Kako deluje jutranja tabletka?

11.12.2020

Jutranja tabletka ali »tabletka potem« se uporablja po nezaščitenem spolnem odnosu, največkrat ob prisotnosti strahu, da ne bi prišlo do zanositve. Na razpolago sta dva preparata, ki vsebujeta različno snov in se v načinu delovanja tudi nekoliko razlikujeta.

Preparat »Norvelo« vsebuje 1,5 mg umetnega progesteronskega nadomestka levonogestrela, kar ustreza 5x do 10x večji količini, kot jo vsebuje navadna kontracepcijska tabletka. Tableto lahko ženska vzame do 72 ur (3 dni) po spolnem odnosu. Drugi preparat je »ellaOne« in vsebuje 30 mg selektivnega modulatorja progesteronskih receptorjev ulipristalacetat. To tableto lahko ženska vzame do 5 dni po spolnem odnosu.

Da bi lahko dobro razumeli, kako jutranja tabletka deluje na žensko telo, je dobro najprej razumeti menstrualni ciklus.

Kako preparata delujeta

Oba preparata se naselita na progesteronske receptorje v ženskem telesu. Medtem ko progesteronski nadomestek deluje kot čisti »agonist«, kar pomeni, da skuša bolj ali manj posnemati učinkovanje telesu lastnega progesterona, deluje preparat ulipristalacetata nekoliko drugače. V času pred ovulacijo prav tako posnema delovanje telesu lastni progesteron (deluje kot »agonost«), če pa je do ovulacije že prišlo in kmalu zatem tudi do oploditve, deluje kot »antagonist«. V tem primeru zasede progesteronske receptorje, da se tam ne razvijejo za progesteron tipični učinki, ki so po oploditvi pomembni za ohranjanje nosečnosti.

Ker se faze menstrualnega ciklusa spreminjajo, ima tudi jutranja tabletka na posamezno fazo cikla različno delovanje. Poglejmo kako skozi menstrualni ciklus deluje na žensko telo…

1. Ko do ovulacije še ni prišlo

Oba preparata v času pred ovulacijo učinkujeta enako: progesteronske receptorje zasedeta kot »agonista« in poskušata posnemati učinek telesu lastnega progesterona. Ta progesteronu podobna učinkovina doseže možgane in posledično možgani mislijo: »Aha, ovulacija se je že zgodila,« ciklus nato postane takšen kot je v obdobju po ovulaciji. Posnemano delovanje progesterona v tej fazi cikla takoj prekine zorenje jajčnih celic v jajčniku in tako ovulacija izostane. Obenem pa se ustavi proizvodnja sluzi materničnega vratu, ustje maternice se zapre s čepom sluzi, ki preprečuje prehod semenčicam, za semenčice, ki se morda že zadržujejo v žlezah materničnega pa postane okolje neprimerno in zato hitro odmrejo. Do oploditve tako ne bo več prišlo.

2. Ko se ovulacija pravkar odvija

Če pride do spolnega odnosa prav v času ovulacije in bo jutranja tabletka zaužita nekaj ur zatem, potem najnovejše raziskave domnevajo, da levonogestrel ovulacije in oploditve ne bo mogel več preprečiti. Ulipristalacetat pa lahko ovulacijo zablokira še v zadnji minuti. Jajčna celica propade še preden bi se sprostila iz jajčnika v jajcevod.

3. Ko je do oploditve že prišlo

Če je do spolnega odnosa prišlo ravno v času ovulacije, ženska pa je jutranjo tabletko vzela kasneje, je po statistiki v 30% že prišlo do oploditve. Kaj se zgodi z zarodkom se glede na to, katerega od obeh preparatov je ženska zaužila, zelo razlikuje:

JUTRANJA TABLETKA Z LEVONOGESTEROLOM

Če je ženska vzela levengosterol, ki ga sme zaužiti do 72 ur po spolnem odnosu, je možnost za preživetje zarodka zelo velika. Zarodek je namreč že na poti proti maternici, rumeno telo v jajčniku pa že izloča telesu lastni progesteron, ki maternico pripravlja na ugnezditev jajčne celice. Če v tej fazi v telo prispe podobno delujoči progesteronski nadomestek, to za zarodek najverjetneje ne pomeni nobene večje ovire. Morda je dodatni odmerek progesterona celo dobrodošel in jajčna celica se brez težav lahko ugnezdi v maternico. To lahko sklepamo zaradi velikega števila nosečnosti, do katerih je prišlo, če je ženska vzela levonogestrel med oploditvijo ali po njej.

JUTRANJA TABLETKA Z ULIPRISTALACETATOM

Drugače pa je, ko ženska vzame tabletko z ulipristalacetatom, ki jo ženska lahko vzame še pet dni po nezaščitenem spolnem odnosu. Spet poglejmo statistično, 30% možnosti je, da je prišlo do oploditve in zarodek je na poti proti maternici. Če ženska v tem času zaužije ulioristalacetat, prevlada njegova »antagonistična« stran. Ta namreč prepodi s progesteronskih receptorjev telesu lastni progesteron, ki je že začel maternico pripravljati na ugnezditev oplojene jajčne celice. Maternična sluznica se tako ne gradi več in jajčna celica se ne more ugnezditi in odmre. V tem primeru tabletka učinkuje na način, da prepreči ugnezditev že oplojene jajčne celice. Nastopi zgodnji splav ali “mikro splav”, ki ga ženska niti ne bo prepoznala, saj nekaj dni zatem nastopi krvavitev, ki pa jo zamenja za menstruacijo. V primeru, ko se ta preparat vzame, ko je do ugnezditve zarodka že prišlo in je nosečnost že nastopila, ne moremo izključiti okvare ali odmrtja plodu, zato je potrebno pred uporabo tovrstnega preparata opraviti test nosečnosti.

4. Ko je ovulacija že mimo

Ta situacija je pogostejša kot si mislimo. Jutranja tabletka je pogosto zaužita, ko je to popolnoma odveč. V primeru, ko je do spolnega odnosa prišlo potem, ko se je življenjska doba jajčne celice (12 – 24 ur) že iztekla, z jutranjo tabletko ali brez nje, do zanositve ne bo več prišlo. Navzven tega ne moremo prepoznati, pogosto pa ob tem ženske mislijo, da zanositev ni nastopila, ker je bila jutranja tabletka tako učinkovita.

Zakaj je jutranja tabletka neprimerna

Jutranja tabletka pomeni predvsem pred ovulacijo precejšnjo motnjo, saj s svojim visokim odmerkom hormonov prizadene naravni potek cikla, kar vodi do motenj krvavitve, cikličnih premikov in dlje trajajočega zorenja jajčne celice. Zdravniki enoglasno odsvetujejo pogosto rabo tovrstne tabletke!

Shopping Cart