4 tipi krvavitve

2.5.2018

Krvavitev po menstruaciji ženske pogosto zmede, saj mislijo, da gre še vedno za menstruacijo, v resnici pa so v dneh visoke plodnosti. Poleg menstruacije, ki je najbolj očitna stvar ženskega ciklusa, poznamo še 3 fiziološke krvavitve. V nadaljevanju si poglejmo naprej značilnosti menstruacije in nato še ostale 3 krvavitve.

Menstruacija

Menstruacija je vedno posledica ovulacije. To pomeni, da je v času pred ovulacijo naraščal hormon estrogen, ki ga na začetku menstrualnega ciklusa izločajo razvijajoči se folikli v jajčniku. Estrogen vpliva na endometrij maternice in povzroči, da se zadebeli in postane bolj prekrvavljen. Endometrij je tako pripravljen na morebitno ugnezditev oplojene jajčne celice, na sprejem novega življenja. Najbolj dominanten folikel se razvije do konca in postane pripravljen na oploditev. Pod njegovim vplivom se koncentracija estrogena v krvi še poveča in ta njegov vrhunec spodbudi izločanje LH hormona, ki je odgovoren za nastop ovulacije. Ovulacija je sprostitev na oploditev pripravljene jajčne celice iz folikla in iz jajčnika v jajcevod. Po ovulaciji nivo estrogena pade in poviša se vsebnost progesterona. Posledica nizkih vrednosti estrogena ter porasta in nato spusta progesterona je luščenje zadebeljenega endometrija, kar se kaže v obliki krvavitve – menstruacija. Ob menstruaciji se izloči tudi neoplojena in odmrla jajčna celica. Ovulaciji vedno sledi menstruacija. Menstruacija navadno traja od 3 do 6 dni. Povprečen volumen menstrualne tekočine v enem ciklusu znaša cca. 35 mililitrov krvi.

tabela za spremljanje menstrualnega ciklusa

Ciklus je dolg 27 dni. Od 10. do 15. dne se je plodna sluz, zaradi dviga estrogena, spreminjala, na 15. dan se je zgodil vrhunec sluzi, ki označuje čas ovulacije. Po dvanajstih dneh od ovulacije je nastopila krvavitev – menstruacija.

Pregradna krvavitev

Razvijajoči se folikli v jajčniku izločajo estrogen, ki vpliva na zadebelitev in prekrvavljenost endometrija. Zgodi se, da se noben folikel ne razvije do konca, do ovulacije zato ne pride, folikli propadejo, nivo estrogena pade. Endometrij tako ni več podprt z visoko koncentracijo estrogena, posledica tega je njegova uplahnjenost in luščenje, nastopi pregradna krvavitev. Ta krvavitev ni posledica ovulacije, ampak le dviga in spusta estrogena. Krvavitev je po trajanju in videzu enaka menstruaciji.

Pregradna krvavitev je pogosta pri dolgih ciklusih, daljših od 35 dni. Dolgi ciklusi so značilni pri dolgotrajnih in hudih stresih, po prenehanju uporabe hormonske kontracepcije, v obdobju po porodu in v obdobju menopavze. Pregradne krvavitve se pojavljajo v mladosti, ko se plodnost še razvija in so ciklusi še brez ovulacije.

tabela za beleženje menstrualnega ciklusa

Ciklus je dolg 25 dni. Na 12. dan se je zaradi dviga estrogena pričela razvijati sluz, vendar ni dosegla vrhunca sluzi, saj je nivo estrogena padel še preden je sprožil ovulacijo. Krvavitev, ki se pojavi na 25. dan, ni posledica ovulacije, ampak dviga in spusta estrogena, imenujemo jo pregradna krvavitev.

Ovulacijska krvavitev

Spoznali smo, da pred ovulacijo nivo estrogena narašča. Endometrij se na dvig estrogena vedno odziva. Ovulacijska krvavitev je posledica zelo visoke vrednosti estrogena in se navadno pojavi tik pred ovulacijo. Razlog temu je, da folikli v jajčniku za nekaj časa zastanejo v razvoju, v kri se med tem izloča visoka koncentracija estrogena, kar pa že tako zadebeljen in močno prekrvavljen endometrij spodbudi k blažji krvavitvi. Krvavitev navadno traja od enega do tri dni. Ko ovulacija končno nastopi, nivo estrogena pade in krvavitev se umakne. Krvavitev po menstruaciji oziroma ovulacijska krvavitev ženske pogosto zmede, saj mislijo, da gre še vedno za menstruacijo, v resnici pa so v dneh visoke plodnosti.

Ovulacijska krvavitev je pogosta pri dolgih ciklusih, daljših od 35 dni. Dolgi ciklusi so značilni pri dolgotrajnih in hudih stresih, po prenehanju uporabe hormonske kontracepcije, v obdobju po porodu in v obdobju menopavze.

tabela za beleženje plodnih dni

Ciklus je dolg 27 dni. Na 8. dan ciklusa se je zaradi dviga estrogena pričela razvijati plodna sluz. Vmes se je na 12. in 13. dan pokazala blaga krvavitev po menstruaciji, dan za tem pa je bil izražen vrhunec sluzi, ki naznanja ovulacijo. Trinajst dni po ovulaciji je nastopila krvavitev – menstruacija. Krvavitev na 12. in 13. dan ciklusa je ovulacijska krvavitev in je pokazatelj visoko plodnih dni.

Ugnezditvena krvavitev

Ugnezditvena krvavitev se lahko zgodi od 6 do 12 dni po spočetju. Endometrij je zadebeljen in pripravljen na sprejem novega življenja. Ko oplojena jajčna celica najde svoje idealno mesto v maternici, se tam ugnezdi in pripne na steno maternice. Ugnezditev lahko sproži krvavitev, ki traja nekje od 2 do 5 dni. Veliko žensk takšno krvavitev zamenja za menstruacijo in zmotno mislijo, da do zanositve ni prišlo, saj je nastopila “menstruacija”.

Ni vsaka krvavitev posledica ovulacije in ni vsaka krvavitev menstruacija. Ženska, ki redno in natančno spremlja svoj ciklus, zna prepoznati vse 4 tipe krvavitve. Več o spremljanju menstrualnega ciklusa, lahko prisluhneš na podcastu ali pa se o tem preprosto podučiš s pomočjo spletnega programa.

Shopping Cart