Kako hormonska kontracepcija deluje na žensko telo

27.4.2020

Hormonska kontracepcija v obliki tabletke je preparat estrogena in progesterona, vsebuje sintetične hormone in je narejena zelo podobno kot oba ženska hormona – estrogen in progesteron. Hormonska kontracepcija deluje sistemsko, deluje namreč na vse mehanizme, ki so povezani s plodnostjo in na mnoge druge procese v ženskem telesu, ki sicer niso povezani s plodnostjo.

Hormonska kontracepcija in njeno delovanje

Vprašanju, kako deluje hormonska kontracepcija, pogosto sledi odgovor, da preprečuje ovulacijo. Ta odgovor je sicer lahko pravilen, ampak le deloma popoln. Natančneje si poglejmo, kako v ženskem telesu pravzaprav deluje …
Pri jemanju hormonske tablete žensko telo dobi istočasno umetni nadomestek estrogena in umetni nadomestek progesterona. Ta dva, umetno proizvedena visoko učinkovita hormona, sta s svojo kemično strukturo do določene mere podobna estrogenu, ki ga izločajo jajčne celice, in progesteronu, ki ga izloča rumeno telo. Če se spomnimo fiziologije menstrualnega ciklusa, vemo, da so možgani poveljni organ za delovanje menstrualnega ciklusa in za nastop plodnosti. Torej, če želi biti hormonska kontracepcija uspešna pri preprečevanju ženske plodnosti, mora najprej delovati na možgane. Možgani so njihov prvi tarčni organ, na katerega te kemične snovi s prihodom v kri delujejo. Ko prične ženska jemati tablete, pride že prvi dan v njeno telo nadomestni hormon – progesteron. To pomeni, da začne progesteron delovati v telesu ob povsem nepravem času kot pri naravnem ciklu, kjer začne progesteron delovati komaj v drugem delu ciklusa, po ovulaciji. Možgani tega ne prepoznajo in mislijo, da je do ovulacije že prišlo. Hipotalamus namreč sprejme signal, da je v krvi dovolj progesterona, zato ponovnega ciklusa ne sproži, dvig FSH hormona posledično ne nastopi. FSH hormon ostane blokiran, zato jajčne celice v jajčniku ne dozorevajo več do stopnje, sposobne ovulacije, ampak v jajčniku sproti propadajo. Ovulacija tako ne nastopi. Ker prične ta umetno ustvarjena blokada veljati že prvič, ko je ženska vzela hormonsko kontracepcijo, je na ta način ustavljeno njeno kompletno delovanje menstrualnega ciklusa.

Možgani, hormoni, jajčniki

Umetni progesteron zmede delovanje hipotalamusa in hipofize in ju popolnoma izključi. Možgani na ta način zaspijo, menstrualni ciklusi izostanejo. Estrogen v tableti nima večje vloge, pomemben je le zato, da ne pride do prevelikega pomanjkanja estrogena v ženskem telesu, kar bi jo sicer lahko hitro privedlo do številnih bolezni. Jajčne celice zaradi blokade v možganih in zaradi prenehanja z izločanjem FSH hormona ne dozorevajo (kljub temu pa propadajo) in posledično ne izločajo estrogena, ki je pomemben tudi za dobro žensko počutje. Ker jajčne celice prenehajo z dozorevanjem, so ovulacije zavrte.

Jajcevodi

Umetni preparat progesterona vpliva tudi na peristaltiko jajcevoda in na gibanje migetalk v jajcevodu. Nanj vpliva na način, da ga upočasnjuje. V primeru, ko hormonska kontracepcija zataji, do ovulacije in oploditve vendarle pride, bo zaradi neprimerne peristaltike jajcevodov prišlo do zunajmaternične nosečnosti ali pa do zgodnjega spontanega splava.

Endometrij

Hormoni iz kontracepcijske tablete delujejo tudi na sluznico maternice (endometrij). Vendar ne v naravnem cikličnem poteku, lepo po vrsti, najprej estrogen, ki sluznico maternice zgradi, jo zadebelji in s tem pripravi na vgnezditev in potem progesteron, ki pripomore k temu, da se maternična sluznica odlušči, zakrvavi in se nato prične v novem ciklusu ponovno obnavljati. V primeru hormonske kontracepcije oba hormona delujeta istočasno, estrogen skuša zunanjo plast sluznice na grobo zgraditi, progesteron pa ta mehanizem nenehno preprečuje. Rezultat tega je, da maternična sluznica nima več svojega naravnega procesa zadebeljevanja in nato luščenja, ampak postane povsem spremenjena in nesposobna za ugnezditev oplojene jajčne celice.
V primerih, ko vsi drugi mehanizmi delovanja hormonske kontracepcije zatajijo in do oploditve vseeno pride, se jajčna celica v tako spremenjen in poškodovan endometrij ne bo mogla ugnezditi, zato bo po nekaj dneh odmrla in nastopil bo zgodnji splav, ki pa se ga ženska skoraj zagotovo sploh ne bo zavedala.

Sluz materničnega vratu

Po ovulaciji prične maretnični vrat zaradi delovanja progesterona tvoriti gosto sluz, mrežaste sestave in s kislim pH-jem. Ustvarja čep, ki semenčicam preprečuje prehod in ščiti ženska rodila pred bakterijskim vnetjem. Hormonska tableta posnema to delovanje. Kar se naravno zgodi v drugem delu menstrualnega ciklusa po ovulaciji, se zaradi umetnega hormonskega nadomestka umetno razširi čez celotno dolžino menstrualnega ciklusa. Kripte materničnega vratu prenehajo izločati plodno sluz, maternični vrat pa ostaja zaprt s čepom goste sluzi.

Tako ni nobenih cikličnih sprememb, ki bi jih ženska lahko opazovala prek sprememb sluzi materničnega vratu. Nekatere ženske sicer opažajo stano majhno količino nožničnega izcedka, ki pa pogosto nima nič skupnega s plodno sluzjo. HK deluje tudi na sluz materničnega vratu in jo preoblikuje tako, da postane gosta in vlecljiva ter tako neprepustna za semenčice.

Vpliv na čustvovanje

Estrogen in progesteron, ki jih na pobudo hipotalamusa izločajo žleze z notranjim izločanjem nato povratno delujejo tudi na možgane in tam ustvarjajo možganske tokokroge. Možganski tokokrogi pa skrbijo za predelavo čustvenih stanj in za naše odzivanje na ta čustvena stanja. Poleg tega pa estrogen in progesteron vplivata tudi na zaznavanje vonja, okusa, na izostren vid, na zaznavanje čustvenih odtenkov ter na ženski libido. Ker so pri hormonski kontracepciji umetni pripravki tisti, ki sedaj delujejo na možgane in ne več telesu lastni hormoni, se s tem spremeni tudi zaznavanje strahu, jeze, žalosti, veselja, zaznavanje okusa, vonja, želje po spolnosti in občutek za telesno privlačnost. Hormonska kontracepcija oziroma njeni umetni pripravki v telesu prevzamejo nadzor tudi nad čutili, nad čustvenimi stanji in nad žensko reakcijo ob čustvenih spremembah.

Sistemsko delovanje

Delovanje umetnih hormonskih preparatov deluje sistemsko kar pomeni, da vedno deluje na več mehanizmov naenkrat in jih spreminja. S tovrstnim načinom delovanja si hormonska kontracepcija ustvarja varovalko kar pomeni, da v primeru, ko delovanje hormonske kontracepcije na en mehanizem zataji, še vedno vpliva in spreminja ostale mehanizme in tako lahko precej uspešno deluje na preprečitvi oploditve jajčne celice, v kolikor pa do oploditve vseeno pride, je učinek hormonske kontracepcije že poskrbel, da bo ugnezditev zarodka nemogoča. 

Več o delovanju hormonske kontracepcije na žensko telo lahko najdeš v spodnjem dokumentu. Med drugim, si lahko prebereš o:

  • Opis o možnih stranskih učinkih
  • Kako HK deluje ob uporabi zaradi aken ali bolečih menstruacij
  • Odgovor, zakaj nekatere ženske zanosijo kljub uporabi HK
  • Kako je z žensko plodnostjo po prenehanju z jemanjem
Shopping Cart