spontani splav

O spontanem splavu govorimo, kadar se nosečnost naravno prekine pred dopolnjenim 20. tednom. Vzroki za spontani splav ostajajo najpogosteje nepojasnjeni.

spontani splav

Težka izkušnja

Izkušnja spontanega splava je ena izmed najtežjih preizkušenj ženske in nenazadnje tudi partnerstva. Pogosto prinese vprašanja brez odgovorov, strah in negotovost, »Kaj pa, če se ponovi?« Izkušnja spontanega splava največkrat prinese šok in občutja strahu. Veselje in pričakovanje zamenjata strah in žalost, kasneje pa se pogosto, predvsem pri ženski, pojavljajo tudi jeza, sram in občutki krivde. Kadar so spontani splavi ponavljajoči, postane teža takšne preizkušnje zelo naporna. Danes vemo, da ima vsak spontani splav nek patološki vzrok, a jih žal v večini primerov ne moremo natančno odkriti ali pa so ti hitro spregledani. V medicini se prične vzrok za splav iskati v primerih, ko par utrpi 3 zaporedne spontane splave po tem, ko je bila nosečnost potrjena tudi z ultrazvokom. S pomočjo naravnih metod pa lahko na tveganje za spontani splav posumimo že preden se par odloči za (ponovno) zanositev in na ta način lahko celo preprečimo, da bi se s takšno stisko ponovno soočil.

vzroki za spontani splav

Vzroki za spontani splav

V primeru, ko nastopi spontani splav, se posteljica odlušči od stene maternice, krvne žilice se pretrgajo, nastopi krvavitev. Spontani splav označuje spontano prekinitev nosečnosti, preden je plod sposoben za preživetje v zunanjem okolju. Nekatere statistike kažejo, da se vsaka 4. nosečnost zaključi s spontanim splavom. Odstotek je torej zelo visok, pri čemer so to zgolj podatki za nosečnosti, ki jih je bilo že mogoče potrditi z ultrazvokom. Če upoštevamo še obdobje »kemične nosečnosti«, ki jo zaznajo le hormonski testi, je odstotek spontanih splavov precej višji. V takšnih primerih mnogo žensk niti ne ve, da so doživele spontani splav oziroma da so bile sploh noseče, saj krvavitev zamenjajo z menstruacijo. Zgodnji spontani splavi ostajajo v večini primerov nepojasnjeni (v kar 60%). Najpogostejši vzrok za spontane splave pa so kromosomske nepravilnosti. 

Nezmožnost zanositve ali donositve

Zgodi se, da par zanositev dosega, ampak se dogajajo zgodnji spontani splavi, ki jih ženska niti ne zazna. Obstaja pa velika razlika med parom, ki spočetje sicer doseže, ampak se ta vedno konča s spontanim splavom in med parom, kjer do zanositve sploh ne pride. So primeri, kjer se zgodi, da do zanositve sicer prihaja, vendar pa se dogajajo ponavljajoči zgodnji spontani splavi za katere ženska sploh ne ve. V teh primerih krvavitve vzame kot močnejšo menstruacijo in kot sporočilo, da ima za seboj samo še en neuspešen poizkus zanositve. Pri spontanem splavu je za nazaj težko odkriti natančen vzrok. Nam pa spremljanje in beleženje menstrualnega ciklusa daje natančnejši vpogled, kaj se v ženskem reproduktivnem sistemu dogaja. Iz natančne anamneze in zgodovine beleženj menstrualnega ciklusa lahko razberemo, da do zanositve lahko pride, vendar pa nosečnost nima možnosti, da bi se obdržala. Pogost primer je recimo pomanjkanje progesterona v poovulacijski fazi menstrualnega ciklusa, kar oplojeni jajčni celici onemogoča, da bi se lahko ugnezdila. Kadar posumimo na vzrok za spontane splave, lahko patološko stanje zdravimo in telo vstrezno podpremo, da zanositev in donositev lahko doseže. 

Spontani splav in Billingsova metoda

S spremljanjem menstrualnega ciklusa po Billingsovi metodi lahko iz zapisov in zgodovine beleženj posumimo na patološka stanja v telesu, ki bi lahko privedla do spontanega splava in s tem dobimo možnost, da odkrijemo tveganja za spontani splav še preden se ta zgodi. Iz menstrualnega ciklusa namreč lahko razberemo prekratko lutealno fazo, ponavljajoče kapljične krvavitve pred nastopom menstruacije, slabo zaznan vrhunec sluzi in predmenstrualni sindrom. Našteti dejavniki so povezani s pomanjkanjem progesterona, kar pa v mnogih primerih onemogoča oploditev ali pa vgnezditev oplojene jajčne celice. Iz beleženj lahko posumimo tudi na prisotnost endometrioze, policističnih jajčnikov in drugih motenj, ki so prav tako pogost vzrok za ponavljajoče spontane splave. S pravilnim prepoznavanjem motenj ciklusa povečamo možnost za ustrezno zdravljenje.