Merjenje bazalne temperature

5.4.2022

Kaj je bazalna temperatura?

Bazalna temperatura je pravzaprav »jutranja temperatura«, pomeni merjenje temperature telesa po najmanj treh urah počitka. V tem času je temperatura najnižje vrednosti, ko vstanemo, pa se telesna temperatura začne dvigati zaradi naše aktivnosti.

V menstrualnem ciklusu pride po ovulaciji do spremembe telesne temperature, saj progesteron, ki ga prične izločati rumeno telo, nekoliko poviša telesno temperaturo v ženskem telesu. Progesteron ima pomembno vlogo pri vzdrževanju nosečnosti in je odgovoren za to, da (bodočemu) otročičku v telesu usvarja prijetno okolje  tudi na način, da mu malo bolj ogreje žensko telo.

Če bazalno temperaturo spremljamo skozi celoten cikel in v ciklu ovuliramo, se bo to videlo preko temperaturnega dviga na temperaturnem grafu. Temperaturni graf v ciklu, kjer pride do ovulacije, ima dva temperaturna nivoja, nižji in višji – zato takšen graf imenujemo dvofazni graf.

merjenje bazalne temperature

Bazalna temperature je odlično orodje, ki nam lahko pove ali je v ciklusu do ovulacije prišlo ali ne, nič pa nam ne pove o plodnem in neplodnem obdobju pred ovulacijo. Bazalna temperatura se največkrat dvigne takoj po ovulaciji in nam tako pomaga ovulacijo potrditi in s tem tudi prehod v poovulacijsko neplodno fazo ciklusa (lutealna faza).

Za visoko zanesljivost naravne metode v smeri odlaganja ali dosegaja zanositve se merjenja bazalne temperature nikoli ne uporablja kot samostojno metodo, ampak se merjenje bazalne temperature vedno uporablja v kombinaciji s še enim indikatorjem plodnosti – spremljanje vaginalnih izcedkov.

Za potrditev nosečnosti

Merjenje bazalne temperature nam lahko poda tudi informacijo, da je prišlo do zanositve. V primeru, da je zanositev nastopila, bo raven temperature ostala zvišana, v primeru, ko zanositev ne nastopi, pa bazalna temperatura nekaj dni pred menstruacijo hitro pade nazaj na nižje vrednosti.

Kako meriti?

Bazalno temperaturo merimo po treh urah spanca ali neprekinjenega počitka. Merimo jo skozi celoten menstrualni ciklus, lahko pa jo merimo le v enem delu menstrualnega ciklusa, npr. s pojavom vaginalne sluzi plodnega tipa in jo merimo vse do potrjenega temperaturnega dviga, nato pa merjenje opustimo. Bazalno temperauro vedno merimo na istem mestu, ob približno istem času. Pred merjenjem ne vstajamo iz postelje, ne gremo na stranišče, ne brskamo po telefonu, ne pijemo tekočine itd. Prva stvar, ki jo ob prebujanju naredimo, je merjenje bazalne temperature.

Bazalni termometer

Bazalno temperaturo je potrebno meriti z bazalnim termometrom in ne z običajnim termometrom. To pomeni, da mora bazalni termometer, v primeru da je digitalni, meriti na dve decimalki natančno (primer: ne 36,6 °C, ampak 36,62 °C). Lahko pa jo merimo z analognim termometrom. Vsekakor pa temperature ne meriti z navadnim digitalnim termometrom za merjenje vročine! Temperaturo je potrebno meriti tri minute oz. dokler termometer ne zapiska.

Kje meriti?

Bazalno temperaturo lahko merimo na treh mestih: oralno (v ustih), vaginalno (v nožnici), rektalno (v danki). Bazalno temperaturo vsakič merimo na istem mestu. Običajno se ženske odločijo za merjenje bazalne temperature v ustih, je pa pomembno, da so ob meritvi usta zaprta, da zrak, ki uhaja v usta ne bi zmotil temperaturne vrednosti. Če ženska spi z odprtimi usti ali pa diha z odprtimi usti, potem se priporoča, da mesto merjenja izbere raje na drugem mestu (vaginalno ali rektalno).

Pri merjenju bazalne temperature v ustih konico termometra ustavimo v levi ali desni temperaturni žepek pod jezikom, jezik položimo na termometer in zapremo usta.

Motnje merjenja

Pri merjenju bazalne temperature pride lahko tudi do motenj, ki ne dajo realne vrednosti izmerjene temperature. Ena od motenj, ki zagotovo ne bo dala realne informacije glede meritve, je bolezen (vročina). Druge motnje pri merjenju bazalne temperature pa lahko povzročajo še nekatere naslednje situacije: merjenje temperature ob različnem času, merjenje temperature na različnih mestih, merjenje z drugim termometrom, nočno vstajanje, pitje alkohola prejšnji večer, potovanja, počitnice, stres, pozna večerja, …

Temperaturno vrednost za katero sumimimo, da je posledica motnje ne upoštevamo pri vrednotenju grafa. Da gre za pogoste motnje v merjenju bazalne temperature, bo iz grafa razvidno tako, da bo v meritvah preveč preskokov (cik-cakast graf), temperaturni dvig pa tako najbrž ne bo jasno zaznan.

Treba je poudariti tudi to, da ženske na morebitne motnje različno reagirajo. Ni nujno, da vsem ženskam ista situacija predstavlja motnjo. Katere situacije ji predstavljajo motnjo v merjenju, najlažje ugotovi iz lastne, vsaj nekajmesečne, izkušnje merjenja bazalne temperature.

Kako določiti temperaturni dvig?

Do dviga bazalne temperature je prošlo, če smo našli tri zaporedne temperaturne vrednosti, ki so vse višje od šestih predhodnih temperaturnih vrednosti, pri čemer mora ležati 3. zvišana temperaturna vrednost najmanj 2 kvadratka nad najvišjo od predhodnih šestih najnižjih vrednosti.

Ko je menstrualni ciklus zaključen, lahko večinoma brez težav optično določimo temperaturni dvig in fazo zvišane temperature. Med samim ciklom pa temperaturne vrednosti, vsak dan ob vnašanju v graf, tudi primerjamo med seboj ter zasledujemo prvo zvišano temperaturno vrednost, nato drugo in tretjo.

V katerih primerih se običajno meri bazalno temperaturo?

Merjenje bazalne temperature ne more biti samostojni način za spremljanje menstrualnega ciklusa, ampak je potrebno merjenje kombinirati s spremljanjem vaginalnih izcedkov.

Pri ABili pristopu merjenje bazalne temperature, poleg spremljanja vaginalnih izcedkov, ženska po potrebi vključi v naslednjih primerih:

  • če ženska ne zaznava vrhunca sluzi ali pa ti niso dovolj jasno izraženi (malo plodne sluzi ipd.),
  • če je ženska negotova pri opazovanju vaginalnih izcedkov in si (ob začetku) težje zaupa,
  • če posumimo, da ovulacije niso prisotne, v primerih, ko želimo preveriti ali do ovulacij prihaja,
  • pri ponavljajočih se vaginalnih vnetjih,
  • pri dolgih menstrualnih ciklusih in pri PCOS,
  • v nekaterih primerih pri doseganju zanositve,
  • kadar si ženska želi opazovati dva indikatorja plodnosti (vaginalni izcedki in bazalna temperatura).

Če se želiš lotiti merjenja bazalne temperature in ti to predstavlja izziv, nisi prepričana, če merjenje bazalne pravilno izvajaš ali pa nisi prepričana, če tvoj graf nakazuje temperaturni dvig (ovulacijo), potem se oglasi na ABili posvet, da ti pomagam pri pravilnem merjenju, beleženju in vrednotenju bazalne temperature.

Shopping Cart