Spolni odnos po porodu

14.6.2024

Ko postaneta starša, je normalno, da se prej ali slej poraja tudi vprašanje: Kdaj po porodu ponovno začeti s spolnimi odnosi? Večina ginekologov svetuje, da s spolnim odnosom po porodu počakate najmanj šest tednov. Približno toliko časa traja tudi čišča ali poporodna krvavitev. Razlogov za čakanje s spolnimi odnosi po porodu je več:

 • Na mestu v maternici kamor je bila pripeta posteljica je prisotna rana, ki se običajno celi več tednov.
 • Spolni odnos v času čišče predstavlja večje tveganje za okužbo ali za močnejšo krvavitev (porodni kanal je še vedno odprt, v notranjosti maternice je prisotna rana).
 • V primeru rane in šivov zaradi carskega reza, epiziotomije ali raztrganega presredka, so spolni odnosi odsvetovani zaradi možnosti poškodbe rane, okužbe in bolečine med spolnim odnosom. V tem primeru je pomembno, da se tkivo najprej dobro zaceli.
 • Šest tednov po porodu sledi prvi ginekološki pregled, kjer ginekolog ženski svetuje tudi glede zaščite pred ponovno zanositvijo. Najzgodnejši možen nastop ovulacije je že 21 dni po porodu, sicer so tako zgodnji nastopi ovulacije izjemno redki, a v tem primeru to pomeni, da pride do ovulacije še v času čišče.
 • Po porodu je najpomembnejše vzpostavljanje navezanosti med mamo in otrokom ter očetom in otrokom. Krepitev navezanosti med partnerjema (tudi preko spolnosti) je začasno na strani.

Torej s čakanjem glede prvega spolnega odnosa po porodu telesu pustimo čas, da se od poroda zaceli in okreva. Poleg tega pa je dobrodošlo, da se s partnerjem informirata in pogovorita glede zaščite, ki jo želita po porodu uporabljati. Pa tudi roko na srce, najbrž spolni odnos ni prva stvar o kateri ženska pa tudi moški razmišljata po porodu.

Kdaj je čas za spolni odnos po porodu?

Ena izmed raziskav je pokazala, da je večina parov s prvim spolnim odnosom po porodu počaka vsaj šest tednov. Nato sledijo pari, ki so s prvim spolnim odnosom počakali do treh mesecev po porodu, nekateri so počakali celo do šest mescev po porodu. Le majhen procent parov pa je s spolnimi odnosi začel že v prvem mesecu po porodu.

Po šestih tednih po porodu oziroma po začetnem okrevanju od poroda pa obstaja za par le eno vodilo: Poslušajta svoje telo in prisluhnita drug drugemu. Vsekakor prinaša spolni odnos po porodu večji izziv za žensko, a vendar gre za spremembo in novo izkušnjo, ki se dotika obeh.

Dejavniki, ki vplivajo na spolni odnos po porodu

Dejavniki, ki imajo po porodu vpliv na spolni odnos so v veliko večji meri prisotni na ženski strani. Poleg fizičnih sprememb in okrevanja po porodu so tu še:

 • Hormonske spremembe, ki vplivajo na nizek libido in suhost nožnice.
 • Sprememba v občutljivosti telesa (občutljive in boleče dojke, občutljiv trebuh, občutljivost na tistih delih telesa, kjer je prisotna zaceljena rana).
 • Nekatere ženske potrebujejo več časa, da sprejmejo od nosečnosti in poroda spremenjeno telo. Nekatere se ne počutijo dobro v svojem telesu in mislijo, da tudi partnerju niso več privlačne.
 • Svoje telo bolj dojemajo kot vir hrane za njihovega dojenčka (dojenje) in ne več kot spolno telo.
 • Prisotno je pomanjkanje spanca in več utrujenosti, kar libido še dodatno zmanjša.
 • Prisotno je pomanjkanje časa, saj se večji del dneva vrti okrog potreb dojenčka.
 • V primeru poporodne otožnosti ali depresije ima to vpliv tudi na zmanjšano željo po spolnih odnosih.

Za žensko je še pred spolnim odnosom pomembna čusvtena navezanost in bližina – odnos, ki sta ga s partnerjem ustvarjala v zadnjih nekaj urah, to je zanjo že del poti do spolnega odnosa. Ob dojenčku in ob novem urniku pa je priložnosti za ustvarjanje partnerskega odnosa (pre)malo.

Želja po spolnem odnosu po porodu pri moškem

V splošnem velja prepričanje, da imajo moški ves čas visok libido, da so kadarkoli pripravljeni na spolni odnos. Po porodu naj bi bil moški tisti, ki si bo prej in prvi zaželel spolnega odnosa – pravzaprav ga bo že težko čakal. Vendar pa v resnici ni nujno tako. Ameriška neuroznanstvenica Louann Brizendine raziskuje in piše o tem, kako moški in ženske s svojim hormonskim stanjem vplivamo tudi drug na drugega. Po porodu so tudi moški bolj izpostavljeni estrogenu in oksitocinu, kar pa znižuje njegov testosteron, posledično pa se zniža tudi njegov libido. Namesto želje po spolnem odnosu, imajo večjo potrebo po nežnosti in crkljanju. Dlje časa kot je moški večino dneva doma s svojo partnerko in novorojenčkom (očetovski dopust) in je s tem deležen navalov estrogena in oksitocina, dlje časa je lahko to stanje prisotno.

Prvi spolni odnos po porodu – kako začeti

V nadaljevanju z vama delim nekaj preprostih nasvetov o tem, kako začeti s spolnimi odnosi po porodu.

 • Odgovorita si na vprašanji, kako se trenutno počutita glede spolne intime in kakšne so vajine želje ter pričakovanja glede spolnih odnosov v prihodnjih nekaj dneh, tednih, morda mesecih. Bodita drug z drugim popolnoma iskrena, slišita se. Zavedajta se, da je to, kar doživljata samo prehodno obdobje.
 • Ni vama treba začeti s spolno intimo, pričnita najprej s čustveno in telesno intimo: s časom ena na ena, četudi le za 10 minut na dan, s crkljanjem, božanjem, masažo, poljubljanjem, s skupnim tuširanjem, z draženjem občutljivih telesnih točk drug pri drugem… Dovolita si več senzualnosti – (za)čutenja drug drugega. S tem načinom bosta povečala verjetnost, da se bo pojavila tudi želja po spolnem odnosu.
 • Dogovorita se glede zaščite, ki jo želita v prihodnjih mesecih uporabljati. Do ponovne zanositve lahko pride še preden ženska dobi prvo menstruacijo! Informirajta se o metodah za preprečevanje zanositve, ki so danes na voljo. Poskrbita za zaščito še pravi čas in se s tem izognita skrbi glede prehitre/ ponovne zanositve. Nekaj informacij lahko najdeta tudi v članku Kondom vs. diafragma.
 • Dogovorita se glede spolnih odnosov vpričo vajinega dojenčka – DA ali NE? Če da, potem se dogovorita tudi do katere njegove starosti bosta to prakticirala. Določita jasne meje. Izhajajta iz tega, da si vidva tudi kot starša zaslužita spoštljivo spolnost. Več o tej temi si lahko prebereta v članku Spolni odnos staršev v pričo dojenčka.
 • Poslužujta se (več) načrtovane spolnosti. Dogovorita se kdaj bosta imela spolni odnos in se poskusita že vnaprej organizirati. Na ta način bo tudi vajina spolnost dobila pomembno mesto v vajinem partnerskem odnosu in ne bo prepuščena zgolj naključju. Poleg tega pa seksologi poudarjajo, da načrtovana spolnost prinaša manj stresa in frustracij.
 • Še en nasvet, ki se prav tako navezuje na načrtovano spolnost: tisti, ki ima višji libido naj predlaga kdaj imeti spolni odnos, tisti, ki se srečuje z njižim libidom pa naj predlaga, kako bosta imela spolni odnos.

Cikličnost po porodu

Več informacij in nasvetov glede vračanja plodnosti po porodu, preprečevanja zanositve, ponovnega doseganja zanositve, glede partnerskega odnosa in spolnosti v obdobju po porodu pa v spletnem predavanju Cikličnost po porodu.

Shopping Cart