Plodna sluz in zanositev

27.5.2022

Ženske, ali skozi menstrualni ciklus opazite spremembe izcedka iz nožnice? To je normalno in za to obstaja razlog. Ko se bližate ovulaciji, se vaše telo pripravlja na možnost oploditve in nekaj dni pred ovulacijo (od 3 do 7 dni) prične maternični vrat izločati plodno sluz, ki je običajno podobna teksturi surovega jajčnega beljaka.

Plodna sluz je v času ovulacije zasnovana tako, da pomaga semenčicam preživeti in priplavati do maternice in do jajčne celice. Semenčice lahko v plodni sluzi preživijo od 3 do 5 dni.  Plodna sluz obenem poveča tudi mazljivost, da lahko postane spolni odnos bolj prijeten. Vaginalni izcedek je v drugih fazah menstrualnega ciklusa (v neplodnih dneh) običajno zasušen na spodnjem perilu, gost ali kremast ali pa ga sploh ni opaziti.

Ključ za doseganje zanositve

Ključ za določanje plodnih dni je spremljanje in pravilno vrednotenje vaginalnih izcedkov. V želji po doseganju zanositve je potrebno imeti spolne odnose v dneh, ko ženska na področju zunanjega spolovila opaža plodno sluz. Tipična plodna sluz je v dneh zelo blizu ovulacije prozorna in raztegljiva, podobna surovemu jajčnemu beljaku. Sluz lahko ženska opazi ob izhodu na stranišče in sicer na spodnjem perilu ali pa ob brisanju na toaletnem papirju. Občutek, ki ga plodna sluz daje na področju zunanjega spolovila oziroma nožnice, je moker ali spolzek. Pogosto ženske rečejo, da je to zanje moteč občutek.

Nenazadnje pa ženske različno zaznavajo in opažajo plodno sluz. Nekatere ženske lahko opazijo veliko izcedka in imajo ob tem manj izrazit občutek, druge pa lahko opazijo zelo malo izcedka ali pa je ta bolj kot raztegljiv le voden, zaznavajo pa intenziven občutek mokrote na področju zunanjega spolovila.

Kaj pa, če plodne sluzi ni (dovolj)?

Včasih ženske mislijo, da sploh nimajo oziroma nimajo dovolj plodne sluzi in se ustrašijo, da morda niso plodne. Rečejo: “Jaz ne opažam tiste vlecljive prozorne sluzi, ki je videti kot surov jajčni beljak, ali je kaj narobe z mano?” To, da plodne sluzi dejansko sploh ni, se seveda tudi dogaja in za to obstaja razlog, a te teme se dotaknemo kdaj drugič. Velikokrat pa je razlog za to, da ženska ne opaža plodne sluzi ta, da je ne zna pravilno spremljati in ocenjevati in ne ve natančno, na kaj vse je lahko pozorna. Včasih začnejo ženske opažati plodno sluz komaj takrat, ko pričnejo z učenjem Billingsove metode in spoznajo vse “trike” opazovanja in vrednotenja vaginalnih izcedkov.

Kako različno lahko ženske opažajo plodno sluz, ki napoveduje ovulacijo, smo preverili s pomočjo kratkega anonimnega vprašalnika. Zanimalo nas je, kakšen vaginalni izcedek so ženske opazile v dneh, ko sta spočela otroka in kako natančna je bila takrat ženska pri spremljanju vaginalnih izcedkov.

Kaj je o plodni sluzi pokazala mini raziskava?

Pri izpolnjevanju anonimnega vprašalnika je sodelovalo 54 žensk. Vprašalnik je bil objavljen na socialnih omrežjih ABili – naravna plodnost, izpolnile pa so ga lahko samo tiste ženske, ki imajo za seboj izkušnjo zanositve.

Večina žensk je bila ob zanositvi starih med 26 in 30 let (48,1%). Petnajst žensk (27,8%) je navedlo, da so bile ob zanositvi stare od 20 do 25 let. Devet žensk (16,7%) je bilo starih med 31 in 35 let. Štiri ženske (7,4%) pa so bile ob zanositvi stare med 36 in 40 let.

Kako pozorne so bile ob zanositvi na plodno sluz?

Na vprašanje, ali si bila ob doseganju zanositve pozorna na vaginalne izcedke (plodno sluz), je največ žensk, kar 50% (27 žensk) odgovorilo, da so bile pozorne, a le približno. Šestnajst žensk (29,6%) je navedlo, da so bile na vaginalne izcedke pozorne, saj sta se s partnerjem naučila tudi ene izmed naravnih metod. Le sedem žensk (13%) pa je navedlo, da na vaginalne izcedke sploh niso bile pozorne. Štiri ženske pa so ob tem vprašanju podale pisni odgovor. Od tega je ena navedla, da je spremljala svoj menstrualni ciklus, a ne ves čas z natančnostjo, druga pa je izpostavila, da je prišlo do zanositve ravno med dopustovanjem v toplicah in dopušča možnost, da je zaradi nošenja mokrih kopalk kakšen vaginalni izcedek tudi spregledala.

Kakšen vaginalni izcedek so zaznavale takrat, ko sta zanositev dosegla?

Na vprašanje, kakšen vaginalni izcedek si zaznavala v tistih dneh, ko sta skušala doseči zanositev in vama je to tudi uspelo, je največ žensk (17 žensk tj. 31,5%) navedlo, da so zaznale moker občutek in veliko prozornega vlecljivega izcedka. Dvanajst žensk (22,2%) je navedlo, da so zaznale moker občutek in malo vlecljivega prozornega izcedka. Tri ženske (5,6%) so navedle, da so takrat opazile veliko vlecljivega prozornega izcedka in nič posebnega v občutku. Tri ženske (5,6%) so ob doseganju zanositve zaznale moker občutek in voden videz izcedka. Tri ženske (5,6) so navedle, da so zaznale voden videz izcedka in nič posebnega v občutku.  Prav tako tri ženske (5,6%) so takrat zaznale moker občutek in moten gost videz izcedka. Dve ženski (3,7%) sta navedli, da je bil ob zanositvi prisoten samo moker občutek, brez videza izcedka. Ena ženska (1,9%) je navedla, da je takrat zaznala občutek mokrote in opazila šibko krvavitev (ovulacijska krvavitev). Ena (1,9%) pa je navedla, da je ob zanositvi opazila le malo gostega izcedka in nič posebnega v občutku.

Ostali odgovori so bili pisni. Ob tem so zanimivi trije zapisi žensk.  Ena pravi, da ni nikoli opazila veliko vlecljive prozorne sluzi in se je zato bolj zanašala na občutek na področju zunanjega spolovila. Druga je navedla, da v dneh, ko je opažala največ plodne sluzi ni nikoli prišlo do zanositve, temveč takrat, ko je bila plodna sluz nekoliko manj izrazita. Tretja pa je izpostavila, da ima PCOS in je le redko zaznala tipičen videz plodne sluzi, zanosila pa sta takrat, ko je namenoma opustila preverjanje vaginalnih izcedkov.

Na tem mestu bi bilo zanimivo raziskati, kdaj v menstrualnem ciklusu sta imela s partnerjem spolni odnos, ki je potem privedel do zanositve. Na začetku plodnih dni je namreč plodni izcedek lahko bolj gostega ali vodenega videza, občutek ob tem pa je manj izrazit, običajno vlažen in le redko moker. Ko je ženska v menstrualnem ciklusu bližje ovulaciji, pa postane plodni izcedek bolj opazen in tudi količinsko ga je lahko več. Po videzu je prozoren in vlecljiv, občutek ob tem pa je moker ali spolzek.

Ali je izrazit videz plodne sluzi pogojen s starostjo ženske?

Ob tem sta nas zanimali še dve vprašanji in sicer, ali je izrazitost plodne sluzi pogojena s starostjo ženske? Z leti se namreč sekretorne celice materničnega vratu “starajo” in posledično ženske opažajo manj plodne sluzi, prisotna pa je manj dni v menstrualnem ciklusu. Anonimni vprašalnik ne kaže te vzporednice, saj so manj izrazito plodno sluz opažale tudi mlajše ženske, stare med 20 in 25 let, prav tako pa so občutek mokrote in veliko prozornega vlecljivega izcedka lahko zaznale ženske v starosti od 36 do 40 let. Vsekakor pa bi bilo potrebno to vprašanje podrobneje raziskati, da bi lahko prišli do bolj natančnega odgovora. 

Ženske, ki so se naučile naravne metode, opazijo več plodne sluzi

Zastavili smo si tudi vprašanje, ali so ženske, ki so se s partnerjem naučile ene izmed naravnih metod lahko opazile bolj izrazito plodno sluz v obdobju plodnih dni menstrualnega ciklusa? Od tega jih je kar 15 od 16  žensk, ki so se naučile tudi ene izmed naravnih metod, v času obulacije in ob zanositvi opazilo izrazito plodno sluz preko občutka mokrote in videza vlecljive prozorne sluzi ali pa preko občutka mokrote in malo videza vlecljive prozorne sluzi, ena pa je znala določiti tudi ovulacijsko krvavitev.

Iz tega lahko sklepamo, da so ženske, ki znajo menstrualni ciklus spremljati po eni izmed naravnih metod bolj natančne opazovalke vaginalnih izcedkov. Pri tem so jim zagotovo v pomoč izbrane tehnike in kriteriji za pravilno opazovanje vaginalnih izcedkov in vrednotenje vrhunca sluzi, ki jih poučujemo svetovalci naravnih metod. Poleg tega pa so najverjetneje ti pari znali natančneje oceniti, kdaj v menstrualnem ciklusu je nastopil najbolj primeren čas za dosego zanositve – čas vrhunca sluzi, ki naznanja ovulacijo in so potem na ta dan tudi imeli spolni odnos.

Shopping Cart