Plodnost po porodu

26.4.2022

V obdobju po porodu in v času dojenja nastopi začasna naravna neplodnost. Zaradi dojenja je zavrto zorenje jajčnih celic, ovulacije ni, ponovno spočetje za nekaj časa ni mogoče.

Po porodu večina žensk doživi obdobje naravne neplodnosti, ki lahko traja od nekaj tednov do več mesecev. Narava je na ta način poskrbela, da se ženska lahko posveti svojemu otroku in materinstvu brez obremenitev, ki bi jih s seboj prinesla nova nosečnost po zelo kratkem času. Ženska plodnost je začasno zavrta zaradi visoke koncentracije prolaktina v krvi, ki ga pod vplivom otrokovega sesanja izloča hipofiza. Na ta način je prekinjena komunikacija med jajčniki in možgani, ovulacije so zavrte, možnosti za spočetje za nekaj časa ni. Ko se potreba po mleku zmanjša in se spremenita pogostost in ritem dojenja, telo lahko na to odgovori tudi s postopnim vračanjem plodnosti. Vendar pa se tega, kdaj po porodu se bo ovulacija in z njo plodnost dejansko vrnila, ne da natančno napovedati.

Prolaktin in oksitocin

Kadar dojenček sesa, se iz hipofize stimulira izločanje dveh hormonov, ki sta za žensko in otroka v obdobju po porodu izrednega pomena, to sta oksitocin in prolaktin. Oksitocin je odgovoren za krčenje maternice, saj se mora ta ponovno vrniti na svoje prvotno mesto, in za sprostitveni refleks, kar povzroča iztekanje mleka iz prsnih bradavic. Prolaktin je odgovoren za proizvajanje mleka, ki otroku predstavlja edino in najbolj kakovostno hrano. Hkrati zavira izločanje FSH hormona in s tem tudi ovulacijo in možnost ponovnega spočetja. S polnim dojenjem se poveča možnost, da se bo plodnost vrnila kasneje kot bi se sicer, ni pa to nujno, dogaja se, da se plodnost vrne že kmalu po porodu kljub temu, da mama svojega otroka polno doji.

Polno dojenje

Dojenje je naraven način, ki lahko pripomore k urejanju rojstev. S polnim dojenjem lahko ženska vpliva na kasnejšo vrnitev plodnosti, čeprav ni vedno nujno, da se bo plodnost tudi dejansko vrnila kasneje. Polno dojenje pomeni naslednje:

 • Prvih 6 mesecev naj se otrok izključno doji.
 • Mati svojega otroka pomiri in potolaži izključno na prsih.
 • Mati naj za svojega otroka ne uporablja dude, stekleničke ali črpalke.
 • Mati naj spi z otrokom zaradi nočnih obrokov.
 • Mati naj čez dan svojega otroka redno doji.
 • Dojenje naj bo pogosto podnevi in ponoči.
 • Mati naj se izogiba praksam, ki omejujejo dojenje (uporaba dude ipd.).

Postopna vrnitev plodnosti

Žensko telo se odziva potrebam otroka, hkrati pa stremi k ponovni vzpostavitvi rednega cikličnega ritma. Že manjše spremembe dojenja in predvsem zmanjšanje le-tega lahko vpliva na drugačno delovanje hormonov in na ponovno izločanje FSH hormona. Te spremembe so lahko naslednje:

 • Otrok prične spati celo noč.
 • Otrok prične uživati tudi drugo hrano.
 • Otrokovo sesanje se zmanjša.
 • Otrok zboli, zobje začnejo izraščati.
 • Mati zboli, je utrujena ali pod hudim stresom.

Vsakršna sprememba dojenja, predvsem v ritmu dojenja, je lahko razlog za vrnitev plodnosti. Izločanje prolaktina se v tem primeru zmanjša, zato izločanje FSH hormona ni več zavrto, kar povzroči zorenje jajčnih celic v jajčniku in s tem tudi ponovno izločanje estrogena. Estrogen poskrbi za odziv materničnega vratu, ki prične proizvajati več viskozne in raztegljive sluzi. Prisotnost sluzi materničnega vratu, ki jo ženska ponovno občuti in opazi na področju zunanjega spolovila, je znak, da so hormoni v telesu zopet bolj dejavni in obstaja možnost, da se bo plodnost vrnila zelo kmalu. V obdobju dojenja in po odstavitvi je zelo značilno nihanje hormonov in posledično neredni, daljši ali kratki ciklusi ter krvavitve brez predhodne ovulacije. Ženski ciklus namreč potrebuje nekaj časa za ponovno sinhrono delovanje.

Krvavitev ni vedno sporočilo plodnosti

Glede prve krvavitve po porodu se lahko zgodita dva scenarija: lahko nastopi krvavitev, ki ni posledica ovulacije, ampak gre v tem primeru le za odgovor na nihanje hormonov v telesu (dvig in spust estrogena), nastopi t.i. pregradno krvavitev, v tem ciklusu oploditev ne bi bila mogoča. Lahko pa, od nekaj tednov do nekaj mesecev po porodu najprej, nastopi ovulacija (plodna sluz) in po ovulaciji tudi krvavitev – menstruacija. V tem primeru pa je možnost za ponovno zanositev že nastopila. Torej ni prva krvavitev zagotovilo, da se je vrnila tudi plodnost, ampak ovulacija ter prisotnost plodne sluzi (vrhunec sluzi), ki ovulacijo naznanja.

Kdaj se plodnost po porodu vrne?

Navadno se materam plodnost vrne v razponu od šest tednov do osemnajst mesecev po porodu. Nekaterim materam se plodnost vrne komaj po odstavitvi otroka. Drugim materam pa se plodnost vrne že po šestih tednih kljub polnemu dojenju. Na vračanje plodnosti pa imajo vpliv tudi drugi dejavniki kot sta način življenja in stres.

Parom, ki želijo po porodu uporabljati naravne metode ali pa kombinacijo naravne metode in mehanske oblike kontracepcije, se svetuje, da prične mama ponovno spremljati svoj vzorec vaginalnih izcedkov od 3 do 6 tednov po porodu (po čišči). Ženska, ki zna iz vzorcev svojih vaginalnih izcedkov prepoznati plodne in neplodne dneve ter delovanje lastnega ciklusa, bo lahko lažje prepoznala, kdaj se njena plodnost dejansko vrača. V poporodnem obdobju je nepogrešljiva tudi pomoč svetovalke za naravno plodnost.

Vsaka mama in otrok sta unikatna. Ponovna vrnitev plodnih ciklusov pomeni, da je njeno telo zopet našlo svojo ciklično harmonijo in se ponovno odpira življenju.

Shopping Cart