Endometrioza

1.6.2019

Endometrioza je hormonsko odvisna, vnetna in kronična bolezen, ki lahko prizadene katerokoli žensko v obdobju plodnosti, od nastopa prve krvavitve pa do obdobja menopavze. Pri endometriozi gre za pojav tkiva, ki sicer pokriva notranjost maternice, tudi zunaj maternične votline, se pravi tam kamor ne spada. Najpogosteje se razrase na površini jajčnika, v medenični votlini, na črevesju, …

Endometrij se odziva na hormonske spremembe, vsak ciklus se zaradi naraščanja hormonov v krvi zadebeli, ob njihovem padcu pa se prične luščiti, kar je navzven vidno v obliki krvavitve (menstruacija). Tako kot sluznica maternice, je tudi plast endometrija povsod izven nje podvržena hormonskim spremembam in se prav tako zadebeli, odlušči in zakrvavi, vendar pa nima kam odtekati, ker nima izhoda. To povzroča zarastline, izrastke, lezije, ciste in lokalna vnetja, ki lahko povzročajo hude bolečine. Endometrioza najpogosteje prizadene organe v mali medenici, predvsem rodila; jajčnike, jajcevode, maternične vezi, prostor med maternico in črevesjem. V primerih, ko se bolezen razširi, lahko prizadene tudi sosednje organe v mali medenici; črevo, mehur, sečevod, nožnico. Izjemoma se pojavi tudi na mestih zunaj male medenice; slepič, ledvica, trebušna prepona. V redkih primerih pa prizadene celo pljuča in možgane.

Vzroki

Čeprav je endometrioza že dolgo poznana, do danes še niso našli specifičnega vzroka za njen nastanek. Obstaja več teorij o nastanku, vendar nobena ne pojasni vseh vidikov nastanka endometrioze. Najpogostejše teorije o vzroku bolezni so; Retrogradna menstruacija – teorija govori o tem, da kri med menstruacijo skozi jajcevode zateka v trebušno votlino. Te celice se potem razrastejo na drugih organih, kjer se z vsakim ciklom še bolj razraščajo in zgostijo. Implantacija kirurške brazgotine – po operaciji, kot je histerektomija, laparoskopija, carski rez, se endometrične celice prilepijo na kirurški rez in se tam razraščajo. Metaplazija celic – endometriozo na oddaljenih organih pojasnjujejo s potovanjem celic iz stene maternice preko limfe in žil do drugih delov telesa (ledvica, pljuča, možgani). Genetski vzrok – pri ženskah, ki imajo bližjo sorodnico s to boleznijo, je verjetnost endometrioze pet do sedemkrat večja kakor pri drugih ženskah. Vse pogosteje pa je kot vzrok za nastanek omenjena onesnaženost okolja s strupenimi in škodljivimi snovmi, ki vsebujejo estrogen kamor sodi tudi hormonska kontracepcija.

Simptomi

Simptomov bolezni je veliko, čeprav lahko bolezen poteka tudi brez njih in jo velikokrat odkrijejo tudi po naključju. Stopnja težav ni nujno odvisna od obsežnosti bolezni, že majhno žarišče lahko povzroči močne bolečine in težave, prav tako pa lahko razširjena oblika endometrioze ne povzroča težav. Najbolj opazen simptom je bolečina v spodnjem delu trebuha, ki se lahko pojavlja v ciklih ali pa je kronična. Bolečina je najpogosteje prisotna med krvavitvijo in med ovulacijo. Najpogostejši simptomi endometrioze: boleča menstruacija (dismenoreja), se lahko pojavi že dan ali dva pred krvavitvijo in najpogosteje traja celoten čas menstruacije, boleči spolni odnosi, ki navadno trajajo še 48 ur po njem, kronična medenična bolečina, ki se lahko pojavlja ciklično ali pa je prisotna v času ovulacije in / ali v obdobju krvavitve, težave z zanositvijo so pogoste spremljevalke endometrioze in velikokrat jih odkrijejo takrat, ko ima par težave z zanositvijo.

Drugi simptomi so odvisno od lokacije oziroma od prizadetega organa, to pa so lahko še: dolge in močne menstruacije, daljše od 7 dni, težave z odvajanjem (driske in zaprtja, krči in bolečina pri odvajanju, kri v blatu), težave z uriniranjem (boleče in pogosto uriniranje, kri v urinu), slabost in bruhanje, kot posledica hudih bolečin in kronična utrujenost. Te težave se pojavijo ali poslabšajo med menstruacijo. Bolezen se zelo pogosto zamenja z boleznimi s podobnimi simptomi, kot so vnetje rodil, razdražljivo debelo črevo, vnetje mehurja in sečnice.

Diagnoza

Endometrioza spada med najbolj nepojasnjena in pogosto napačno diagnosticirano bolezen. Prisotnost endometrioze ni mogoče zaznati in potrditi na vseh pregledih. V določenih delih menstrualnega ciklusa bo manj prepoznavna in vidna. Velikokrat se zgodi, da bolnico sprva zdravijo za drugo bolezen ali pa preteče veliko časa, da postavijo pravo diagnozo, med tem pa bolezen lahko poškoduje notranje organe. Zgodnje odkrivanje bolezni in pravilno zdravljenje je zato nujno. Bolnice, ki tožijo zaradi hudih bolečin ne jemljejo resno in jih pred postavitvijo prave diagnoze pošiljajo na obravnavo h psihiatru in jim predpisujejo antidepresive. Bolezen pa včasih potrdijo komaj takrat, ko se pojavijo težave z zanositvijo, saj je napredovanje bolezni povzročilo zmanjšano možnost za zanositev. Preiskave, ki lahko potrdijo ali ovržejo endometriozo so: vaginalni ultrazvok, endorektalni ultrazvok, magnetna resonanca, krvni testi, najpogostejša preiskava pa je laparoskopija.

Zdravljenje

Idealnega zdravljenja, ki bi vsem bolnicam omogočil dokončno ozdravitev, ni. Zdravljenje bolezni je zelo individualno in je odvisno od stopenj težav, ki jih ima bolnica, lokacije endometrioze, od dolgotrajnosti in obsežnosti bolezni ter od tega ali želi bolnica zanositi. Bolezen se najpogosteje zdravi operativno in s hormoni, ki preprečujejo zadebeljitev endometrija, vendar pa se endometrioza v največ primerih, tudi po tovrstnih zdravljenjih, ponovi.

Mit o zanositvi

Včasih so verjeli, da lahko nosečnost pozdravi endometriozo zaradi posledice sprememb v delovanju ženskih hormonov. Vendar pa to prepričanje ostaja mit, saj se bolezen po porodu zelo pogosto zopet pojavi. Poleg tega pa mnogo žensk prav zaradi endometrioze težko zanosi.

Endometrioza in Billingsova metoda

Billingsova metoda ženskam z endometriozo lahko pomaga na tri načine…

  • 1. Pomaga pri postavitvi diagnoze, saj je skozi spremljanje ciklusa in z beleženjem mogoče natančno zaznati, kdaj v ciklusu se pojavljajo vmesne krvavitve, kako je z menstruacijami (dolžina in količina krvavitve) in ovulacijami, kdaj v ciklusu se pojavijo bolečine. Takšen natančen vpogled v zgodovino menstrualnih ciklusov zelo pripomore k sumu na bolezen kar spodbudi k temu, da žensko pravočasno napotimo na ustrezne diagnostične preiskave, ki bolezen potrdijo ali ovržejo.
  • 2. Lajšanje simptomov je ciljno usmerjeno, saj se ženske naučijo prepoznati v katerem delu ciklusa imajo največ težav, kar vodi do boljšega obvladovanja bolečin z jemanjem ustreznih zdravil v točno določenem delu ciklusa, kar omogoči ustrezno učinkovanje. Ženska se nauči težave lajšati predno te nastopijo tudi s prilagoditvijo telesne vadbe, prehrane, počitka,..
  • 3. Poveča možnost za zanositev, saj se pari naučijo natančno prepoznati čas plodnih dni. V določenih primerih odstranitev tkiva zunaj maternice ženskam poveča možnost za zanositev, natančno prepoznavanje časa plodnosti pa možnost zanositve še poveča. Učenje in spremljanje ženske po Billingsovi metodi zahteva individualen pristop.

V Sloveniji deluje društvo Endozavest. Ustanovile so ga ženske, ki iz lastne izkušnje vedo kako je živeti z endometriozo, o bolezni si prizadevajo osveščati javnost in nuditi pomoč ženskam, ki se soočajo s podobnimi težavami.

Shopping Cart