Vnetje nožnice

11.3.2022

Vaginitis imenujemo vnetje nožnične sluznice, pojavi se lahko tudi vnetje zunanjih ženskih spolovil, kar imenujemo vulvitis, vnetje obojega pa imenujemo vulvovaginitis. Vnetje nožnice pogosto spremlja srbečica, pekoč občutek, povečan in spremenjen izcedek. Vzroki za vnetje nožnice so različni, med najbolj pogoste vzroke pa spadajo bakterije, glivice, parazitne okužbe, hormonske spremembe in kemični vplivi.

Glivično vnetje nožnice

Eden najpogostejših vzrokov vaginitisa, s katerim se v življenju sreča več kot polovica žensk, je vnetje, ki nastane zaradi prekomerne rasti glivic (Candida albicans). V nožnici je naravno prisotna manjša količina glivic, ki se v normalnih pogojih ne razmnožuje in ne povzroča težav. Številni dejavniki pa lahko porušijo vaginalno mikrofloro, kar pripomore k razrastu glivic. K razrastu glivic v nožnici so bolj nagnjene nosečnice, ženske s sladkorno boleznijo, ženske v menopavzi, ženske s slabšo imunsko odpornostjo, ženske zdravljene s kemoterapevtiki, antibiotiki in ženske, ki jemljejo hormonsko kontracepcijo. Naravno nožnično floro prav tako poruši uporaba agresivnih mil, izpostavljenost vlagi, uporaba tamponov in nekaterih vložkov za enkratno uporabo.

Najbolj pogost znaki glivičnega vnetja nožnice so razdraženost nožnice in zunanjega dela spolovila, pordela in otekla nožnica, izcedek bele, rumene ali zelenkaste barve, ki spominja na sesirjeno mleko. Pogosto je prisoten tudi srbež, lahko tudi pekoč občutek, ki se med uriniranjem in spolnim odnosom še poveča. Na zunanjem delu spolovila pa lahko nastanejo razjede.

Zdravljenje glivičnega vnetja je odvisno od tega kako hudo je. Pri enostavnih oblikah vnetja zdravljenje traja od 1 do 3 dni, v primerih hudega vnetja pa zdravljenje traja od 10 do 14 dni ali pa celo več mesecev.

Glivična vnetja se zdravi z antimikotiki, ki se jih običajno uporablja v obliki vaginalet in krem, pri dolgotrajnejšem zdravljenju pa tudi s peroralno terapijo. Glivično vnetje ne pušča trajnih posledic, se pa pri posameznici lahko ponavlja. Pri trdovratnih in ponavljajočih glivičnih vnetjih (štirikrat na leto in več) je potrebno pregledati tudi partnerja.

Bakterijsko vnetje nožnice

Bakterijsko vnetje nožnice se pojavi, ko se poruši naravno ravnovesje bakterij v nožnici in pride do razrasta “škodljivih” bakterij. Različni vzroki lahko spremenijo kislost nožnice, kar pripomore k temu, da se število laktobacilov, ki skrbijo, da je nožnica zdrava, zmanjša, poveča pa se število anaerobnih bakterij, ki v nožnici povzročajo neprijeten simptom.

Bakterijska okužba se pogosteje pojavlja pri spolno aktivnih ženskah, še posebej pri ženskah, ki menjavajo spolne partnerje ali pa uporabljajo maternični vložek. Znaki bakterijske vaginoze so pekoč in boleč občutek v nožnici, ki se ob spolnih odnosih pogosto okrepi, pojavlja se lahko tudi srbečica. Prisoten je kremast belkast ali siv izcedek z močnim neprijetnim vonjem (najpogosteje po ribah). Neprijeten vonj se lahko poveča po spolnem odnosu ali po uporabi intimnega mila, saj oboje spodbuja hitro razrast bakterij.

Zdravljenje bakterijskega vnetja je nujno, saj se v nasprotnem primeru okužba lahko razširi na jajčnike in maternico, kar lahko kasneje povzroči težave pri doseganju zanositve, pri nosečnicah pa se nezdravljena okužba razširi na plodove ovoje, kar lahko privede do okužbe maternice in prezgodnjega poroda.

Bakterijsko vnetje nožnice se zdravi z antibiotičnimi sredstvi, v primeru blage okužbe zdravljenje traja od 5 do 7 dni.

Trihomonozno vnetje nožnice

Gre za vaginalno vnetje, ki ga povzroča enocelični organizem Trichomonas vaginalis. V akutni fazi okužbe lahko ženska občuti srbež in pekočo bolečino v področju nožnice, prisoten je tudi izcedek, ki je gost, sivkast, zeleno-rumene barve, je neprijetnega vonja in se pogosto
tudi peni.

Pogosto je vneta tudi sečnica, zato lahko ženske sili na vodo ali jih peče pri uriniranju. Pri tej obliki okužbe je najverjetneje okužen tudi partner, čeprav okužba pri moškem pogosto poteka brez simptomov. V primeru okužbe s Trichomonasom je potrebno zdraviti oba partnerja.

5 nasvetov, ki te lahko zavarujejo pred ponavljajočimi vaginalnimi vnetji

  • Imej enega spolnega partnerja,
  • po spolnem odnosu pojdi lulat, z mlačno vodo umij spolovilo in ga dobro osuši, če le gre, ne uporabljaj hormonske kontracepcije,
  • ne izpiraj nožnice z intimnimi mili, ne uporabljaj tamponov in dnevnih vložkov za enkratno uporabo,
  • pogosto uživaj živila, ki poskrbijo za bazičnost telesa: kokosova voda, dateljni, rozine, špinača, česen, čebula, zeleni čaj, regrat, koprive, cimet, ingver,
  • redno uživaj probiotike.
Shopping Cart