekateri antidepresivi in antihistaminiki,
 • onkološko zdravljenje (kemoterapija, obsevanje, hormonska terapija).

Suha nožnica v obdobju menopavze je eden od simptomov t.i. genitourinarnega sindroma, kar pa zajema spremembe v medeničnem dnu (pojavi se sprememba vulve, vnetja sečil so pogostejša, pojavijo se spremembe pri uriniranju).

Se pa suha nožnica prične pojavljati že nekaj let pred menopavzo. Menopavza imenujemo eno leto po zadnji menstruaciji in je natančneje lahko določena retrospektivno. Vemo, da prične delovanje jajčnikov pešati po 30., še bolj pa po 35. in 40. letu starosti, zaradi česar se raven estrogena v telesu zniža. Estrogen je odgovoren za zadostno prekrvavljenost nožnice, zaradi česar je sluznica ustrezno oskrbovana s kisikom in hranili, ki tkivo gradijo, ga napolnjujejo in ohranjajo vlažnega. Ta hranila spodbujajo proizvodnjo kolagena in elastina, kar daje nožnici elastičnost in prožnost.

Upad estrogena povzroči slabšo prekrvavljenost nožnice, posledično postane nožnica bolj suha, njene stene se stanjšajo, prav tako pa ni več elastična in prožna. Stena nožnice, ki je bila prej nagubana in podobna harmoniki, kar je nožnici omogočalo, da se je lahko bolj raztegnila in se prilegla penisu, postane bolj sploščena in manj fleksibilna. Zaradi tega imajo ženske občutek, da se je njihova nožnica skrčila. Tudi sramne ustnice se spremenijo – nekoliko uplahnejo in so videti zmanjšane.

Prav tako pa suho nožnico povzroča tudi:

 • Sjögrenov sindrom (avtoimunska motnja, ki lahko povzroči suhost celotnega telesa),
 • sladkorna bolezen,
 • pogosta uporaba mazil za zdravljenje vaginalnih vnetji,
 • pogosta uporaba dišečih mil za intimno nego,
 • pogosta uporaba lubrikantov z neustreznim pH-jem,

nezadostna hidracija telesa.

Težave, ki jih suha nožnica povzroča

Zradi suhe nožnice se ženske srečujejo z različnimi težavami:

 • pekoč občutek v nožnici,
 • srbečica,
 • občutek tiščanja na področju zunanjega spolovila,
 • pekoč občutek pri uriniranju,
 • pogostejše uriniranje,
 • boleči spolni odnosi,
 • zmanjšan libido,
 • krvavitev ob/ po spolnem odnosu,
 • pogoste okužbe nožnice in/ ali sečil,
 • lahko se pojavlja občutljivost na področju zunajega spolovila med hojo ali sedenjem.

Suha nožnica je zelo pogost simptom pri ženskah, vendar pa jih večina še vedno težko spregovori, da se soočajo s to težavo. Nekatere ženske o tem ne spregovorijo niti s svojim partnerjem in se spolnim odnosom, ki postanejo zaradi suhosti tudi boleči, raje izogibajo. Prav tako nekatere ženske rabijo zelo dolgo časa, da se s to težavo obrnejo na svojega ginekologa. Vsekakor pa se ob tem pojavlja vprašanje, kako suhost nožnice olajšati oziroma pozdraviti?

Zdravljenje in lajšanje suhe nožnice

Suhost nožnice se najlažje odpravi, če se odpravi vzrok, ki to stanje povzroča (v kolikor je to seveda mogoče). V primeru suhe nožnice denimo po porodu oziroma ob dojenju, je to stanje le prehodno in bo nožnica najverjetneje spet dobila svojo vlažnost, ko se hormoni ponovno uravnovesijo.

Zdrav življenjski slog; uživanje uravnotežene prehrane, gibanje, obvladovanje stresa, opustitev kajenja, pripomore k ustreznemu hormonskemu ravnovesju. Če se ženska srečuje s hormonskim neravnovesjem – z nizkim estrogenom pa ne spada v nobeno od zgoraj omenjenih kategorij, potem je smiselno preveriti tudi zdravje ščitnice in nadledvične žleze, saj je delovanje hormonov med seboj povezano in je lahko osnovni rušilec neustreznega delovanja hormonov nepravilno delujoča ščitnica.

Raziskav o tem, katera hrana pomaga pri navlaženosti nožnice ni bilo narejenih, obstajajo pa nekatera živila kot so; soja, sezam, tofu, koromač, rdeča detelja, ki do neke mere pomagajo v telesu dvigniti raven estrogena. Je pa za ustrezno navlaženost sluznic, tudi nožnice, potrebna zadostna hidracija (vsaj 1,5l popite tekočine/ dan).

V primeru perimenopavzalnega obdobja in menopavze se hormonsko ravnovesje ne bo povrnilo, saj gre za naraven upad estrogena (pa tudi drugih hormonov), zato pride v tem primeru v poštev estrogenska terapija pri čemer se telesu dodaja primanjkujoči hormon (nadomestna hormonska terapija). Obstajajo različne oblike dodajanja in sicer v obliki tablet, vaginalet ali krem. Glede estrogenske terapije se mora ženska posvetovati z ginekologom, omenjeno terapijo pa je možno dobiti samo na recept.

Danes so na voljo tudi sodobnejši načini zdravljenja suhe nožnice – postopki zdravljenja s pomočjo regenerativne medicine. Postopki temeljijo na naravnem obnavljanju tkiva nožnice. Poznamo zdravljenje s plazmo, bogato s trombociti in lasersko zdravljenje.

Boleče spolne odnose zaradi suhosti nožnice lahko ublaži uporaba lubrikanta. Boljša izbira lubrikantov je tista, ki so na vodni osnovi. Je pa pomembno, da se lubrikanta ne uporablja v primerih, ko se ženska akutno srečuje z glivičnim ali bakterijskim vnetjem. Nekateri ginekologi namesto lubrikanta svetujejo tudi uporabo prečiščenega olivnega olja (kupi se ga lahko v lekarni).

Razne kreme, vlažilci in lubrikanti delujejo na suho nožnico le lokalno in poskušajo suhost sluznice ublažiti, nikakor pa ne delujejo dolgoročno in ne odpravljajo težave.

FemCare za vlaženje sluznic

Pri zmanjšanju suhosti nožnice je na voljo tudi prehransko dopolnilo FemCare. Gre za unikatno mešanico rastlinskih izvlečkov, ki pomaga doseči optimalno navlaženost sluznic – tudi nožnice. Ena izmed glavnih sestavin FemCare dopolnila je sadež rakitovec, ki so ga že davno uporabljali tudi za zdravljenje suhega kašlja. Poleg tega pa rakitovec vsebuje visoke vrednosti omega-7 maščobne kisline, ki je primarna sestavina celičnih membran in skrbi za ustrezno hidriranost in navlaženost sluznic. Redno jemanje FemCare dopolnila ima dolgoročno delovanje na nožnično sluznico. Za FemCare je aktivna tudi koda ABili10.

Psihosomatika suhe nožnice

Na tem mestu je pomembno izpostaviti še eno vsebino, ki v ginekološki ambulanti največkrat ni obravnavana, tj. psihosomatika suhe nožnice. V primerih, ko suhost nožnice ni mogoče pojasniti in/ ali noben ukrep pri posameznici ne deluje, je smiselno razmisliti tudi o psihološki stiski, ki povzroča neprijetno suhost nožnice. Suha nožnica, posledično pa ponavljajoča se vaginalna vnetja in boleči spolni odnosi so lahko posledica spolnega odnosa na način katerega si ženska oz. njeno telo ne želi. To ne pomeni, da ženska nima želje po spolni intimi oz. želje po seksu s svojim partnerjem, lahko pa je deležna takšne spolnosti, ki si je v resnici ne želi.

Pomembno je, kako se ljubimo; da naše telo sprejema način, kako je ljubljeno s strani partnerja. Racionalno nam je način sicer lahko okej – smo pripravljeni marsikaj sprejeti in “potrpeti” ampak ali se tudi naše telo strinja s takšno spolnostjo kot jo doživlja? Kadar se naše telo s tem ne strinja, producira različne simptome preko katerih govori NE.

Shopping Cart