Afirmacije za novo življenje

16.8.2022

Preden se lotite poslušanja spodnje meditacije z afirmacijami za novo življenje, bi vam rada namenila še nekaj besed.

Afirmacija pomeni misel oziroma trditev. Z mislimi, ki jih izbiramo vplivamo na svoje počutje in vedenje. Naše misli torej usmerjajo naš vsakdan, naše življenje. Misli so lahko nehotene ali hotene. Če je večina teh misli slabih, potem se nas bodo zelo verjetno držali tudi slabi dnevi in negativno doživljanje sveta okrog nas.

AFIRMACIJE NAM POMAGAJO, DA V ŽIVLJENJE PRIVABIMO TISTO KAR SI ŽELIMO

Svoje misli lahko nadziramo in jih zavestno izbiramo. Pozitivne afirmacije so nam pri tem lahko v pomoč. To pomeni, da zavestno izbiramo misli, ki so dobre, pozitivne in nas vodijo k bolj sproščenemu doživljanju situacij s katerimi se srečujemo, obenem pa si lahko z mislimi v življenje privabimo tisto, kar si želimo in po čemer hrepenimo.

Če gremo še en korak naprej, samo ponavljanje pozitivnih afirmacij še ne bo prineslo učinka, trditvam, ki jih ponavljamo je potrebno tudi verjeti – jih začutiti. Če izbranim afirmacijam še ne verjamete, potem si za začetek lahko poskušate predstavljati in vizualizirati sebe v stanju ali situaciji v kateri želite biti. Kako je biti vi v tej situaciji? Kako ob tem zgledate? Kako se ob tem počutite?

VEČINO SVOJEGA ŽIVLJENJA SMO NA AVTOPILOTU

Resnično lahko sami vplivamo na tok našega živlenja – na svoje možgane, na svoje telo, na počutje, na dogodke, … Spreminjanje stanja duha se začne prav s spreminjanjem misli. Človek ima privilegij, da so njegovi sprednji možgani zelo veliki, zato lahko poskrbi, da se misli tudi uresničijo – nenazadnje prav na tak način deluje placebo. Ne govorim o “čira-čara”, ampak o dejstvih, ki so znanstveno dokazane in potrjene.

Misli lahko spremenijo našo fiziologijo, misli vplivajo na delovanje naših možganov in na telo, vendar tega ne uporabljamo, ker tega ne vemo (in obratno). Bolj kot reprogramiranja nas samih smo vajeni življenja na avtopilotu. Če nam po glavi rojijo vedno enake misli, vedno znova sprejemamo enake odločitve. Vedno enake odločitve privedejo do vedno enakega vedenja. Vedno enako vedenje povzroči vedno enake izkušnje. Ustvarjanje vedno enakih izkušenj izzove vedno enaka čustva. In vedno enaka čustva so vzrok vedno enakih misli (J. Dispenza).

Učinek afirmacij na naše telo

Na kratko si poglejmo, kako lahko meditacija, vizualizacija in afirmacije vplivajo na naše možgane. Z učenjem novih stvari, z zavestnim izbiranjem drugačnega mišljenja, kot smo ga sicer vajeni in s kopičenjem življenjskih izkušenj, naši nevroni ustvarjajo nove povezave in si izmenjujejo elektrokemične informacije. Učenje, poskušanje nečesa novega, meditacija in vizualizacija v možganih predstavlja ustvarjanje novih sinaptičnih povezav. Ustvarjanje novih povezav, ponavljanje in utrjevanje le teh spremeni fizično strukturo možganov in telesa.

Naše misli poskrbijo za nastanek različnih kemičnih snovi, imenovani živčni prenašalci, naj jih naštejem nekaj; serotonin, dopamine, acetilholin. Ob naših mislih se možganske celice med seboj aktivirajo. Ko vedno znova mislimo iste misli, se možganske celice vsakič aktivirajo enako, kar krepi odnos med celicami. Če se tu navežem na izbrano temo afirmacij, ob vedno enakem razmišljanju, npr.: “Kaj, če nikoli ne bom mama,” se možgani vsakič aktivirajo na enak način, ta resničnost pa se utrjuje v celicah možganov, v podzavesti, telesu in nenazadaje tudi v resničnosti, ki jo živimo.

Ob izbiranju novih misli ali vizualiziranju neke situacije, ki si jo želimo pa se množica nevronov aktivira na drugačen način; v živčni celici se ustvari dodatna kemična snov (beljakovina), se prebije v celično jedro, kjer se zasidra v DNK. Ko določeno misel ali izkušnjo dovoljkrat ponovimo, naše možganske celice ne ustvarijo samo močnejših povezav, ampak okrepijo tudi število skupnih povezav in jih utrdijo, kar pa ne vpliva le na spremembe možganov, ampak tudi na fizične spremembe telesa.  

Na kratko povedano, to pomeni, da lahko zgolj z mislimi aktiviramo nove gene. Torej z zavestnim izbiranjem misli in pozitivnih trditev, kot so: “Vedno bližje sem temu, da postanem mami,” pričnemo v telesu in v naši resničnosti ustvarjati več možnost, da se bo to tudi res zgodilo. 

Več o učinkih meditacije, vizualizacije in afirmacij na možgane, telo in na naše življenje, si lahko prebrete v knjigi Placebo ste vi in Odvadite se biti to, kar ste, avtorja dr. Joe Dispenza.

Vodene afirmacije

Vabljena k poslušanju kratkih, pozitivnih afirmacij. Namenjene so tebi, ki v sebi nosiš željo, da postaneš mama.

Shopping Cart