Tudi slina napoveduje ovulacijo

27.4.2019

Vse pogostejši primeri parov, ki se soočajo s težavami pri zanositvi, narekujejo ženskam, da postajajo bolj pozorne na zaznavanje svoje plodnosti, da bi lahko vedele, kdaj je zanje najboljši čas za zanositev. Ko govorimo o naravni plodnosti, mislimo s tem naravno delovanje menstrualnega ciklusa, torej sem ne štejemo tistih primerov, kjer menstrualni ciklus umetno ustvarja hormonska kontracepcija.

Zakonitost naravne plodnosti

Če želimo poznati naravno plodnost, ki je za vsako žensko posebna in unikatna, moramo najprej razumeti zakonitosti delovanja ženskega telesa; delovanje endokrinih žlez, delovanje hormonov in odziv tarčnih organov na katere ti hormoni delujejo. Na začetku menstrualnega ciklusa začno v jajčniku dozorevati jajčne celice, ki v kri izločajo večje količine estrogena. Estrogen vpliva na rast in večjo prekrvavljenost endometrija (sluznica, ki pokriva votlino maternice) in jo na ta način pripravi na morebitno ugnezditev oplojene jajčne celice. Vpliva na maternični vrat in ga spodbudi k izločanju plodne sluzi, ki je nujno potrebna za prehrano in transport semenčic do jajcevodov, kjer lahko pride do oploditve. Tik pred ovulacijo je nivo estrogena najvišja in posledično je takrat tudi največ plodne sluzi. Estrogen pa obenem vpliva tudi na druge organe in mehanizme v telesu, tudi na spremembo v sestavi ustne sluzi.

Raziskave na orangutanih

Med 2014 in 2015 so v Ameriki izvedli raziskavo pri samicah orangutana, kjer so preverjali spremembe v kristalizaciji sline tekom menstrualnega ciklusa. Želeli so ugotoviti in potrditi ali je kristalizacija sline dovolj dober indikator za določanje plodnih in neplodnih dni ženskega menstrualnega ciklusa. Ugotovili so …

V času neplodnih dni, ko je nivo estrogena v krvi nizka, lahko s pomočjo mikroskopa opazimo vzorec sluzi, ki prikazuje pikčasto strukturo, saj je takrat vsebnost solnih kristalov v slini nizka. V času pred ovulacijo, ko estrogen narašča, se začno v vzorcu sline poleg pikčaste strukture pojavljati sledovi v obliki praproti. Takšen vzorec že napoveduje nastop plodnih dni in bližanje ovulacije. Tik pred ovulacijo in v fazi ovulacije visok nivo estrogena povzroči kristalizacijo sline, kar pa je razvidno preko vzorca, ki izriše progaste strukture, podobne praproti. Vzorec praproti ni neposredni napovedovalec ovulacije, ampak nam pove le to, da se je nivo estrogena v krvi dvignil. Pri opazovanju vzorca sline nas zanima tudi tisto kar se zgodi po ovulaciji, ko vzorec praproti izgine in se ponovno pojavijo pikčaste strukture. To nam sporoči, da je v telesu pričel delovati hormon progesteron, ki se v krvi pojavi neposredno po ovulaciji in naznani pričetek neplodnih dni, ki nato trajajo do konca menstrualnega ciklusa.

Maybe baby

Zaznavanje sprememb sline danes omogoča t.i. test Maybe Baby. Gre za mini mikroskop, ki v času pred ovulacijo prikaže spremembo sline preko vzorca praproti. Mini mikroskop je enostaven in praktičen. Zjutraj, še preden ženska zaužije prvi obrok, položi na stekelce slino in počaka, da se ta na zraku posuši. Po desetih minutah lahko že pogleda skozi mini objektiv in tako ovrednoti vzorec sline. Uporaba je enostavna, hitra in varna.

Billingsova metoda in Maybe baby

Billingsova metoda v primerjavi s testi za opazovanje sline omogoča poleg zaznavanja plodnih in neplodnih dni tudi spremljanje ginekološkega zdravja. Pri Billingsovi metodi gre za opazovanje in vrednotenje sluzi, ki jo v času plodnih dni izloča maternični vrat (zaznavanje občutka in videza sluzi). Poleg tega pa nas pri Billingsovi metodi zanimajo tudi drugi izločki iz nožnice in krvavitev. Skozi celoten zapis vseh opažanj (uporaba ustreznih simbolov) dobimo sliko o tem, kakšen je menstrualni ciklus, kako delujejo hormoni v ženskem telesu in kakšno je njeno zdravstveno stanje, kar pa je pomemben doprinos k preventivi zdravstvenega varstva žensk in velika pomoč pri vzorčnem zdravljenju morebitnih patoloških stanj. Test Maybe Baby je za žensko, ki uporablja Billingsovo metodo lahko pomoč pri vrednotenju plodnih dni, ji pomaga pri potrditvi opaženih vzorcev in je pomemben pripomoček na poti k večji suverenosti pri zaznavanju plodnosti. Pri drugi ženski pa lahko vrednotenje dveh različnih indikatorjev (plodna sluz in slina) predstavlja večji stres, obremenitev in zmedo. Zato je pomembno, da ženska izbere in vztraja pri načinu, ki se zdi zanjo zadosten in najbolj primeren.

Več o testu Maybe Baby, ki omogoča opazovanje sline pa si lahko preberete tukaj.

Shopping Cart