Menstrualni ciklus

31.1.2022

Vsaka ženska si zasluži razumeti in poznati menstrualni ciklus. To je tudi osnova za ženske, ki želijo svoj menstrualni ciklus bolje spoznati, ga spremljati in živeti bolj skladno s svojim naravnim ritmom. Menstrualni ciklus je pomemben tudi za pare, ki želijo na naraven način odlagati ali dosegati zanositev.

Menstrualni ciklus se začne s prvim dnem menstruacije in konča en dan pred prvim dnem naslednje menstruacije. Ko se zaključi en ciklus, se takoj prične naslednji. Menstrualni ciklus razdelimo na folikularno in lutealno fazo. Folikularna faza nastopi pred ovulacijo in traja od prvega dne menstruacije do ovulacije. Ta del je spremenljive dolžine in določa dolžino celotnega menstrualnega ciklusa. Lutealna faza nastopi po ovulaciji in traja od ovulacije do dneva pred prvim dnem naslednje menstruacije. Ta del je vedno enako dolg in traja od 11 do 16 dni.

Faza ovulacije

Menstrualni ciklus “poganjajo” možgani, jajčniki in hormoni preko katerih ta dva organa komunicirata. Na začetku menstrualnega ciklusa, ko je vrednost spolnih hormonov v krvi nizka, pošlje hipotalamus signal hipofizi, da prične izločati folikelstimulirajoči hormon – FSH. Količina tega hormona nekaj dni narašča in ko doseže svoj prag, spodbudi hitro rast in zorenje jajčnih celic v jajčniku. V enem ciklusu se razvije od 8 do 20 jajčnih celic, imenovanih folikli. Folikli pričnejo v kri izločati hormon estrogen. Estrogen vpliva na rast plasti v maternici – endometrij. Endometrij se zadebeli in postane bolj prekrvavljen ter pripravljen na morebitno ugnezdenje oplojene jajčne celice. Estrogen hkrati vpliva tudi na maternični vrat in ga spodbudi k izločanju plodne sluzi. Ta sluz je pomembna za preživetje semenčic in za njihovo potovanje do jajcevoda, kjer na oploditev čaka jajčna celica. V tem obdobju lahko ženska plodno sluz tudi zazna – jo vidi in čuti na področju nožnice.

Na menstrualni ciklus se do konca običajno razvije samo en folikel, vsi ostali pa v jajčniku propadejo. Ta dozoreli folikel začne izločat zelo visoke vrednosti estrogena in s tem spodbudi hipofizo, da prične z izločanjem luteinizirajočega hormona -LH.

Ovulacija

LH hormon sproži ovulacijo. Pri tem se zrela in na oploditev pripravljena jajčna celica iztisne iz vrečice (folikel) ter iz jajčnika v jajcevod. Proces ovulacije traja približno 15 minut. Iztisnjena jajčna celica se premika po jajcevodu, tam dokončno dozori in čaka na semenčico. Jajčna celica je po ovulaciji sposobna oploditve od 12 do 24 ur. Če do oploditve ne pride, propade in se izloči ob menstruaciji.

Faza po ovulaciji

Folikel, v katerem se je razvijala in rasla jajčna celica, se pod vplivom LH hormona v jajčniku spremeni v rumeno telo, ki prične izločati hormon progesteron. Visoka vrednost progesterona vpliva na endometrij tako, da ga sprva še bolj zadebeli in prekrvavi ter pripravi na morebitno ugnezditev oplojene jajčne celice. Obenem vpliva na maternični vrat – poskrbi, da se nekoliko zapre in zapolni z gosto sluzjo, ki ustvarja čep in s tem onemogoči prehod semenčicam. Plodna sluz, ki jo je ženska lahko še pred nekaj dnevi opažala, izgine.

Menstruacija

Kadar do oploditve ne pride, se rumeno telo v jajčniku zabrazgotini in vsebnost progesterona prične padati. Nizka vrednost estrogena in progesterona v krvi vpliva na endometrij, da ta ponovno uplahne in se prične luščiti.Luščenje endometrija nastopi v obliki krvavitve – menstruacija. Menstruacija nastopi 11 do 16 dni po ovulaciji. Nizka vrednost hormonov v krvi je signal za hipotalamus, da mora sprožiti nov menstrualni ciklus. Hipotalamus pošlje to sporočilo hipofizi, ki prične s ponovnim izločanjem FSH hormona in menstrualni ciklus se ponovi.

Shopping Cart