plodnost po porodu

V obdobju po porodu in v času dojenja nastopi začasna naravna neplodnost. Zaradi dojenja je zavrto zorenje jajčnih celic, ovulacije ni, ponovno spočetje ni mogoče.

Po porodu večina žensk doživi obdobje naravne neplodnosti, ki lahko traja mesece ali pa celo nekaj let. Narava je poskrbela, da se ženska lahko posveti svojemu otroku in materinstvu brez obremenitev, ki bi jih s seboj prinesla nova nosečnost po zelo kratkem času. Ženska plodnost je začasno zavrta zaradi visoke koncentracije prolaktina v krvi, ki ga pod vplivom otrokovega sesanja izloča hipofiza. Ko se potreba po mleku zmanjša in se spremenita pogostost in ritem dojenja, telo na to odgovori s postopnim vračanjem plodnosti. Vendar pa se tega, kdaj po porodu se bo ovulacija in z njo plodnost ponovno vrnila, ne da natančno napovedati.

dojenje

Prolaktin in oksitocin

Kadar dojenček sesa, se iz hipofize stimulira izločanje dveh hormonov, ki sta za žensko in otroka v obdobju po porodu izrednega pomena, to sta oksitocin in prolaktin. Oksitocin je odgovoren za krčenje maternice, saj se mora ta ponovno vrniti na svoje prvotno mesto, in za sprostitveni refleks, kar povzroča iztekanje mleka iz prsnih bradavic. Prolaktin je odgovoren za proizvajanje mleka, ki otroku predstavlja edino in najbolj kakovostno hrano. Hkrati zavira izločanje FSH hormona in s tem tudi ovulacijo in možnost ponovnega spočetja.

Popolno dojenje

Dojenje je naraven način, ki pripomore k urejanju rojstev. S polnim dojenjem lahko ženska vpliva na kasnejšo vrnitev plodnosti, čeprav ni vedno nujno, da se bo plodnost tudi dejansko vrnila kasneje. Polno dojenje pomeni naslednje:

 • Prvih 6 mesecev naj se otrok izključno doji.
 • Mati svojega otroka pomiri in potolaži izključno na prsih.
 • Mati naj za svojega otroka ne uporablja dude, stekleničke ali črpalke.
 • Mati naj spi z otrokom zaradi nočnih obrokov.
 • Mati naj čez dan svojega otroka redno doji.
 • Dojenje naj bo pogosto podnevi in ponoči.
 • Mati naj se izogiba praksam, ki omejujejo dojenje.

Postopna vrnitev plodnosti

Žensko telo se odziva potrebam otroka, hkrati pa stremi k ponovni vzpostavitvi rednega cikličnega ritma. Že manjše spremembe dojenja in predvsem zmanjšanje le-tega lahko vpliva na drugačno delovanje hormonov in na ponovno izločanje FSH hormona. Te spremembe so lahko naslednje:

 • Otrok prične spati celo noč.
 • Otrok prične uživati tudi drugo hrano.
 • Otrokovo sesanje se zmanjša.
 • Otrok zboli, zobje začnejo izraščati.
 • Mati zboli, je utrujena ali pod hudim stresom.

Vsakršen drugačen vzorec dojenja je lahko razlog za vrnitev plodnosti. Izločanje prolaktina se v tem primeru zmanjša, zato izločanje FSH hormona ni več zavrto, kar povzroči zorenje jajčnih celic v jajčniku in s tem tudi ponovno izločanje estrogena. Estrogen poskrbi za odziv materničnega vratu, ki prične proizvajati sluz. Prisotnost sluzi materničnega vratu, ki jo ženska ponovno občuti in opazi na področju zunanjega spolovila, je znak, da so hormoni v telesu zopet dejavni in se plodnost vrača. V obdobju dojenja in po odstavitvi je zelo značilno nihanje hormonov in posledično neredni, daljši ali kratki ciklusi ter krvavitve brez predhodne ovulacije. Ženski ciklus namreč potrebuje nekaj časa za ponovno sinhrono delovanje.

 
Navadno se materam plodnost vrne v razponu od šest tednov do osemnajst mesecev po porodu. Nekaterim materam se plodnost vrne komaj po odstavitvi otroka. Drugim materam pa se plodnost vrne že po šestih tednih kljub polnemu dojenju. Zato se svetuje, da mama prične ponovno spremljati svoj vzorec sluzi od 3 do 6 tednov po porodu. Ženska, ki zna iz vzorcev svoje sluzi prepoznati plodne in neplodne dneve ter delovanje lastnega ciklusa, bo znala zlahka prepoznati, kdaj se njena plodnost vrača. Vsaka mama in otrok sta zares unikatna. Ponovna vrnitev plodnih ciklusov pomeni, da je njeno telo zopet našlo svojo ciklično harmonijo in se ponovno odpira življenju.